Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2017

Šibenik

Biskupijski susret obitelji u Gospinom svetištu u Vrpolju

Program susreta: 9.30 sati – Okupljanje, pozdravi i uvodna molitva 10.00 sati – „Kakav roditelj želiš biti“, predavanje koje će održati voditeljica centra za edukaciju i savjetovanje "Hippocampus", psihoterapeutkinja Maja Jakšić, mr. spec. pastorala kriznih situacija. (Za vrijeme predavanja organizirani su susreti za djecu svih uzrasta.) 11.00 sati – Pokorniĉko bogoslužje koje predvodi generalni vikar mons. Marinko Mlakić 12.00 sati – Euharistijsko slavlje koje predvodi mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup uz koncelebraciju prisutnih svećenika 13.00 sati – Domjenak 14.00 sati – Molitva krunice oko kipa Gospe od Okova – animira don Gabrijel Jagarinec, povjerenik za mlade 14.30 sati – Krunjenje Gospina kipa 14.45 sati – Svjedoĉanstva i Predstavljanje obiteljske zajednice iz Vodica 15.30 sati – Molitveni zaključak susreta
Saznaj više...
1. travanj - 10:00,
subota,
Vrpolje, Gospino svetište

"Golgota" - skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića

Sudjeluju: Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci", Orgulje: Pavao Mašić, Dirigent: Jurica Petar Petrač Pjesma “Golgota” jedna je od najljepših uradaka hrvatske duhovne lirike, a Kranjčević pjesnik koji je o žrtvi i činjenici Kristova i čovjekova uskrsnuća napisao vjerne i iznimno potresne stihove. “Golgota” je prvi put objavljena u Sarajevskom franjevačkom glasniku 1895. godine, u njoj se zrcali niz kristoloških tema, ali i svakodnevnih tema s kojima se čovjek oduvijek muči. Skladatelj Antun Tomislav Šaban u cijelosti je poštovao tekst ove pjesme, uglazbivši ga u sedam stavaka bez preinaka. Orguljske dionice za koje je zaslužan orguljaš Pavao Mašić nadilaze u djelu ulogu same glazbene pratnje, čime se dodatno obogatio glazbeni izraz.
Saznaj više...
1. travanj - 20:00,
subota,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

Dekanatski križni put za mlade i sv. misa u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Križni put i svetu misu predvodi: fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac Sudjeluju: KUD "Sveti Ilija", Kljaci Folklorni ansambl Etno udruge "Petrovo polje" (Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Šibenika koji polazi u 9,30 sati s Nove tržnice, ili vlastitim automobilima.)
Saznaj više...
2. travanj - 10:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Meštrovićeva uspomena svome kraju" – predavanje

Predavačica: Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović u Splitu Mnoga su mjesta u Meštrovićevim zavičajnim Otavicama označena njegovim životom i umjetničkim djelovanjem. Kraj je to u kojemu je odrastao i u koji se neprestano vraćao, crpeći snagu i inspiraciju. Petrovo polje dandanas čuva uspomenu na Ivana Meštrovića.
Saznaj više...
2. travanj - 12:00,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

“Kardinal Alojzije Stepinac – Put svetosti (1898.–1960.–1998.–2017.)” - otvaranje izložbe

Izložbu će otvoriti: Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Glazbeni program: ženski vokalni sastav "Adeodate" iz Šibenika Stepinac je po svojoj službi bio trajno izložen, izložen ne samo javnosti, nego i udarcima triju pogubnih ideologija - fašizma, nacizma i komunizma, koje su obilježile veliki dio europskoga 20. stoljeća. Osim te neizbježne izloženosti po službi, iz svoje odgovornosti i ljudskosti nadbiskup Stepinac se izložio u zauzimanju za čovjeka kojemu je prijetitila pogibija, kojemu je oduzeto ljudsko dostojanstvo bez obzira kojoj rasi, vjeri, kulturi ili narodu pripadao. Izložio je sebe do mjere ugroženosti vlastitog života. Glavna svrha ove izložbe je da nam pomogne u stvaranju istinite predodžbe o životu i svetosti ovog velikog hrvatskog blaženika.
Saznaj više...
2. travanj - 12:00,
nedjelja,
Gradska knjižnica, Šibenik

