Program 2021

28. ožujak - 7. travanj

“Alojzije Stepinac u slici i riječi” – otvaranje izložbe karikatura o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu

“Alojzije Stepinac u slici i riječi” – 
otvaranje izložbe karikatura o utjecaju
komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu
Split, 12. ožujak - 11:15
HAZU, palača Milesi

Izložbu će otvoriti: dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Glazbeni program: Marija Bašić Markotić, flauta Ivanka Prusac, gitara Autori izložbe: dr. sc. Tomislav Anić i dr. sc. Mario Kevo, docenti na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS); Suzana Obrovac Lipar, prof., voditeljica Ureda za odnose s javnošću HKS-a i doktorantica na poslijediplomskome interdisciplinarnom sveučilišnom studiju komunikologije na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Mnoštvo je karikaturnih prikaza na tjednoj osnovi pratilo objavljivanje materijala na temelju kojih je podignuta optužnica i u konačnici donesena presuda o krivnji nadbiskupa Stepinca, a o čemu svjedoči i ova izložba postavljena u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Nadbiskupskim pastoralnim institutom iz Zagreba.

Karikatura je bila usmjerena prema oblikovanju javnoga mišljenja za čije razumijevanje nije bio potreban određen stupanj obrazovanja pa čak ni pismenosti. Najznačajnija funkcija jezika i slike u politici predstavlja stvaranje neprijatelja, a obilježje svih totalitarnih sustava u pravilu podrazumijeva označavanje političkog oponenta kroz figuru neprijatelja. U takvim je slučajevima simbolika protivnika satkana od krajnje negativnih osobina kao što su "čovjek bez dobrih namjera", "nepoželjan", "nepoćudan" ili "čovjek neljudskih osobina".

Podijeli: