Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2015

Split

Otvaranje manifestacije

Manifestaciju će otvoriti: msgr. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelja
Saznaj više...
21. ožujak - 11:00,
subota,
HAZU, palača Milesi

"Slutnje križa" - otvaranje izložbe akademskog slikara Stjepana Ivaniševića

Sudjeluju: Josip Botteri Dini, akademski slikar, Stjepan Ivanišević, akademski slikar Glazbeni program: Gradski pjevački zbor "Neuma" iz Drniša, Dirigentica: Jelena Prpa Vjernost baštini u umjetničkom poslanju odlike su čovjeka i umjetnika Stipe Ivaniševića. Njegov odnos prema svetoj temi nikad nije doslovno deskriptivan. Dosljedan i odan čistoj likovnosti, jednako tako ozbiljno promišljen i zadubljen u sveto i duhovno, umjetnik nas direktno uvodi u zagonetku kojom daje slutiti vječno, nadtvarno i sveto. Ove vizije likovne su koprene koje dopuštaju slutnju transendencije.
Saznaj više...
21. ožujak - 11:15,
subota,
HAZU, palača Milesi

„Prateći Majku Tereziju“ – dokumentarni film

Autorica: Ljiljana Bunjevac Filipović Trajanje filma: 54 min. Blažena Majka Terezija, osnivačica Družbe sestara Misionarki ljubavi i dobitnica Nobelove nagrade za mir, svojom je požrtvovnošću i brigom za bolesne i siromašne zaslužila poštovanje ljudi svih vjera i narodnosti. Hrvatski fotograf Zvonimir Atletić jedan je od rijetkih u svijetu koji je imao prilike surađivati s Majkom Terezijom pa je tragom njegovih fotografija ekipa HRT-a krenula u Indiju saznati što se dogodilo nakon smrti ove velike i posebne žene.
Saznaj više...
21. ožujak - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: VIS Izidor, Split; Zbor Mihovil, Split; Grupa Rim; Alan Hržica i "Srce Isusovo" Već nekoliko godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) u suradnji s Vijećem za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu.
Saznaj više...
21. ožujak - 19:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

Put križa s pučkim pjevanjem i sv. misa u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Križni put i svetu misu predvodi: Fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac Sudjeluju: Vodičke žudije - čuvari Kristova groba, KUD "Sveti Ilija" iz Kljaka i folklorni ansambl etno udruge "Petrovo polje" Svi sudionici križnog puta će imati prigodu biti sudionici snimanja milenijske fotografije Šime Strikomana. (Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Splita koji polazi u 9,15 sati s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici, ili vlastitim automobilima)
Saznaj više...
22. ožujak - 10:30,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

„Posvuda je božanska istina jedna... ili Tajna nedovršene kupole" - predavanje

Predavač: Zorana Jurić Šabić, kustosica Galerije Meštrović u Splitu Unutar Meštrovićeva arhitektonskog opusa koji broji više od deset arhitektonskih ostvarenja, Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, zdanje je intimnog karaktera koje se izdvaja jedinstvenom ikonografijom koja otkriva sasvim osobno vjerovanje njezina graditelja. Meštrovićev osebujan svjetonazor može se iščitati iz skica za dekoraciju kupole čije oslikavanje, nažalost nije realizirano, a njihova potpuna ikonografska studija je izostala. Dosad nam je bilo poznato samo to da je oslikavanjem kupole namjeravao odati počast utemeljiteljima velikih svjetskih religija.
Saznaj više...
22. ožujak - 12:00,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Sloboda iza rešetaka" - dokumentarni film

Autorica: Nada Šurjak Trajanje filma: 30 min. Sestre Mihaela, Gabriela i Estera Mladineo mlade su intelektualke koje su izabrale život u potpunoj izolaciji i siromaštvu u samostanu sv. Josipa živeći u zajednici bosonogih karmelićanki u Avili u Španjolskoj. Nakon što su položile vječne zavjete, više nikad ne će izaći izvan zidina samostana, niti komunicirati i s kim, osim preko dvostrukih rešetaka. No, one govore o potpunoj slobodi koja se stječe odbacivanjem svih ograničavajućih modela koje nameću profesija, bračni status i vanjski život u tobožnjoj slobodi... a njihovu priču približila je novinarka i autorica filma Nada Šurjak.
Saznaj više...
22. ožujak - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Školske sestre franjevke u srcu Afrike" - dokumentarni film

