Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2014

Split

Otvaranje manifestacije

Manifestaciju će otvoriti: msgr. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelja
Saznaj više...
5. travanj - 11:00,
subota,
HAZU, palača Milesi

"Put križa" - otvaranje izložbe akademskog slikara Josipa Botterija Dinija

Sudjeluju: Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti, Josip Botteri Dini, akademski slikar Glazbeni program: Muška klapa "Žrnovnica", Voditelj: Marko Marin Botteri je umjetnik dubokog vjerskog uvjerenja te svoj dar slikarskog talenta, kroz djelo, upućuje Bogu. Istinski proživljava svaki redak Evanđelja te u njemu vidi više od doslovnosti motiva. Tematiku kršćanske ikonografije opredmećuje u situacije i stanja u kojima duhovna dimenzija djela dolazi u prvi plan.
Saznaj više...
5. travanj - 11:15,
subota,
HAZU, palača Milesi

"Isus Krist - istinska Božja ikona" - tečaj ikonopisanja

Voditelj tečaja: Josip Ružić Blagoslov sudionika: don Jenko Bulić Nakladna kuća Verbum u suradnji sa Studentskim katoličkim centrom Split (SKAC_St) te likovnom galerijom "Vinko Draganja OP" organizira tečaj ikonopisanja za napredne ikonopisce koji će se održavati od 5. do 12. travnja 2014. godine u prostorima dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu. Tečaj ikonopisanja za napredne nastavak je cijelog niza tečajeva ikonopisanja za početnike koji su održani u Splitu u posljednjih nekoliko godina te kroz koje su se profilirali pojedinci izrazitijeg talenta i sklonosti prema ikonopisanju. Zbog toga za ovogodišnji tečaj nije bilo natječaja nego su organizatori polaznicima uputili poziv na sudjelovanje.
Saznaj više...
5. travanj - 16:00,
subota,
Galerija "Vinko Draganja OP" dominikanskog samostana u Splitu

"Uzničke godine" - dokumentarni film

Scenarist i redatelj: Ninoslav Lovčević Trajanje filma: 77 min. "Uzničke godine" dokumentarni je film koji govori o progonu Katoličke crkve i vjere, svećenstva i vjernika u novijoj hrvatskoj povijesti. Uz svjedoke i sudionike tog razdoblja u Hrvatskoj, o istom kazuju povjesničari, istraživači, kako crkveni tako i svjetovni, koji govore o trnovitom životnom putu blaženog Alojzija Stepinca.
Saznaj više...
5. travanj - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: Zbor Mihovil - Župa sv. Mihovila, Kamen VIS Sperantes - Crkva sv. Frane, Split, VIS Izidor - Župa sv. Andrije, Split, VIS Znak mira - Župa sv. Pavla, Split, VIS Abba - Župa sv. Ante, Split, VIS Konkatedrala - Župa sv. Petra, Split Gosti: Marko Perković Thompson i Tiho Orlić Već nekoliko godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu kao glazbeni izričaj namijenjen svim uzrastima, neovisno o glazbenoj naobrazbi. I ove godine HKR koncert organizira u suradnji sa Vijećem za pastoral mladih splitsko-makarske nadbiskupije.
Saznaj više...
5. travanj - 19:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

Put križa s pučkim pjevanjem i sv. misa u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Križni put i svetu misu predvodi: Fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac Sudjeluju: KUD "Sveti Ilija" iz Kljaka i folklorni ansambl etno udruge "Petrovo polje" (Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Splita koji polazi u 9,15 sati s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici, ili vlastitim automobilima) U intimnom okruženju Meštrovićevog kamenog zdanja koje je u Domovinskom ratu i samo proživjelo svoj Križni put, posjetitelji će kroz razmišljanja o Kristovom putu prema Kalvariji imati prigodu na poseban način obogatiti duh i proširiti spoznaju o vlastitoj nutrini. Križni put kojeg će predvoditi župnik župe Gradac, fra Jozo Jukić, a uz pratnju vjernika u autentičnim narodnim nošnjama, počinje od podnožja Glavice pa do njenog vrha na kojemu se nalazi Crkva Presvetog Otkupitelja.
Saznaj više...
6. travanj - 10:30,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Otisci i uspomene" - projekcija starih fotografija kipara Ivana Meštrovića