"Molitva Gospi" – koncert duhovne glazbe

Izvodi: Mješoviti katedralni zbor iz Šibenika Dirigentica: Jelena Mikulandra, prof. Zbor redovito uzveličava nedjeljnu liturgiju u katedrali sv. Jakova kao i sve veće blagdane u crkvama na području župe sv. Jakova, a jednako tako sudjeluje i na liturgijskim slavljima diljem domovine. Osim liturgijskih slavlja zbor održava i cjelovečernje koncerte, ponajprije u Šibensko-kninskoj županiji ali i u ostalim krajevima naše domovine. Redovito sudjeluje u manifestacijama "Otvorite vrata Božiću", "Danima kršćanske kulture" i dr.
Saznaj više...
2. travanj - 12:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

“Zadnja postaja” – pasionski oratorij za zbor i soliste

Dirigent: Ivo Nižić; Glazba i tekst: Ivo Nižić Dramatizacija i režija: Milena Dundov Scenograf: Robert Košta; Majstor svjetla: Ivo Nižić (ml.) Izvode: Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, Zadar Crkveni zbor sv. Cecilije župe Preko Folklorna udruga Luzor – Preko Tekst interpretiraju: Josip Batistić, Martina Pedišić, Jakov Kačan; Solisti: Mateo Marnika, Jelena Rušev Mogilevskij Oratorij, kojeg izvodi 75 izvođača, nadahnut je pučkim crkvenim pjevanjem Ugljana, otoka u zadarskom arhipelagu, i teškim životom otočana, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuju s Kristovom mukom i idejom Spasenja. Autor oratorija je maestro Ivo Nižić koji je ujedno i voditelj zadarskog pjevačkog ansambla koji izvodi glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine.
Saznaj više...
2. travanj - 19:45,
nedjelja,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

“Zašto Biblija nije obična knjiga” - predavanje

Predavač: fra Domagoj Runje Svaku knjigu čitamo s određenim predznanjem. To predznanje može biti veće ili manje, ali znali puno ili malo sve to pomaže nam u razumijevanju dotične knjige. Ali kada čitamo knjigu koju nazivamo svetom, jer smatramo da ona ne sadrži samo ljudsku nego i Božju riječ, onda tu knjigu ne čitamo samo s predznanjem nego i s vjerom. Pa čak ako i ne vjerujemo u Bibliju kao Božju riječ, znamo da postoje ljude koju u to vjeruju i čitaju Bibliju kao knjigu života. Sve to stvara takav stav prema čitanju Biblije koji je različit od odnosa prema ostalim knjigama. Zajedničkim čitanjem odabranih biblijskih odlomaka pokušat ćemo pronaći sadržaje koji mogu potvrditi ili možda poljuljati vjeru u to da u Bibliji ljudskim jezikom govori Bog.
Saznaj više...
3. travanj - 19:30,
ponedjeljak,
Gradska knjižnica, Vodice

"Hosana Davidovu sinu" - Murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa

Sudjeluju: Pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera, Umjetnički voditelj: Vedranko Šikić-Balara Bogatstvo obreda Velikoga tjedna na poseban je način ukorijenjeno u narodima europskog Sredozemlja, gdje je na temu Kristove muke nastala čitava jedna “pasionska” kulturna baština, izražena u visokoj, ali i pučkoj umjetnosti, u folkloru i običajima. Da to nije mrtva već živa tradicija koja se i danas razvija, jer uvijek iznova potiče na stvaranje, među ostalima svjedoče i pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera. Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog koncerta je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstavljati javnosti i sačuvati ga od zaborava.
Saznaj više...
4. travanj - 19:30,
utorak,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

