Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2011

Split

Otvaranje manifestacije

Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelja
Saznaj više...
9. travanj - 11:00,
subota,
Galerija Emanuel Vidović

"Bojiš li se sinko ikoga?" - izložba crteža i predstavljanje Memorijalne zbirke "Jozo Kljaković"

Izložbu će otvoriti: Željka Zdelar, kustosica Memorijalne zbirke "Jozo Kljaković" Glazbeni program: Muški vokalni sastav "Cantores Maruli", voditeljica: Jelica Valjalo Izložba pod naslovom „Bojiš li se sinko ikoga?“ (što je bilo opetovano pitanje umjetnikovog oca, upućivano dječaku Jozi) uglavnom prezentira crtački opus ovog umjetnika u razdoblju od 1918. godine pa do kasnih tridesetih godina 20. stoljeća, kada je umjetnik bio angažiran na mnogobrojnim fresko opusima, kako u crkvenim tako i svjetovnim zdanjima od Zagreba, preko Vranjica i Knina, do Boke Kotorske.
Saznaj više...
9. travanj - 11:15,
subota,
Galerija Emanuel Vidović

"Vjera na razumljiv i privlačan način" - predstavljanje YOUCAT-a, prvog katoličkog katekizma za mlade

Sudjeluju: mons. dr. Marin Barišć, mr. sc. don Damir Stojić, mr. sc. Petar Balta YOUCAT – je prvi katolički katekizam za mlade koji vrijedi za cijelu Crkvu, a osobno ga je svim mladima preporučio sveti otac Benedikt XVI.
Saznaj više...
9. travanj - 15:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Jozo Kljaković" - dokumentarni film

Autorica: Milka Barišić Trajanje filma: 96 min. Tko je uistinu bio Jozo Kljaković, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara između dva svjetska rata? I zbog čega je umjetnik, iza kojega su brojne domaće i međunarodne nagrade, u nas desetljećima prešućivan i danas gotovo zaboravljen?
Saznaj više...
9. travanj - 18:00,
subota,
Kino Zlatna vrata

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: Meri Cetinić, Tedi Spalato, Lidija Bačić, ženska klapa Neverin, VIS Dominik (generacija 80-ih), Luka Balvan, Angels of blues, Vokalni sastav Matheus Voditeljica programa: Tanja Popec
Saznaj više...
9. travanj - 20:00,
subota,
Dvorana časničkog doma HRM - Lora

Put križa s pučkim pjevanjem i sv. misa u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Križni put i svetu misu predvodi: fra Josip Matić, župnik župe Gradac Sudjeluju: KUD "Sveti Ilija" iz Kljaka i folklorni ansambl etno udruge "Petrovo polje" (Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Splita koji polazi u 9,15 sati s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici, ili vlastitim automobilima) U intimnom okruženju Meštrovićevog kamenog zdanja koje je u Domovinskom ratu i samo proživjelo svoj Križni put, posjetitelji će kroz razmišljanja o Kristovom putu prema Kalvariji imati prigodu na poseban način obogatiti duh i proširiti spoznaju o vlastitoj nutrini. Križni put kojeg će predvoditi župnik župe Gradac, fra Josip Matić, a uz pratnju vjernika u autentičnim narodnim nošnjama, počinje od podnožja Glavice pa do njenog vrha na kojemu se nalazi Crkva Presvetog Otkupitelja.
Saznaj više...
10. travanj - 10:30,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Umjetnost kao otkupljenje za vječni život" - predavanje

sudjeluju: Zorana Jurić, kustosica Muzeja Ivana Meštrovića, Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, kao i najbližih članova njegove obitelji. Gradnjom ovoga objekta Meštrović je ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu u kojoj će se, prema njegovoj želji, glagoljati misa na narodnome jeziku.
Saznaj više...
10. travanj - 11:45,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

Koncert duhovne glazbe

Sudjeluju: Hrid Matić, tenor Gaj Matić Marović, klavir Klapa Žrnovnica U preplitanju klasične duhovne glazbe u izvedbi poznatog tenora Hrida Matića i pučkih korizmenih napjeva klape Žrnovnica zajednički nazivnik je molitva. Iako u korizmenom ozračju, ona nije beznadna već meditativna i poticajna.
Saznaj više...
10. travanj - 12:30,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Zvjezdan" - dokumentarni film