Autorica programa: Zorana Jurić Šabić, kustosica Muzeja Ivana Meštrovića VJ projekcije: Dragan Đokić, Studio Baranda Trajanje: 15 minuta (Nakon projekcije posjetiteljima će biti ponuđen skromni domjenak kod muzejske suvenirnice) Multimedijalni program "Otisci i uspomene" prikazuje religiozne motive u Meštrovićevoj umjetnosti, putem video projekcija popraćenih klasičnom glazbom. Njime se predstavlja dio kolekcije Meštrovićevih fotografija koje je umjetnik, zajedno sa svojom bibliotekom te klišejima i foto-negativima, 1956. godine poklonio Galeriji Meštrović.
Saznaj više...
6. travanj - 11:45,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Istaknuti laik u svjedočenju evanđelja" - dokumentarni film o bl. Ivanu Merzu

Redatelj: Jakov Sedlar Scenarist: vlč. Zlatko Sudac Trajanje filma: 56 min. "Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja" – tim je riječima Papa Ivan Pavao II. nazvao Ivana Merza u Zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994. godine, prvoga dana svoga pohoda Hrvatskoj. Ove papine riječi veliki su poticaj za bolje upoznavanje s likom Ivana Merza i njegovim životnim svjedočanstvom danim za Isusa Krista.
Saznaj više...
6. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

Velika misa u C-molu, KV427 - Wolfgang Amadeus Mozart

Sudjeluju: Antonia Dunjko, Marta Musap - soprani, Bože Jurić Pešić - tenor, Marijo Krnić - bas, komorni orkestar Camerata Split i pjevački zbor Ivan Filipović iz Zagreba Zbor pripremio: Goran Jerković Dirigent: Ivan Hut Mozart je za života skladao 18 misa. Misa u c-molu je uz Requiem njegova najpoznatija misa, a veliki glazbenik ju je napisao u povodu svog vjenčanja s Constance Webber. Bilo je to jedno od najsretnijih razdoblja glazbenikova života što se i osjeti u misi koja je jako svečana. Kao i u slučaju Requiema koji Mozart nije uspio završiti zbog bolesti i prerane smrti i Velikoj misi zagonetno nedostaje posljednji stavak, Agnus Dei.
Saznaj više...
6. travanj - 20:00,
nedjelja,
Crkva Gospe od zdravlja

"Majka Terezija. Ostavština" - dokumentarni film

Redateljice: Ann Petrie i Jeanette Petrie Trajanje filma: 80 min. „Majka Terezija. Ostavština“ film je u kojem do izražaja dolazi ono zbog čega je Majka Terezija osvojila srca i divljenje svijeta, a njezina ljubav i nesebično služenje potvrđuju veličinu i dostojanstvo svake ljudske osobe koja nadilazi razlike među ljudima. To je razlog zašto je bila prihvaćena diljem svijeta od ljudi svih vjera i različitih svjetonazora.
Saznaj više...
7. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Recept protiv besmislena života" - tribina i predstavljanje knjige "Zagrljaj" Majke Elvire, utemeljiteljice Zajednice Cenacolo

Sudjeluju: don Ivan Filipović i članovi zajednice Cenacolo. Utemeljiteljica Zajednice Cenacolo Majka Elvira je još prije puno godina tvrdila da problem čovječanstva u 21. stoljeću neće biti ovisnost o drogi nego dubok osjećaj tuge i besmisla. Jesmo li došli do te točke? Što je veći problem našeg društva: previše droge ili premalo radosti? O tim izazovnim temama kao i o knjizi Maje Elvire progovorit će bivši ovisnik o heroinu, a danas svećenik i duhovnik zajednice Cenacolo don Ivan Filipović, zajedno s članovima zajednice.
Saznaj više...
7. travanj - 20:00,
ponedjeljak,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

Susret s autorom - Miro Gavran

Sudjeluju: Miro Gavran, hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade i Jelena Hrgović Djela Mira Gavrana su prevedena na 35 jezika. Njegove knjige su imale preko 150 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 200 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od dva milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačkoj pod nazivom GAVRANFEST.
Saznaj više...
7. travanj - 20:30,
ponedjeljak,
HAZU, palača Milesi