Kvaranta ore: "Smiluj mi se Bože" u šibenskom napjevu, blagoslov s Presvetim, misa s prigodnom propovijedi, pjevano povečerje

Predvoditelj: mons. Marinko Mlakić, generalni vikar šibenske biskupije Kvarantore (Quarantore), katolički običaj molitve i klanjanja koji traje četrdeset sati (naziv potječe od talijanskih riječi: quaranta četrdeset; ore sati). Sam obred čin je izlaganja Presvetog Otajstva (tijelo i krv Isusova u vidu Svetog Sakramenta koji su pohranjeni u svetohraništu / tabernakulu). Ta pobožnost podsjeća na događaj kad se Isus molio u Maslinskom vrtu, gdje je pozvao svoje apostole da budu s njim u teškim trenucima muke.
Saznaj više...
5. travanj - 18:30,
srijeda,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

“Neumrlost duše pjevajuć” - glazbeno-poetski recital

Sudjeluju: Miljenko Galić, pjesnik Josip Botteri Dini, akademski slikar Gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša Dirigentica: Jelena Prpa, prof. Meditativni koncept ove glazbeno-poetske večeri bit će iskazan poezijom koju će prisutnima u vidu izvedbene molitve predstaviti sam autor Miljenko Galić, a svoje viđenje duhovnosti kroz oči i iskustvo likovne umjetnosti predočit će akademski slikar Josip Botteri Dini. Tandem je to koji već dugi niz godina uspješno surađuje spajajući dvije grane umjetnosti u jednu duhovnu cjelinu. Uz glazbu Palestrine, Dewagterea, gregorijanske korale, te ostale prigodne skladbe, drniški Gradski pjevački zbor „Neuma“ svojom će izvedbom zaokružiti ovu korizmenu meditativnu večer. Pjevajući ususret uskrslom Kristu, kroz katarzu muke i boli ovozemaljskog života, bit će opjevana upravo neumrlost duše koju uskrsnuće predstavlja.
Saznaj više...
5. travanj - 20:00,
srijeda,
Biskupska dvorana, Šibenik

"Nova post vetera coepit: ikonografija prve kršćanske umjetnosti" - predstavljanje knjige dr.sc. Dine Milinovića

Knjigu će predstaviti: dr.sc. Joško Belamarić, recenzent, dr.sc. Dino Milinović, autor knjige Anita Šikić, urednica. Trebamo li prvu kršćansku umjetnost 3. i 4. stoljeća promatrati kao zasebnu i zatvorenu cjelinu, izvan korpusa antičke, odnosno, rimske umjetnosti? Smijemo li je izdvojiti iz njezina prirodnog okoliša i pretvoriti je u zasebno razdoblje ili zaseban stil? Ova knjiga nastoji pokazati da okolnosti nastanka kršćanske slike niti izdaleka nisu tako jednostavne kako bi se moglo činiti onima koji njezin početak vide u krugu izolirane i progonjene manjine i u proturječju s tradicionalnim repertoarom antičke umjetnosti. Umjesto toga, upoznat ćemo slojevit svijet bogate prošlosti i vizualnog iskustva, koji prolazi kroz izvanredno velike promjene.
Saznaj više...
6. travanj - 18:00,
četvrtak,
Gradska knjižnica, Šibenik
6. travanj - 18:30,
četvrtak,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

Susret s autoricom: Nevenka Nekić - Predstavljanje knjige “Hrvatske heroine” te prikazivanje dokumentarnog filma “Kraljica Jelena”