Autorica: Ljiljana Bunjevac-Filipović Trajanje filma: 50 min. Fra Zvjezdan Linić svećenik je već punih četrdeset godina. Oni koji su bar jednom čuli njegove propovijedi, ostali su pod snažnim dojmom njegovih riječi.
Saznaj više...
10. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kino Zlatna vrata

"Večer Johanna Sebastiana Bacha" - koncert duhovne glazbe

Izvode: OMIŠKI BAROKNI ANSAMBL (Ana Mandić - oboa, Borna Barišić - čembalo, Hillary Karuza - violončelo), SANJA MADUNIĆ - sopran Johann Sebastian Bach bio je jedan od najvećih glazbenika svih vremena. Počasni naslov - Majstor nad majstorima - zahvaljuje u prvome redu savršenom svladavanju tehnike skladanja u polifonom stilu. I danas još učimo i upoznajemo umjetnost kontrapunkta i fuge najbolje na djelima Bacha koji je stvorio nenadmašiva djela na tom području.
Saznaj više...
10. travanj - 20:00,
nedjelja,
Katedrala sv. Duje

"Smiluj se nama Bože!" - korizmeni koncert

Sudjeluju: Pučki pjevači iz Žrnovnice i klapa Žrnovnica Voditelj: Marko Marin Program koncerta u kojem tematski prevladavaju korizmeni pučki napjevi podijeljen je u dva dijela, u prvom dijelu pjevaju pučki pjevači župe Žrnovnica zajedno s klapom Žrnovnica, a u drugom dijelu nastupa klapa Žrnovnica samostalno.
Saznaj više...
11. travanj - 20:00,
ponedjeljak,
Katedrala sv. Duje

"Car" - igrani film

Režija: Pavel Lungin Uloge: Oleg Jankovski, Pjotr Mamonov Trajanje filma: 116 min. Epski spektakl Pavela Lungina govori o mračnom dobu vladavine Ivana Groznog u 16. stoljeću. Rusija je rastrzana glađu i ratom s poljskim plemstvom, a okrutni vladar opsjednut je razgovorima s Bogom od kojega traži znakove naklonosti te mogućom izdajom koju vidi u svemu oko sebe.
Saznaj više...
11. travanj - 20:00,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

Susret s autorom – fra Ljudevit Anton Maračić

Sudjeluju: fra Ljudevit Anton Maračić i Jelena Hrgović Već treću godinu zaredom, jednom mjesečno, u organizaciji nakladne kuće Verbum održava se Susret s autorom u Knjižari sv. Frane u Splitu. Prigoda je to u kojoj se čitatelji, osim s knjigama, mogu susresti i sa njihovim autorima. Na taj način Knjižara sv. Frane postaje nešto više od knjižare – ona postaje mjesto susreta.
Saznaj više...
11. travanj - 20:30,
ponedjeljak,
Knjižara sv. Frane

"Utjecaj Zloga i opsjednuća – mit ili stvarnost?" - javna tribina i susret s Mattom Bagliom, autorom knjige "Obred. Istinita priča o suvremenom egzorcistu."

Sudjeluju: Matt Baglio, mr. sc. Petar Balta Jesu li Sotona i opsjednuća stvar prošlosti? Štitimo li se od vraga najbolje tako da se ne obaziremo na njega i da ne vjerujemo u njegovo postojanje? Jesu li naizgledna opsjednuća samo izvanjske manifestacije duševnih bolesti? Što se uči u školi za egzorciste i kako izgleda stvarnost egzorcizma danas? Koliko su utjecajne i raširene sotonističke sekte? Kako je rad na knjizi „Obred“ doveo njezina autora do obraćenja? Koliko su u istoimenome filmskom hitu izmijenjene činjenice iz knjige i kako je bilo surađivati s Holywoodom?
Saznaj više...
12. travanj - 19:30,
utorak,
Foyer HNK

"Pop" - igrani film

Režija: Vladimir Khotinenko Uloge: Sergey Makovetskiy, Nina Usatova, Liza Arzamasova Trajanje: 130 min. Radnja se zbiva u lipnju 1941. godine u malom selu Tiho na granici s Latvijom.
Saznaj više...
12. travanj - 20:00,
utorak,
Kino Zlatna vrata

Dan otvorenih vrata Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika

Slobodan ulaz za grupe i pojedince uz stručno vođenje kustosa muzeja, od 09:00 do 20:00
Saznaj više...
13. travanj - 09:00,
srijeda,
Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

"Večer duhovne šansone", koncert

Sudjeluju članovi udruge "Prijatelji šansone" iz Splita
Saznaj više...
13. travanj - 20:00,
srijeda,
Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