„Meštrovićeva pasija“ - dan otvorenih vrata u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu i Galeriji Meštrović u Splitu

Stručno vodstvo kroz program: fra Ante Branko Periša, akademski slikar i predavač kolegija sakralne umjetnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu; Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Stučno vodstvo traje cca 60 minuta – započinje posjetom Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu u 12 sati. Ulaz je besplatan.
Saznaj više...
8. travanj - 12:00,
utorak,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac, Galerija Meštrović

“Škrinja zavjetna našega grada – Splitsko svetište Gospe od Pojišana”, razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela - agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća Crkva Gospe od Pojišana je poznato marijansko svetište i zavjetna crkva u Splitu, a prvi put se spominje na kamenom natpisu iz 10. stoljeća. Smještena je na brežuljku iznad uvale Bačvice na predjelu Pojišan, istočno od gradskog središta.
Saznaj više...
8. travanj - 17:00,
utorak,
Crkva Gospe od Pojišana

"Babettina gozba" - igrani film

Redatelj i scenarist: Gabriel Axel Uloge: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel Trajanje filma: 102 min. Film "Babettina gozba" je 1988. godine nagrađen Oskarom za najbolji strani film, a to je ujedno i prvi danski film koji je osvojio tu nagradu.
Saznaj više...
8. travanj - 19:30,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Depresija i nada: može li vjera pomoći u savladavanju sveprisutne bolesti našeg vremena?" - tribina i predstavljanje knjige "Pobijedite depresiju snagom vjere"

Sudjeluju: dr. sc. Goran Kardum (psiholog), dr. sc. pater Mijo Nikić (teolog i psiholog), prof. dr. sc. Goran Dodig (psihijatar) O depresiji, jednoj od najraširenijih bolesti našeg doba, njezinim korijenima te o tome koliko i kako vjera može pomoći u njezinu preveniranju i izlječenju na ovoj tribini progovorit će poznati stručnjaci s područja psihijatrije, psihologije i duhovnosti. Povod tribini je objavljivanje na hrvatskom jeziku knjige "Pobijedite depresiju snagom vjere" koja je tisućama ljudi pomogla u suočavanju s depresijom i njezinim posljedicama.
Saznaj više...
8. travanj - 20:00,
utorak,
HAZU, palača Milesi

Koncert duhovnih šansona

Sudjeluju: Prijatelji šansone (Udruga Prokultura), VIS Sperantes, Maja Dolić, Sanja Štrk
Saznaj više...
8. travanj - 20:00,
utorak,
Crkva sv. Frane

"Čovjek za sva vremena" - igrani film

Redatelj: Fred Zinnemann Scenarij: Robert Bolt Uloge: Paul Scofield, Robert Shaw, Vanessa Redgrave Trajanje filma: 120 min. Lord kancelar Thomas More (Paul Scofield) požrtvovni je rimokatolik i stoga odbija otići u Rim da od pape izmoli dozvolu za razvod kralja Henrika i njegove supruge Katarine Aragonske, a da bi se kralj mogao oženiti svojom ljubavnicom Anne Boleyn (Vanessa Redgrave). Kralj potom raskida s papom te se imenuje poglavarom nove Anglikanske crkve. More, koji je u međuvremenu podnio ostavku na kancelarsku dužnost, odbija položiti zakletvu na vjernost kralju.
Saznaj više...
9. travanj - 18:00,
srijeda,
Kinoteka Zlatna vrata

„Meštrovićeva pasija“ - glazbeno-narativni prikaz Krista inspiriran djelom Ivana Meštrovića

