Program 2021

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2016

Split

“Alojzije Stepinac u slici i riječi” – otvaranje izložbe karikatura o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu

Izložbu će otvoriti: dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Glazbeni program: Marija Bašić Markotić, flauta Ivanka Prusac, gitara Autori izložbe: dr. sc. Tomislav Anić i dr. sc. Mario Kevo, docenti na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS); Suzana Obrovac Lipar, prof., voditeljica Ureda za odnose s javnošću HKS-a i doktorantica na poslijediplomskome interdisciplinarnom sveučilišnom studiju komunikologije na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Mnoštvo je karikaturnih prikaza na tjednoj osnovi pratilo objavljivanje materijala na temelju kojih je podignuta optužnica i u konačnici donesena presuda o krivnji nadbiskupa Stepinca, a o čemu svjedoči i ova izložba postavljena u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Nadbiskupskim pastoralnim institutom iz Zagreba.
Saznaj više...
12. ožujak - 11:15,
subota,
HAZU, palača Milesi

“Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu” – izložba

Autorica izložbe: Maja Šeparović Palada Autorica likovnog postava izložbe: Renata Waldgoni Oblikovanje opreme izložbe i kataloga: Rafaela Dražić (izložbu je moguće razgledati od 12. do 22. ožujka: utorak – subota: 9-16 sati, nedjelja: 10-15 sati) Izložba i monografija o Meštrovićevom spomeniku biskupu Grguru Ninskom u Splitu (1927.) donose nam nove podatke o nastanku i razvoju ideje, izvedbe i okolnostima postavljanja spomenika na Peristilu Dioklecijanove palače 1929., razlozima koji su doveli do uklanjanja spomenika s Peristila te ponovnog postavljanja na sadašnju lokaciju – ispred Zlatnih vrata Dioklecijanove palače.
Saznaj više...
12. ožujak - 13:00,
subota,
Galerija Meštrović, Atelijer za modeliranje gline

“Sveta vrata – vrata milosrđa”

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela – agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja tragom vjere i kulture. Program započinje u 16:30 sati, u dvorani palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu, a završava u splitskoj katedrali sv. Duje. Kroz program je osigurano stručno vodstvo za skupine od cca 35-40 ljudi. U slučaju većeg interesa program će se ponoviti u 17 sati.
Saznaj više...
14. ožujak - 16:30,
ponedjeljak,
dvorana palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu, katedrala sv. Duje.

“U potrazi za svetim” – otvaranje izložbe akademske kiparice Dijane Ive Sesartić te akademskih kipara Ivana Branka Imrovića i Petra Ujevića

Kustos izložbe: Davor Stipan Izložbu će otvoriti: prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu Glazbeni program: Chorus Cantores, Vranjic Održavanje izložbe: 16. – 31. ožujka 2016. (ponedjeljak i utorak, 13 – 20:30 sati; srijeda, 8:30 – 16 sati; cetvrtak i petak, 13 – 20:30 sati; subota, 8:30 – 13 sati; nedjelja – zatvoreno) Cilj izložbenog projekta i skupnog postava koji je pripreman za galerijski prostor Sveučilišne knjižnice u Splitu jest prezentirati široj kulturnoj javnosti osebujan i znakovit likovni izričaj akademske kiparice i dvoje akademskih kipara koji diferencijalnim pristupom i višejezičnim umjetničkim vokabularom koheziraju vlastite senzibilitete propitujući teme svetog, mističnog, oniričkog te napose ljudskog i životvornog.
Saznaj više...
16. ožujak - 19:00,
srijeda,
Galerija Sveučilišne knjižnice u Splitu (sjeverni toranj)

“U središte Hrvatske kneževine” – obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki

Stručno vodstvo: Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Plan obilaska: 1. Split, kolodvor u Sukoišanskoj ulici (polazak u 7:30 sati) 2. Gornji Muć, crkva svetog Petra, mjesto nalaza prvog natpisa kneza Branimira. (8-8:30 sati) 3. Biskupija, posjet lokalitetu Crkvina, mauzoleju hrvatskih vladara. Sveta misa (10-13 sati) 4. Knin, posjet izvoru/slapu Krčića, tvrđavi, razgledavanje grada i nove crkve (13:30-17:30) 5. Povratak u Split preko Drniša do 19 sati (Broj mjesta u autobusu je ograničen, predbilježbe za ovaj obilazak primaju se od 14. ožujka 2016. telefonom na 021/340-260.)
Saznaj više...
20. ožujak - 07:30,
nedjelja,
polazak s kolodvora u Sukoišanskoj ulici