"Zavjet" - dokumentarni film

Redatelj: Srđan Segarić Scenaristica: Andrea Ćakić Trajanje: 30 min. Dokumentarni film o sudbini bračnog para kojeg je već na samom početku zajedničkog života dočekala golema kušnja.
Saznaj više...
13. travanj - 20:00,
srijeda,
Kino Zlatna vrata

"Je li znanost prevladala vjeru?" - tribina za mlade

Sudjeluju: Vladimir Paar, akademik Marin Periš
Saznaj više...
13. travanj - 20:00,
srijeda,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Kraljica Jelena" - dokumentarni film iz serijala "Ženski rukopis"

Autorica: Nevenka Nekić Redateljica: Marija Jović Trajanje: 25 min. Ako možemo izdvojiti spomenik povijesnoga ženskog lika iz desetoga stoljeća, onda je to sarkofag kraljice Jelene, majke kraljevstva. Kraljica Jelena pokopana je u crkvi Gospe od Otoka u Solinu.
Saznaj više...
13. travanj - 20:30,
srijeda,
Kino Zlatna vrata

"Upoznaj Bibliju" - radionica i predstavljanje interaktivnih dječjih slikovnica u izdanju nakladne kuće Verbum

Moderatorica: Ana Lemo Verbumova izdanja knjiga za djecu žele poticati upoznavanje djece i mladih s Biblijom. U njima se njeguje poučan i suvremen pristup Bibliji, koji je, osim djeci i mladima, od velike pomoći roditeljima i svima koji rade s djecom u ranom stvaranju biblijske pismenosti i u vjerskom odgoju.
Saznaj više...
14. travanj - 12:00,
četvrtak,
Gradska knjižnica Marko Marulić

"Draga Gospa Ilačka" - dokumentarni film

Redatelj: Branko Ištvančić Scenaristi: Nevenka Nekić i Branko Ištvančić Producent: Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik, 2010. Trajanje: 40 min. Film Draga Gospa Ilačka sažima metafiziku i mistiku sakralnog i čovjekovog ovozemaljskog hoda u traganju za smislom života. Na 1. Festivalu hrvatskih vjerskih filmova proglašen je najboljim, a nagradu je dobio i za najbolju glazbu.
Saznaj više...
14. travanj - 20:00,
četvrtak,
Kino Zlatna vrata

"Katarina Kosača" - dokumentarni film iz serijala "Ženski rukopis"

Autorica: Nevenka Nekić Redateljica: Marija Jović Trajanje: 25 min. Hodočasnici koji dolaze na grob bosanske kraljice Katarine Kosače u Rimu, mogu u plitkom reljefu prepoznati lik ove legendarne žene: na glavi joj kruna s ljiljanima kao simbolima čistoće, skromnosti i ljepote duše: na haljini joj dragulji za koje legenda kaže da mijenjaju boje u prirodi; na glavi joj koprena kao znak časti. Na prsima drži knjigu u znak pobožnosti i odanosti Djevi Mariji, na rukama prstenje simbol plemenitosti. O životu, sudbini i vrlinama te hrvatske heroine svjedoči i ovaj film iz serijala Ženski rukopis autorice Nevenke Nekić.
Saznaj više...
14. travanj - 20:40,
četvrtak,
Kino Zlatna vrata

"Meštrovićeva pasija"

Sudjeluju: Stručno vodstvo kroz program: fra Ante Branko Periša, akademski slikar i predavač kolegija sakralne umjetnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu; Barbara Kovačić Domančić, Zorana Jurić i Andro Krstulović Opara, kustosi Muzeja Ivana Meštrovića Posjet traje cca 60 minuta – započinje posjetom Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u tri termina: 10, 12 i 14 sati, a fakultativno posjetitelji mogu razgledati stalni postav Galerije Meštrović odnosno sakralnu dvoranu. Za svaki od ova tri termina osigurano je stručno vodstvo. Ulaz je besplatan.
Saznaj više...
15. travanj - 10:00,
petak,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

"Kako izgrađivati radosnu i uspješnu obitelj?" - tribina i predstavljanje međunarodnog programa "Obiteljsko obogaćivanje"

Sudjeluju: dr. Željka Markić, dr. Tihomir Markić, mr. sc. Ivan Bartulović Obitelj, kao osnovna stanica društva ključ je budućnosti i pojedinca i naroda. Samo izgrađene obitelji mogu biti jamac razvoja osobe u cijelosti u svim njezinim dimenzijama. Ipak, za mnogo toga pohađamo tečajeve, čitamo priručnike i stalno se usavršavamo, a za razvoj vlastite obitelji nedostaju nam uvjeti i metode.
Saznaj više...
15. travanj - 19:00,
petak,
Dvorana samostana sv. Frane na obali

"Christus Vincit" - koncert duhovne glazbe

Izvode: Schola cantorum, komorni mješoviti pjevački zbor, Andro Čalo, orgulje Voditelj i dirigent: prof. Blaženko Juračić Esencija gregorijanskog pjevanja jest svetost koja se, začudo, ne krije u blagosti pentatonskih i octoechosnih melodija već u odnosu sa svetom Riječi. Njen trs je Riječ koja se utjelovila a mladice melodije iznikle su po vjeri u ljubav Onoga po kojemu sve posta.
Saznaj više...
15. travanj - 20:00,
petak,
Katedrala sv. Duje

"Kongoanska misija fra Ilije Barišića" - dokumentarni film

Autor: Miro Aščić Trajanje: 48 min. U ovom dokumentarcu Mira Aščića moguće je vidjeti kako izgleda život u zemlji koju su posljednjih 15 godina ratovi opustošili te što motivira jednog misionara na život u krajnje teškim uvjetima.
Saznaj više...
15. travanj - 20:00,
petak,
Kino Zlatna vrata

"Girđa Korači" - dokumentarni film

Redatelj: Mijo Gabrić Scenarist: Luka Depolo Snimatelj: Zvonimir Atletić Produkcija: Glas Koncila, 1978. Trajanje: 17 min. Hrvatski misionar o. Ante Gabrić bio je izuzetni svjedok i navjestitelj Radosne vijesti o čemu govori i ovaj dojmljivi film koji je snimio Zvonimir Atletić, a režirao Mijo Gabrić prema scenariju Luke Depola.
Saznaj više...
15. travanj - 20:50,
petak,
Kino Zlatna vrata

"Gospi Velikoga hrvatskog Zavjeta" - koncert i predstavljanje CD-a klape HRM Sveti Juraj

Izvodi: Klapa HRM Sveti Juraj Voditelj: Mario Božić Povodom 10. godišnjice osnivanja mornaričke klape "Sveti Juraj" (HRM), nakladnička kuća Verbum iz Splita u suradnji s Vojnim ordinarijatom u RH je izdala njihov novi nosač zvuka pod nazivom "Gospi Velikog hrvatskog zavjeta" na kojem se nalazi 16 najpoznatijih pjesama posvećenih Majci Božjoj.
Saznaj više...
16. travanj - 20:00,
subota,
Katedrala sv. Duje

"Rabski mir" - dokumentarni film

Autor: Sanjin Badurina Trajanje: 45 min. Film "Rabski mir", autora Sanjina Badurine, jedinstveni je dokumentarac koji prikazuje svakodnevicu časnih sestara benediktinki u samostanu sv. Andrije u rapskoj starogradskoj jezgri.
Saznaj više...
16. travanj - 20:00,
subota,
Kino Zlatna vrata

"Fra Aleksa Benigar - duša mira" - dokumentarni film

Redatelj: Neven Mihael Dianežević Scenaristi: Željko Scotti i Neno Kužina Svetost je najljepši i najvažniji plod 800 godina duge povijesti franjevačkog poslanja u Crkvi i svijetu. U tom svjetlu prepoznajemo profesora i odgojitelja, čovjeka visoke askeze, trajne kontemplacije, religioznog i ljudskog razumijevanja, pisca najcjelovitijeg životopisa o kardinalu Alojziju Stepincu, fra Aleksu Benigara.
Saznaj više...
16. travanj - 20:45,
subota,
Kino Zlatna vrata

"Župnik križevački" - dokumentarni film

Autor: Mario Raguž Produkcija: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" Trajanje: 55 min. Dokumentarni film "Župnik križevački" posvećen je Stjepanu Kranjčiću. Obiluje svjedočenjima Kranjčićevih suvremenika te izjavama znanstvenika koji su proučavali Kranjčićev život i djelo, sačuvanim fotografijama na kojima je dr. Kranjčić te kadrovima s događanja Godine dr. Stjepana Kranjčića.
Saznaj više...
17. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kino Zlatna vrata

"Sjaji Marija Zvijezda" - dokumentarni film

Autor: Zdravko Fuček Trajanje: 41 min. Ovo je dokumentarac kroz koji je moguće zaviriti u bogatu prošlost i djelovanje trapističke zajednice u Banjoj Luci i široj okolici. Trapistički samostan "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci utemeljio je o. Franz Pfanner i prvotno se sastojao samo od skromne kolibice, koja je do danas sačuvana i koju trapisti još uvijek posebno štuju. S vremenom se samostansko imanje znatno proširilo, do te mjere da su trapisti bili u prilici znatno ulagati u lokalnu privredu, izgradivši hidroelektranu i most na Vrbasu, tiskaru, pivovaru, siranu i mnoge druge pogone. Također su znatno pridonosili obrazovanju mjesne djece.
Saznaj više...
18. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

"Soba s pogledom na zvonik" - dokumentarni film

Autor: Luka Marotti Trajanje: 24 min. Život časnih sestara benediktinki samostana Sv. Marije u Zadru ispunjen je brojnim aktivnostima. Neke od njih mogu nam se učiniti neobičnima, poput strastvenog bavljenja fotografijom sestre Benedikte. Kako izgledaju dani u životu klauzurnih sestara prikazuje dokumentarni film autora Luke Marottija.
Saznaj više...
18. travanj - 18:40,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

"Puče moj" - koncert korizmenih pučkih napjeva i predstavljanje CD-a "Puče moj 6"

Voditeljica programa: Silvana Burilović Sudjeluju pučki pjevači iz južne Hrvatske.
Saznaj više...
18. travanj - 19:00,
ponedjeljak,
Konkatedrala sv. Petra

"Benedikt XVI. i kršćanstvo danas" - javna tribina i susret s Peterom Seewaldom - TRIBINA ODGOĐENA ZBOG BOLESTI U OBITELJI G. SEEWALDA

Zbog iznenadne bolesti u obitelji gosp. Peter Seewald, autor knjige razgovora s Papom „Svjetlo svijeta“ nije u mogućnosti u ovom trenutku doći u Split. Stoga smo prisiljeni odgoditi susret s njim i javnu tribinu „Benedikt XVI. i kršćanstvo danas“ koja se trebala održati u ponedjeljak 17. travnja, u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture. Njegov dolazak u Hrvatsku nastojat ćemo organizirati u nekom drugom terminu o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni. Zahvaljujemo na razumijevanju! Vaš Verbum
Saznaj više...
18. travanj - 20:00,
ponedjeljak,
TRIBINA ODGOĐENA

"Put do čuda" - dokumentarni film

Autorica: Ljiljana Bunjevac-Filipović Trajanje: 50 min. Što je za nas, ljude koji živimo u doba ranozraznih znanstvenih i tehnoloških čuda, uistinu čudo? Vjerujemo li da neprotumačiva i znanstveno neobjašnjiva čuda postoje i danas? Katolička Crkva upravo takvo čudo traži kako bi nekoga tko se za života trudio živjeti svetim i krjeposnim životom službeno proglasila blaženikom ili svecem. Koji su kriteriji da bi se nešto proglasilo čudom?
Saznaj više...
19. travanj - 18:00,
utorak,
Kino Zlatna vrata

"Isus iz Nazareta - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća" - predstavljanje knjige pape Benedikta XVI.

Knjigu će predstaviti: mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, mr. sc. Petar Balta, glavni urednik Verbuma Drugi svezak knjige "Isus iz Nazareta", po mnogima najznačajnijeg djela pape Benedikta XVI. u devet poglavlja obrađuje ključne dijelove Kristova života koji tvore središte kršćanske vjere: muku smrt i uskrsnuće.
Saznaj više...
19. travanj - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje

Sudjeluju: mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja. Glazbeni program: "Vox Animae", mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu. Dirigent: prof. Tomislav Veršić Nedvojbeno je kako su knjige Petera Seewalda, njemačkog novinara i publicista, koje su postale svjetske uspješnice, bitno utjecale na javno mnijenje daleko izvan granica kršćanstva. Zahvaljujući njegovom jednostavnom, ali temeljitom i otvorenom pristupu crkvenim temama, koji nije težio senzacionalizmu, ali koji nije ni zaobilazio teške teme i probleme, ne zaboravljajući pri tome isticati i pozitivne doprinose Crkve i vjere svijetu i društvu, ove su knjige čitali i vjernici i nevjernici.
Saznaj više...
19. travanj - 20:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.