Autori: Blaženko Juračić i Marin Kapor Kaporelo Sudjeluju: Vokalni i gudački sastav Cantores Maruli Dirigent: Blaženko Juračić Narator: Trpimir Jurkić Suorganizator projekta: Muzeji Ivana Meštrovića Ovaj projekt ima za cilj predstaviti djelo Ivana Meštrovića koje se nalazi na lokaciji Kaštilac-Crikvine tj. ciklus rezbarija koje prate život Isusa Krista. Putem glazbe i odabranih stihova, uz multimedijalnu podršku, uklopljeni su gregorijanski korali, glagoljaški napjevi iz Splita i okolice te suvremena djela nastala na tom tragu. Projekt je posebno zanimljiv jer, premda Meštrovića nazivamo jednim od najvećih hrvatskih sinova, zapravo vrlo malo znamo o njemu, njegovom životu i njegovim djelima.
Saznaj više...
9. travanj - 19:00,
srijeda,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

"Kristove relikvije - svjedoci otajstva" - izložba fotografija

Autor fotografija: Janusz Rosikon, poljski fotograf Izložbu će otvoriti: Maciej Grzegorz Szymański, veleposlanik Republike Poljske Suorganizator: Poljska kulturna udruga Polonez Poznati poljski fotograf Janusz Rosikon zajedno s novinarom Grzegorzom Gornyem obišao je svijet fotografirajući i istražujući Kristove relikvije. Rezultat njihova rada pretočen je u monumentalnu fotomonografiju “Svjedoci otajstava”. Rosykon je tijekom dvogodišnega putovanja i rada na knjizi napravio na tisuće fotografija, a za ovu izložbu je odabrao 25 najupečatljivijih. Tako se na ovoj izložbi po prvi put Hrvatskoj publici predstavljaju impresivne fotografije koje svjedoče o ovozemaljskom životu i smrti Sina Božjega. Dojmljivi foto prikazi vode nas u različite dijelove svijeta, pričajući fascinantnu pripovijest o najsvetijim kršćanskim relikvijama, dovodeći nas u gotovo neposredan kontakt s Torinskim platnom, svetim križem, svetim ruhom iz Triera, stupom za bičevanje itd.
Saznaj više...
9. travanj - 19:30,
srijeda,
HAZU, palača Milesi

„Kristove relikvije - crkvene izmišljotine ili stvarni svjedoci utjelovljenja?“ – tribina i predstavljanje knjige "Svjedoci otajstva. Istraga o Kristovim relikvijama"

Sudjeluju: Grzegorz Górny, prof. dr. sc. Mladen Parlov, Janusz Rosikon, razgovor će moderirati novinar Goran Andrijanić Je li Isus doista ostavio za sobom materijalne tragove ili su sve to samo pobožne maštarije? Govore li nam platna na kojima se nalazi njegova zgrušana krv nešto o njemu i njegovoj muci? Može li se nešto saznati iz komada drveta svetoga križa? Poznati novinar i publicist Grzegorz Górny obišao je svijet da bi to otkrio.
Saznaj više...
9. travanj - 20:00,
srijeda,
HAZU, palača Milesi

"Marcelino, kruh i vino" - igrani film

Redatelj: Ladislao Vajda Uloge: Pablito Calvo, Rafael Rivelles, Antonio Vico, Juan Calvo Trajanje filma: 85 min. „Marcelino, kruh i vino“ dirljiva je priča o dječaku koji je odgojen u samostanu na čijim su ga vratima na dan sv. Marcelina pronašli fratri, a radnja filma odvija se u Španjolskoj 19. stoljeća. U malom selu Marcelino se posebno sprijateljio s Enriqueom koji ima osobitu vezu s majkom, što u Marcelinu budi duboku čežnju za vlastitom majkom. Napad revolucionara ostavlja malo selo u kaosu, a Enrique umire na rukama tugujuće majke pred očima Marcelina. Pokušavajući nadići strah Marcelino se skriva na jedinom mjestu gdje mu je bilo zabranjeno popeti se – na tavanu samostana. Tamo pronalazi kip pun ljubavi i svjetla kojem će se iznova vraćati, ne znajući da je to kip Isusa. Misleći da je kip gladan, ušuljao se s kruhom i vinom na tavan i ponudio jesti i piti kipu. Kako je to ponudio, kip čudesno oživljava i prihvaća darove, te dirnut Marcelinovom gestom jednog dana ostvaruje mu najveću želju – da bude s majkom.
Saznaj više...
10. travanj - 18:00,
četvrtak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Pred tobom, Bože" - recital duhovne poezije

