Program 2021

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2016

Split

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: VIS Sperantes, VIS Izidor, Zbor Mihovil, Hrvatsko nadzemlje Poseban gost: Dražen Zečić Već nekoliko godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) u suradnji s Vijećem za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu.
Saznaj više...
12. ožujak - 19:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

“Na Maslinskoj gori” – koncert duhovne glazbe

Izvode: Gradski pjevački zbor “Neuma”, Drniš Dirigentica: Jelena Prpa, prof. U mističnom ambijentu crkve Presvetog Otkupitelja, na vrhu brdašca, gotovo simbolično kao na Golgoti, izborom iz bogatog opusa pasionskih skladbi hrvatskih i inozemnih autora predstavit će se Gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša. Raznovrsnim repertoarom, od samoga početka djelovanja 2010. godine, “Neuma” redovito duhovnim i svjetovnim programom sudjeluje u obogaćivanju lokalne kulturne ponude te glazbenih događanja diljem Lijepe naše.
Saznaj više...
13. ožujak - 12:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

“Zadnja postaja” – pasionski oratorij za zbor i soliste

Dirigent: Ivo Nižić; Glazba i tekst: Ivo Nižić Dramatizacija i režija: Milena Dundov Scenograf: Robert Košta; Majstor svjetla: Ivo Nižić (ml.) Izvode: Crkveni zbor sv. Cecilije župe Preko Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, Zadar Folklorna udruga Luzor – Preko Tekst interpretiraju: Josip Batistić, Martina Pedišić, Jakov Kačan; Solisti: Mateo Marnika, Jelena Rušev Mogilevskij, Marija Buturić Oratorij, kojeg izvodi 75 izvođača, nadahnut je pučkim crkvenim pjevanjem Ugljana, otoka u zadarskom arhipelagu, i teškim životom otočana, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuju s Kristovom mukom i idejom Spasenja. Autor oratorija je maestro Ivo Nižić koji je ujedno i voditelj zadarskog pjevačkog ansambla koji izvodi glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine.
Saznaj više...
13. ožujak - 20:00,
nedjelja,
crkva Gospe od Zdravlja

“Iščekivanje i dolazak” – koncert

Izvodi: Splitski gitaristički kvartet Splitski gitaristički kvartet je osnovan 2010. godine i čine ga nagrađivani hrvatski gitaristi: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Za vrijeme višegodišnjeg djelovanja Kvartet je održao niz zapaženih nastupa, izvrsno prihvaćenih od strane publike i kritike.
Saznaj više...
16. ožujak - 20:00,
srijeda,
crkva sv. Frane

“Glagoljaški triptih” – koncert

Izvode: muška klapa Slavić i ženska klapa Dišpet iz Zagreba Projekt „Glagoljaški triptih“ donosi napjeve tematski raspoređene u tri zasebno razrađena dijela. Pjevane molitve i dijelovi glagoljaške mise, sprovodni napjevi bratovština te pjesme spjevane na probrane stihove književnih predložaka. Od izuzetne važnosti u pripremi materijala pokazali su se terenski radovi Stjepana Stjepanova (radovi vezani za glagoljaško pjevanje na područu Poljica) te radovi akademika Jerka Bezića (stručni radovi o glagoljaštvu na zadarskom području). Jednostavnim i diskretnim intervencijama napjevi su prilagođeni klapskom pjevanju, a sve s intencijom da se izvor što vjerodostojnije prenese i prikaže. Kroz cijeli program isprepliće se kombinirano pjevanje klapa te se klape pojavljuju kao samostalne nositeljice određenog napjeva ili pak u formi „klapskog“ zbora.
Saznaj više...
19. ožujak - 19:00,
subota,
katedrala sv. Duje

“Puče moj” – koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a “Puče moj 2015.”

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske Voditeljica programa: Jelena Hrgović Uvodna molitva i pozdrav: don Radojko Vidović, župnik konkatedrale sv. Petra Pučki napjevi na jednostavan način unose u srca vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost. Kad se pjevaju, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život. Smotra crkvenoga pučkog pjevanja “Puče moj” odraz je nastojanja da se oživi glazbena baština dalmatinskoga podneblja u interpretacijskome smislu te da se sačuva od zaborava. Premda je naglasak stavljen na korizmene napjeve, ova smotra uključuje i napjeve iz ostalih dijelova liturgijske godine.
Saznaj više...
21. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
konkatedrala sv. Petra

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnji dobitnik nagrade “Andrija Buvina” Josip Botteri Dini, akademski slikar, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja Glazbeni program: Splitski gitaristički kvartet U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture dodjeljuje se godišnja nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.
Saznaj više...
22. ožujak - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.