Autori: Zoran Marinović i Davor Stopić Trajanje filma: 52 min. Školske sestre franjevke 2014. godine obilježile su 40 godina života i djelovanja u Misiji u DR Kongu. U spomen na odlazak prvih sestara iz Splita, prve misijske korake i djelatnu prisutnost u Misiji, nastao je film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike. Split-Luhwinja 1974.- 2014.” , u suradnji sestara misionarki i autorskog dvojca Zorana Marinovića i Davora Stopića. Film prikazuje povijest sestrinskoga četrdesetogodišnjeg služenja Bogu u bližnjemu, u najsiromašnijima od siromašnih, kongoansku stvarnost sestara, ali i one čije je živote dotakla njihova briga.
Saznaj više...
22. ožujak - 18:30,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Golgota" - skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića

Sudjeluju: Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci", Orgulje: Pavao Mašić, Dirigent: Jurica Petar Petrač Pjesma “Golgota” jedna je od najljepših uradaka hrvatske duhovne lirike, a Kranjčević pjesnik koji je o žrtvi i činjenici Kristova i čovjekova uskrsnuća napisao najtočnije i najpotresnije stihove. “Golgota” je prvi put objavljena u Sarajevskom franjevačkom glasniku 1895. godine, u njoj se zrcali niz kristoloških tema, ali i svakodnevnih tema s kojima se čovjek oduvijek muči. Skladatelj Antun Tomislav Šaban u cijelosti je poštovao tekst ove pjesme, uglazbivši ga u sedam stavaka bez preinaka. Orguljske dionice za koje je zaslužan orguljaš Pavao Mašić nadilaze u djelu ulogu same glazbene pratnje, čime se dodatno obogatio glazbeni izraz.
Saznaj više...
22. ožujak - 20:00,
nedjelja,
Crkva Gospe od zdravlja

"U grob ne nosiš ništa" - igrani film

Redatelj: Frank Capra Uloge: Jean Arthur, James Stewart, Lionel Barrymore Trajanje filma: 126 min. Sjajna romantična komedija legendarnog Franka Capre “U grob ne nosiš ništa” iz 1939. godine, nagrađena je Oscarom za najbolji fi lm i režiju, a na osobit način zanimljiva je stoga što donosi otvorenu kritiku materijalizmu. Izvrsno profi lirani karakteri temperamentnih likova, iskričavi dijalozi, burleskni elementi, svojim empatičnim humorom koji danas djeluje podjednako dobro i svježe kao i u vrijeme premijere oduševit će brojne gledatelje.
Saznaj više...
23. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Zdravo Križu, nado jedina" - multimedijalno predstavljanje notne zbirke splitskog skladatelja Blaženka Juračića

Predstavljači: dr. sc. Davorka Radica, dr. sc. don Ivica Žižić, dr. sc. Vito Balić Glazbeni program: Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Umjetničke akademije u Splitu, Dirigentica: Sara Dodig Baučić Izrada vizualnog kolaža: Petar Jurčević, studio Aheropita Zbirka skladbi „O crux, ave, spes unica“ tematski je vezana uz misterij muke i zapovijed ljubavi Velikog tjedna.
Saznaj više...
23. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
HAZU, palača Milesi

"Kršćanske vrijednosti i lijevo-liberalna kulturna hegemonija u Hrvatskoj" - tribina

Predavač: dr. sc. Nino Raspudić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, publicist i politički analitičar Poznati sveučilišni profesor, publicist i politički analitičar Nino Raspudić će u izlaganju preko pojma "kulturne hegemonije", kojeg je uveo talijanski filozof Antonio Gramsci, pokušati objasniti raskorak između vrijednosti koje dijeli većina društva, a što se npr. pokazalo na primjeru referenduma o definiciji braka, i onoga što promiče većina medija, udruga civilnog društva i "javnih intelektualaca". Također će biti riječi i o perspektivama, odnosno tome može li izraženije kršćansko djelovanje biti pokretač pozivnih promjena u Hrvatskoj.
Saznaj više...
23. ožujak - 20:00,
ponedjeljak,
HAZU, palača Milesi

"Raj doista postoji" - igrani film

Redatelj: Randall Wallace Uloge: Greg Kinnear, Kelly Reilly, Thomas Haden Church Trajanje filma: 99 min. Ekranizacija uspješnice Todda Burpa “Raj doista postoji” priča je koja prati sasvim običnog oca iz jednog američkog gradića koji mora prihvatiti tvrdnje svoga malenog sina. Naime, nakon što je dječak doživio iskustvo bliske smrti, svima počinje pričati kako je posjetio Raj te doživio neka nadnaravna iskustva. Naravno, okolina je skeptična, ali njegova dječja nevinost uvjerit će ih u suprotno...
Saznaj više...
24. ožujak - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Hosana Davidovu sinu" - Murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa

Sudjeluju: Pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera, Umjetnički voditelj: Vedranko Šikić-Balara Bogatstvo obreda Velikoga tjedna na poseban je način ukorijenjeno u narodima europskog Sredozemlja, gdje je na temu Kristove muke nastala čitava jedna “pasionska” kulturna baština, izražena u visokoj, ali i pučkoj umjetnosti, u folkloru i običajima. Da to nije mrtva već živa tradicija koja se i danas razvija, jer uvijek iznova potiče na stvaranje, među ostalima svjedoče i pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera. Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog koncerta je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstavljati javnosti i sačuvati ga od zaborava.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:00,
utorak,
Crkva sv. Dominika

Susret s autorom - akademik Radoslav Tomić

Moderatorica: Jelena Hrgović Radoslav Tomić hrvatski je povjesničar umjetnosti i akademik. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao i obranio doktorsku disertaciju s temom “Barokno kiparstvo u mramoru na području Dalmacije”. Od 1986. radi u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu kao konzervator savjetnik; predaje na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru; od 1998. zaposlen je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, a od 1999. predaje na poslijediplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao istraživač reambulirao je dijelove Dalmacije, Istre, Primorja i Boke kotorske, gdje je stekao uvid u umjetničke pojave, u prvom redu umjetnine od 15. do 19. stoljeća – što je i vremensko razdoblje njegova znanstvenog interesa.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:00,
utorak,
HAZU, palača Milesi

„Bernadettina pjesma“ – igrani film

Redatelj: Henry King Uloge: Jennifer Jones, Charles Bickford William Eythe Trajanje filma: 156 min. Biografska drama koja govori o životu svete Bernadette Sobirous, koja je doživjela vizije Blažene Djevice Marije u blizini svog rodnog sela Lourdesa u Francuskoj, 1858. godine. Ukupno joj se Gospa ukazala 18 puta, a mjesto ukazanja u Lourdesu postalo je jedno od najslavnijih katoličkih hodočasničkih mjesta u cijelom svijetu. Snimljen 1943. godine film je ovjenčan nizom Oscara, među kojima i onim za najbolju žensku ulogu.
Saznaj više...
25. ožujak - 18:00,
srijeda,
Kinoteka Zlatna vrata

Cantores Maruli: „Meštrovićeva pasija“ - predstavljanje CD-a i okrugli stol

Sudjeluju: Vokalni i gudački sastav Cantores Maruli, Marin Kaporelo, autor projekta, moderator okruglog stola, Blaženko Juračić, autor projekta, umjetnički voditelj, Dr. sc. Mirjana Siriščević, muzikologinja, Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti, Trpimir Jurkić, glumac, redatelj i dramski pisac Cilj je ovoga projekta glazbom i odabranim stihovima, uz multimedijalnu podršku, predstaviti djelo Ivana Meštrovića koje se nalazi na lokaciji Kaštilac-Crikvine, tj. ciklus rezbarija koje prate život Isusa od Nazareta. U glazbenom dijelu uklopljeni su gregorijanski korali, glagoljaški napjevi iz Splita i okolice te suvremena djela nastala na tom tragu.
Saznaj više...
25. ožujak - 19:00,
srijeda,
HAZU, palača Milesi

"Susret" - igrani film

Redatelj: David A. R. White Uloge: Bruce Marchiano, Steve Borden, Jaci Velasquez Trajanje filma: 85 min. Pet stranaca, koji nemaju ništa zajedničko, prisiljeni su zbog zatvaranja ceste skloniti se u zalogajnicu “Posljednja prilika” smještenu uz cestu gdje se događa iznimno važan susret. Naime, tamo ih poslužuje vlasnik zalogajnice koji izgleda kao da zna sve o njima... a tvrdi da je Isus.
Saznaj više...
26. ožujak - 18:00,
četvrtak,
Kinoteka Zlatna vrata

„Kršćanstvo pred izazovima New Agea. Sukob dvaju shvaćanja čovjeka i znakovi za uzbunu.“ - tribina

Sudjeluju: dr. sc. Josip Blažević i mr. sc. Petar Balta Tko je čovjek i koji je njegov odnos spram svijeta i Boga? Judeokršćansko polazište, utemeljeno u Bibliji, čovjeka promatra kao sliku Božju, različitog od svih drugih živih bića, predstavljajući ga kategorijom osobe. Nasuprot tome, New Age je razvio vlastito panteističko-monističko viđenje čovjeka koji se radikalno suprotstavlja judeo-kršćanskoj personalističkoj antropologiji. Svi značajni suvremeni kulturni i svjetonazorski prijepori kao što su primjerice prijepori oko naravnog zakona, pokušaji reinterpretacija braka i obitelji itd. u korijenu sadrže sukob dviju paradigmi: judeokršćanske i newageovske. Čak je i korijene gender ideologije moguće pratiti od vremena rađanja New Agea čiji antikršćanski ideološki karakter biva sve izraženiji.
Saznaj više...
26. ožujak - 20:00,
četvrtak,
HAZU, palača Milesi

"Bog nije mrtav" - igrani film

Redatelj: Harold Cronk Uloge: Shane Harper, Kevin Sorbo, David A.R. White Trajanje filma: 113 min. Ozbiljna i aktualna drama u kojoj se mladi student odjednom suočava s velikom dvojbom: svjedočiti svoje kršćanstvo ili na komad papira jednostavno napisati “Bog je mrtav”, to potpisati i mirno nastaviti živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Mladom Joshu činilo se da su se svi udružili protiv njega i Boga, no osjećao je da ga Bog poziva da stane u njegovu obranu…
Saznaj više...
27. ožujak - 18:00,
petak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Pasionske arije" - koncert sakralne glazbe

Sudjeluju: Katarina Javora, orgulje Marija Lešaja, sopran Duboku povezanost, gotovo neodjeljivost umjetnosti i kršćanstva potvrđuje bogati opus velikih glazbenih majstora koji su svoju najdublju duhovnu intimu pretočili u glazbu. Vokalna i instrumentalna djela J. S. Bacha i njegovih suvremenika spajaju tekst i glazbenu retoriku u sintezu koja ima sve odlike glazbene kontemplacije. Tematska težina i serioznost koju srećemo u djelima Muffata, Cuoperina i Bacha poprima prozračniju dimenziju u „Njemačkim arijama“ G. F. Händela gdje se kroz svjetovniji način uočava Božji prst u prirodnim ljepotama.
Saznaj više...
27. ožujak - 20:00,
petak,
Katedrala sv. Dujma

„Kršćani u potrazi za ljubavi i brakom“ - tribina i susret s dr. sc. Gudrun Kugler, autoricom knjige "Kako pronaći ljubav svoga života"

Kako danas pronaći i ostvariti istinsku ljubav i imati uspješan brak? Dr. sc. Gudrun Kugler diplomirala je pravo, ženske studije, kao i teologiju braka i obitelji. Doktorirala je na području međunarodnog prava. Od 2001. do 2004. radila je kao direktorica Svjetskog saveza mladih – Europe (www.wya.net) u Bruxellesu. Od rujna 2008. predaje na Međunarodnom teološkom institutu za studije o braku i obitelji (www.iti.ac.at). Gudrun Kugler idejna je začetnica i osnivačica katoličke platforme za upoznavanje bračnih partnera www.kathtreff.org koja ima svoje podružnice u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi i Slovačkoj.
Saznaj više...
27. ožujak - 20:00,
petak,
HAZU, palača Milesi

„Od svetišta Gospe od Pojišana do svetišta Gospe Sinjske“ – hodočašće u prigodi 300. obljetnice Gospe Sinjske

Sudjeluju: fra Anto Pervan, župnik crkve Gospe od Pojišana, fra Ante Kukavica, gvardijan samostana Gospe od Pojišana, fra Ante Bilokapić, župnik crkve Gospe Sinjske, fra Petar Klapež, gvardijan samostana Gospe Sinjske, dr. sc. fra Domagoj Runje, profesora na Katoličkom-bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Nataša Bulić, stručni vodič kroz program Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela – agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća Plan obilaska: u 9 sati – početak programa u svetištu Gospe od Pojišana od 10 do 10,30 sati – dolazak u Sinj od 10,30 do 13 sati – procesija na Stari grad od 13 do 15 sati – posjet crkvi i svetištu Gospe Sinjske uz upoznavanje s tradicionalnim običajima kraja oko 16 sati – povratak u Split Broj mjesta u autobusu je ograničen, predbilježbe za ovaj obilazak poslati od 23. ožujka 2015. na mail: verbum@verbum.hr ili telefonom na 021/340-260.
Saznaj više...
28. ožujak - 09:00,
subota,
Početak obilaska u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu

"Judin lav" - animirani film

Redatelji: Deryck Broom, Roger Hawkins Uloge: Ernest Borgnine, Anupam Kher, Sandi Patty Trajanje filma: 87 min. Avanture janjeta Jude i njegovih prijatelja koji pokušavaju izbjeći žrtvovanje, kojem prethodi raspeće Isusa Krista. Zanimljiv animirani film za cijelu obitelj, a posebno za one najmlađe. Glavni je junak Janje sa srcem lava koji uz pomoć svojih prijatelja biva uvučen u pustolovinu oko koje se vrti raspeće Isusa Krista. Uz čitav niz smiješnih situacija film uspijeva prikazati žrtvu Isusa Krista sa svom ozbiljnošću tako da ga mogu razumjeti svi od najmlađih do najstarijih.
Saznaj više...
28. ožujak - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