Sudjeluju članovi Društva hrvatskih književnika - ogranak Split: Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranak Split i moderator, Drago Čondrić, Miki Bratanić, Igor Šipić, Marina Čapalija, Dunja Kalilić, Gosti: Maja Tomas i Danica Bartulović Ovaj recital pruža prigodu opetovanog oživljavanja duhovnog stvaralaštva koje duboko prožima umjetnički rad autora, a koji će ih za ovu prigodu sami izvesti pred publikom. Jedinstvena je to prilika za susret s autorima i njihovim duhovnim opusom, ali i vrsna pjesnička večer perjanica splitske i dalmatinske književne scene.
Saznaj više...
10. travanj - 19:00,
četvrtak,
HAZU, palača Milesi

"Stabat Mater dolorosa" - Giovanni Battista Pergolesi

Sudjeluju: Splitski gudački kvartet, Antonija Teskera - sopran, Žana Marendić-Bučević - alt, Hari Zlodre - orgulje Mnogi skladatelji pisali su ovaj himan s mnogo dubokih osjećaja. "Stabat Mater" su skladali Caldara, Scarlatti, Vivaldi, Verdi, Bocherini, Haydn i drugi a svakako najpoznatiji i najizvođeniji je "Stabat Mater" Giovannija Battiste Pergolesija (1710.-1736.).
Saznaj više...
10. travanj - 20:00,
četvrtak,
Katedrala sv. Dujma

"Susret" - dokumentarni film

Redatelj: Robert Knjaz Scenarij: o. Antonio-Mario Čirko i Robert Knjaz Trajanje filma: 43 min. U crkvi, na ulici, u tramvaju i autobusu, u školama i vrtićima, u bolnicama i na mnogim drugim mjestima možemo susresti redovnike, redovnice i svećenike. Tko su ovi ljudi koji su se odazvali živjeti drukčiji način života? Što ih je privuklo? Kako to da su se odlučili živjeti bez obitelji? Jesu li sretni? Na ta i mnoga druga pitanja probat će nam odgovoriti četvero redovnika i redovnica. Vjerujemo da će njihova svjedočanstva pomoći mnogim mladim ljudima da pronađu odgovore na pitanja o svome pozivu i svojim traženjima.
Saznaj više...
11. travanj - 18:00,
petak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Kako sam od gangstera i kriminalca postao svjedok Kristov" – tribina i susret s Johnom Pridmoreom, autorom knjige "Ispovijest londonskoga gangstera"

Sudjeluju: John Pridemore (autor knjige "Ispovijest londonskoga gangstera"), mr. sc. Petar Balta, (glavni urednik Verbuma) Životna ispovijest Johna Pridmorea ostavlja bez daha. Bio je jedna od glavnih "faca" u londonskome podzemlju. Njegove su jakne bile skrojene tako da u njih može sakriti mačetu i bokser. Poslovi s drogom učinili su ga bogatim. Imao je luksuzan stan, sportska auta i lijepe žene. Gotovo je ubio čovjeka ispred noćnoga kluba. Tada se dogodilo nešto izvanredno što ga je nepovratno promijenilo…
Saznaj više...
11. travanj - 20:00,
petak,
HAZU, palača Milesi

Završetak tečaja ikonopisanja - sveta misa i blagoslov ikona

Misno slavlje i blagoslov ikona predvodi: don Jenko Bulić Pod misom pjeva mješoviti pjevački zbor župe Gospe u Siti – Strožanac, Voditeljica: Gentijana Qivlaku Tečaj ikonopisanja završava euharistijskim slavljem i blagoslovom novonapisanih ikona koje će biti izložene za vrijeme euharistijskog slavlja te će ih se tom prilikom moći i razgledati. Polaznici i voditelj tečaja pozivaju sve koji žele vidjeti i prisustvovati blagoslovu ikona da dođu na zajedničko euharistijsko slavlje nakon kojeg će novi ikonopisci svoje ikone ponijeti u svoje obitelji.
Saznaj više...
12. travanj - 16:00,
subota,
Katedrala sv. Dujma