"Hrvatske heroine" - knjiga je koja obuhvaća razdoblje od tisuću godina hrvatske povijesti. Fokusirana na djelovanje znamenitih ženskih likova u četrnaest portreta - od kraljice jelene do Ivane Brlić Mažuranić - uronjenih u povijesna zbivanja i službene kronike, autorica Nevenka Nekić donosi osobne sudbine koje zadivljuju svojom snagom duha, ljepotom duše i kreativnošću. Dokumentarno autentični iskaz autorica ispisuje esejističkim stilom, nadopunjava književnom maštom, a ponegdje i narodnom predajom. "Kraljica Jelena" - dokumentarni je film iz serijala "Ženski rukopis", autorice Nevenke Nekić. Film govori o kraljici Jeleni, "majci kraljevstva", pokopanoj u crkvi Gospe od Otoka u Solinu. Arheolog don Frane Bulić otkrio je 28. kolovoza 1898. godine u atriju stare bazilike Sv. Stjepana razbijeni kovčeg kraljice Jelene i prva slova njezina imena: Helena uz epitet famosa – Jelena Glasovita. Uz ime kraljice Jelene s vremenom su dodani epiteti koji govore o njezinoj legendarnoj dobroti: žena, majka, zaštitnica udovica i siromašnih, mirotvorka. Vjera i milosrđe javljaju se kao dvije glavne odrednice ove časne žene iz hrvatske povijesti, supruge kralja Mihajla Krešimira II. koji je vladao od godine 949.-969. i majke kralja Stjepana Držislava, koji je naslijedio oca te vladao do 997. godine. Trajanje filma: 25 min
Saznaj više...
6. travanj - 20:00,
četvrtak,
Biskupska dvorana, Šibenik

Križni put šibenskog dekanata

Tradicionalni križni put predvodi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić Križni put korizmena je pobožnost koja nas izravno uvodi u misterij Isusove otkupiteljske muke i smrti. Isus nas sve poziva da uzmemo svoj križ i da ga slijedimo...
Saznaj više...
7. travanj - 16:00,
petak,
podno utvrde Šubićevac/Barone, Šibenik
7. travanj - 18:30,
petak,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

"Moja osveta je oprost" – dokumentarni film o Miroslavu Bulešiću, blaženiku i mučeniku

Autorica: Irena Hrvatin Redatelj: Neven Mihael-Dianežević Trajanje: 50 min Dokumentarno-igrani film "Moja osveta je oprost" snimljen u produkciji HRT-a govori o "krvavoj krizmi" u Lanišću, gdje je ubijen 27-godišnji istarski svećenik Miroslav Bulešić.
Saznaj više...
7. travanj - 20:00,
petak,
Biskupska dvorana, Šibenik
8. travanj - 18:30,
subota,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

"Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola" - dokumentarni film

Scenarist i redatelj: Božo Vodopija Trajanje: 30 min Uvodna riječ: don Roko Glasnović, biskupov tajnik Na svečanosti 5. studenoga 2016. godine u Skadru u Albaniji, Sveta Stolica je blaženima proglasila 38 mučenika kojima je život oduzet iz mržnje prema vjeri u razdoblju od 1945. do 1974. godine. Među njima su i dva svećenika porijeklom iz najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, koji su djelovali u Albaniji, a mučeništvo podnijeli u vrijeme režima Envera Hodže. To su fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola. Time je naš hrvatski narod dobio još dva blaženika. Istodobno, postupak za proglašenje blaženim vodi se i za slugu Božjeg fra Alojzija Palića koji je svoj život položio također iz vjere i svjedočenja Isusa Krista nekoliko desetljeća ranije na Kosovu, gdje je ubijen 1913. Glas o svetosti te trojice svećenika pronosi i čuva, te im se desetljećima moli za zagovor vjernička zajednica Janjevaca.
Saznaj više...
8. travanj - 20:00,
subota,
Biskupska dvorana, Šibenik

Šibenska Cvjetnica - procesija i misa na gradskim trgovima i ulicama

Predvoditelj: mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup Blagoslov maslinovih grančica na trgu ispred zgrade Županije, te procesija do Katedrale, gdje će mons. Tomislav Rogić predslaviti misu uz suslavljenje gradskog prezbiterija za sve župe grada Šibenika.
Saznaj više...
9. travanj - 11:00,
nedjelja,
Trg ispred zgrade Županije - Katedrala