"Ljudsko iskustvo" - dokumentarni film

Redatelj: Charles Kinnane Uloge: Jeffrey Azize, Clifford Azize, Michael Campo, Matthew Sanchez Trajanje filma: 90 min. "Ljudsko iskustvo" priča je o braći Jeffreyju Azizeu i Cliffordu Azizeu koji putuju svijetom u potrazi za odgovorima na goruća pitanja: Tko sam ja? Tko je čovjek? Zašto tražimo smisao života? Njihovo putovanje započinje na ulicama New Yorka među beskućnicima s kojima će neko vrijeme dijeliti iskustvo života na ulici bez novca, skloništa ili hrane, tijekom jedne od najhladnijih zima u povijesti. Potom odlaze k izgubljenoj djeci u Peruu u podnožju Anda, gdje volontiraju u domu za bolesnu, siromašnu i napuštenu djecu. Njihova potraga za istinskim ljudskim iskustvom završava u Gani među gubavcima gdje braća Azzize odlaze s prijateljima i gdje intervjuiraju oboljele od AIDS-a i posjećuju gubavce kolonije u Zapadnoj Africi.
Saznaj više...
12. travanj - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

"Tu Domine, spes mea" - stoljećima hrvatske vokalne glazbe

Sudjeluju: Schola cantorum Umjetničke akademije u Splitu i gudački kvartet Dirigentica: Sara Dodig, prof. U potrazi za tragovima povijesti, Schola cantorum ovog puta predstavlja mozaik hrvatskog sakralno-vokalnog identiteta promatrajući njegovu posebnost od najranijih stoljeća. Programski ocrtaj donosi pregled vokalnosti hrvatske glazbe od najranijih srednjovjekovnih jednoglasja, prvih hrvatskih dvoglasnih napjeva te razvoj sakralnog pjeva kroz zbirke čiji smo danas baštinici: „Pavlinska pjesmarica“ (1644.), „Crkvena lira“ Fortunata Pintarića, himnarij „Pro choro Immothensis“ (1830.), kantual Franje Divnića (1645.) te „Citara octochorda“ (1723.). Osobitost koncerta je djelo splitskog skladatelja Blaženka Juračića (1972. - ): „Stabat Mater“ (za Scholu cantorum i gudački kvartet). Tražeći izvor na izvoru, skladatelj citira i tumači istoimenu gregorijansku sekvencu različitim skladateljskim postupcima, ponirući u dubinu mariološko-kristološke i liturgijske vrijednosti izdvajajući pri tom jedinstvenost bivanja i spasenja po muci našeg Gospodina.
Saznaj više...
12. travanj - 20:00,
subota,
Crkva Gospe od zdravlja

"Livno - na vratima Franjevačke provincije Bosne Srebrene" - obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki

Stručno vodstvo: Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Plan obilaska: u 8 sati - Polazak iz Splita (Sukoišanska ulica); od 10 do 11 sati - Dolazak u Livno, sveta Misa u samostanu Gorica; od 11 do 13 sati - razgledavanje Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici (galerija slikara Gabrijela Jurkića, sakralna, etnografska i arheološka zbirka; stručno vodstvo Marija Marić Baković, Josip Gelo) od 13 do 16 sati - stanka za ručak, potom razgledavanje grada Livna uz stručno vodstvo od 17 do 19 - Trilj, posjet Muzeju Triljskog kraja (stručno vodstvo Sanja Budić Lete) od 19 do 20 sati - povratak u Split Broj mjesta u autobusu je ograničen, predbilježbe za ovaj obilazak poslati nakon 5. travnja 2014. na mail: verbum@verbum.hr ili telefonom na 021/340-260.
Saznaj više...
13. travanj - 08:00,
nedjelja,
Polazak s kolodvora u Sukoišanskoj ulici

"Vesdin" - dokumentarni film

Redatelj: Srđan Segarić Scenarij: Milka Jauk Pinhak i Jasminka Domaš Trajanje filma: 30 min. O. Paulin od sv. Bartolomeja živio je u 18. stoljeću, a djelovao je kao misionar u Indiji. Rođen je kao Filip Vesdin u obitelji austrijskih Hrvata, u mjestu Hof u današnjoj Donjoj Austriji, od oca Jurja Vesdina i majke Helene rođ. Prekunić. Uvijek vjeran svome svećeničkome i karmelskome pozivu, bio je Božji čovjek kozmopolitske širine. Uz materinji hrvatski jezik govorio je još desetak europskih jezik, ali je kao misionar Indije ovladao i sanskrtom i brojnim drugim indijskim dijalektima. Autor je prve sanskrtske gramatike i jedan je od preteča komparativne filologije te plodan istraživač kulture i povijesti Istoka. Njegovo istraživačko i znanstveno stvaralaštvo na područjima lingvistike, povijesti, geografije, arheologije, mumiografije, numizmatike, povijesti umjetnosti i liturgije broji 59 poznatih naslova, od kojih je 20 objavljeno u obliku knjiga još prije njegove smrti.
Saznaj više...
13. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Marko Križevčanin - u obrani vjere" - dokumentarni film

Redatelj: Neven Mihael Dianežević Urednik i scenarist: Niko Kostanić Trajanje filma: 45 min. Dokumentarni film "Marko Križevčanin - u obrani vjere" donosi cjelokupni prikaz života sv. Marka od rođenja u Križevcima, do mučeničke smrti u slovačkim Košicama. Film je sniman na lokacijama u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji i najvećim dijelom u Slovačkoj gdje su mladog svećenika zvjerski mučili i ubili mađarski kalvini.
Saznaj više...
13. travanj - 18:30,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

“Splitski čuvari hrvatske riječi – Crkva sv. Frane”, razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela - agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća Samostan sv. Frane na obali jedan je od najstarijih franjevačkih samostana u Hrvatskoj čije se utemeljenje povezuje s dolaskom sv. Franje u Hrvatsku 1212. godine. Te godine Franjo Asiški se iz Ancone uputio brodom prema Svetoj Zemlji, ali su ga vjetrovi donijeli na našu obalu gdje je ostao neko vrijeme, međutim Franjevačka prisutnost u gradu Splitu traje neprekidno do danas.
Saznaj više...
14. travanj - 17:00,
ponedjeljak,
Crkva sv. Frane

"Evanđelje po Ivanu" - igrani film

Redatelj: Philip Saville Scenarist: John Goldsmith Uloge: Henry Ian Cusick, Daniel Kash, Christopher Plummer Trajanje filma: 125 min. Priča o Isusovu životu kako ju je ispričao njegov učenik Ivan u ovom trosatnom epskom igranom filmu privlači publiku autentičnošću odvijanja događanja, čemu doprinosi vjerno uprizorenje, kao i glazba tog vremena. Ovaj ambiciozni film precizno prati Ivanovo evanđelje, a pripovjedač je kanadski glumac Christopher Plummer. Film je to koji gledateljima predstavlja jedinstveni ljudski portret Isusa, i omogućuje bolje razumijevanje tih burnih vremena.
Saznaj više...
14. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Puče moj" - koncert korizmenih pučkih napjeva i predstavljanje CD-a "Puče moj 2013"

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske Voditeljica programa: Jelena Hrgović Uvodna molitva i pozdrav: don Radojko Vidović, župnik Konkatedrale sv. Petra
Saznaj više...
14. travanj - 19:00,
ponedjeljak,
Konkatedrala sv. Petra

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnji dobitnik nagrade "Andrija Buvina" Bernhard Meuser, katolički publicist i autor projekta za mlade YOUCAT, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja. Glazbeni program: Schola cantorum Umjetničke akademije u Splitu, Dirigentica: Sara Dodig, prof. Projekt katekizma za mlade YOUCAT sam po sebi, kao i cjelokupno djelovanje Bernharda Meusera, nesumnjivo zaslužuju pozornost i priznanje. Nagrada Andrija Buvina za izniman doprinos kršćanskoj kulturi stoga ove godine ide u ruke čovjeku koji je svojom kreativnošću, entuzijazmom i organizatorskim sposobnostima bitno pridonio stvaranju prikladnog i korisnog sredstva nove evangelizacije, na čijem temelju nastaju različiti izričaji kršćanskog stvaralaštva prilagođeni suvremenom senzibilitetu i okolnostima.
Saznaj više...
15. travanj - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.