"O Isuse izranjeni" - meditacija nad posljednjim Isusovim riječima s križa

Meditaciju predvodi: mons. Marinko Mlakić Pjevaju: Pivači sv. Jakova, Šibenik Evanđelja nam donose sedam posljednjih Isusovih riječi s križa: 1.”Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ (Lk 23,34) 2.”Zaista, kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Lk 23,43) 3.”Ženo, evo ti sina! Zatim reče učeniku: Evo ti majke!“ (Iv 19,26-27) 4.”Eloi, Eloi, lama sabakthani!“ - što znači: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ (Mk 15,34) 5.”Žedan sam!“ (Iv 19,28) 6.”Završeno je!“ (Iv 19,30) 7.”Oče, u ruke tvoje povjeravam duh svoj!“ (Lk 23,46)
Saznaj više...
9. travanj - 20:00,
nedjelja,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

Predstavljanje knjige “Danteov hodočasnik” autorice Boženke Bagarić i otvaranje izložbe fotografija sa “Vodičkih festivala Žudija” autora Hrvoja Jelavića

U knjizi „Danteov hodočasnik“, autorice Boženke Bagarić, inače rođene vodičanke, nalaze se trideset i tri „prozorčića“ iz Rima, koje je autorica između 2001. i 2006. godine objavljivala u Kršćanskoj obiteljskoj reviji „Kana“, u kojima je donesen doživljaj Rima gdje je autorica živjela u spomenutome razdoblju, a koji su obilježili Crkvu i svijet. Tako ona bilježi smrt pape Ivana Pavla II, izbor pape Benedikta XVI, proglašenje nadbiskupa Bozanića kardinalom, izložbu arheoloških dragocjenosti Augusteuma iz hrvatske Narone u Vatikanskim muzejima, koncert zbora i orkestra Ruske armije u Dvorani Pavla VI. kao i niz drugih događaja koji u nizu „prozorčića“ tvore zasebnu cjelinu. Izložba fotografija sa „Vodičkih festivala Žudija“ kroz proteklih nekoliko godina, autora Hrvoja Jelavića, zaposlenog u agenciji Pixsell. Autor je vjeran pratitelj svih festivala na kojem svojim aparatom bilježi razne zanimljivosti i iz godine u godinu svjedoči ovom jedinstvenom događanju u Hrvatskoj, a i šire.
Saznaj više...
10. travanj - 19:30,
ponedjeljak,
Gradska knjižnica, Vodice

"Stepinac - njegov život i vrijeme" - predstavljanje knjige britanskog povjesničara i publicista dr.sc. Robina Harrisa

Knjigu će predstaviti: dr.sc. Robin Harris, autor knjige Glazbeni program: Zbor mladih "Laudantes", Šibenik Robin Harris britanski je povjesničar i publicist koji već dulje vrijeme ima u fokusu svojih interesa Hrvatsku i njezinu povijest. Nekadašnji bliski suradnik britanske premijerke Margaret Thatcher početkom je 1990-ih bio angažiran na širenju istine o tome što se doista događa na teritoriju bivše Jugoslavije i o ratu protiv Hrvatske te je za tu temu zainteresirao i samu "Željeznu lady" koja je bila zagovornik hrvatskih interesa. Harris je autor knjige o povijesti Dubrovnika koja je dobro odjeknula u Britaniji. Sada je odlučio zabaviti se još jednom hrvatskom temom: blaženim Alojzijem Stepincem i njegovim djelom. Knjiga "Stepinac - His Life and Times" imala je ovih tjedana svoje promocije u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kao i u Londonu. Riječ je o knjizi koja će nesumnjivo doprinijeti širenju istine o Stepincu na engleskom jezičnom području, a kao što dobro znamo, objavljena je u jako prikladnom trenutku kada se o hrvatskom blaženiku ponovno vode nametnute rasprave.
Saznaj više...
10. travanj - 20:00,
ponedjeljak,
Gradska knjižnica, Šibenik
11. travanj - 20:00,
utorak,
Župni pastoralni centar “Bažana”, Vodice