"Hosanna filio David" - koncertna meditacija

Sudjeluju: Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Umjetničke akademije iz Splita Dirigentica: Sara Dodig Baučić Narator: Mijo Pavić „Hosanna filio David“ koncertni je program Scholae cantorum koji, podijeljen u dva dijela, zaviruje u glazbeno-pasionsku baštinu od najranijih stoljeća do danas. Koncert će kroz glazbenu i verbalnu meditaciju aktualizirati djela marijanske tematike, kao i skladbe nadahnute središnjom istinom kršćanske vjere – Kristovom mukom i uskrsnućem. Glazbenu vokalnost definiraju različiti skladateljski idiomi, sažetosti i sadržajnosti koje Schola prati razvojem sakralnog pjeva kroz stoljeća hrvatske i inozemne povijesti. Pogled glazbene suvremenosti na tekstove sakralne tematike iskrojit će djela kako hrvatskih (V. Sunko, B. Juračić, Š. Marović) tako i stranih skladatelja vokalnog višeglasja (M. Da Rold, R. Dubra, L. Jacobs).
Saznaj više...
28. ožujak - 20:00,
subota,
Crkva Gospe od zdravlja

„Predziđe kršćanstva“ - obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki

Stručno vodstvo: Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Sudjeluje: fra Milan Jukić, kustos Muzeja na Humcu Plan obilaska: u 8 sati – Polazak iz Splita s kolodvora u Sukoišanskoj ulici od 9 do 10 sati - Gata, crkva Svetog Ciprijana, ostatci ranokršćanske bazilike, spomenik poljičkom knezu, etno zbirka od 10 do 13 sati - Humac, franjevački samostan, arheološka zbirka i likovna galerija. Sveta misa u 11sati od 13 do 14 sati - Vrgorac, rodno mjesto Tina Ujevića od 14 do 16 sati - etno selo Kokorići, razgledavanje i stanka za ručak od 16 do 17 sati - Rašćani Donji, crkva Svetog Mihovila, kasnosrednjovjekovno groblje, stećci od 17 do 17,30 sati - Župa Biokovska, crkva Svetog Ivana, kasnosrednjovjekovno groblje, stećci od 17,30 do 18 sati - prijevoj Turija, spomenik graditelja Napoleonove ceste od 18 do 19 sati - Zagvozd, crkva Svih Svetih na Butigama oko 21 sat – dolazak u Split. Broj mjesta u autobusu je ograničen, predbilježbe za ovaj obilazak poslati od 23. ožujka 2015. na mail: verbum@verbum.hr ili telefonom na 021/340-260.
Saznaj više...
29. ožujak - 08:00,
nedjelja,
Polazak s kolodvora u Sukoišanskoj ulici

"Sluga Božji Ivan Peran" - dokumentarni film

Redatelj: Sanjin Badurina Trajanje filma: 52 min. Sluga Božji fra Ivan Peran rođen je u Kaštel Starom 1920. godine. S novicijatom na Košljunu, godine 1937., postaje franjevac, u Dubrovniku studira teologiju i tamo je 1943. zaređen za svećenika. Godine 1946. pozvan je u vojsku, ubrzo lažno optužen za rušenje komunističke države, osuđen na smrt strijeljanjem, potom pomilovan prvo na dvadeset, potom na pet godina strogog zatvora. Nakon održane zatvorske kazne, u žaru vjere provodi čitav život kao odgojitelj mladih franjevaca, kao profesor crkvene glazbe i zborovođa, kao putujući navjestitelj Evanđelja, kao provincijalni ministar, kao voditelj posjetitelja na Košljunu, gdje je proveo najveći dio svojeg redovničkog života. Umro je u samostanu na Poljudu u Splitu 14. rujna 2003.
Saznaj više...
29. ožujak - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

„Pred tobom, Bože“ – recital duhovne poezije

Suorganizatori programa: Matica hrvatska – ogranak Split i Društvo hrvatskih književnika – ogranak Split Moderator: Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranak Split Narator: Trpimir Jurkić, glumac, redatelj i dramski pisac Glazbeni program: Mješoviti zbor mladih Gospe od zdravlja Dirigent: fra Stipica Grgat Orgulje: s. Zorislava Radić Ovaj recital pruža prigodu opetovanog oživljavanja duhovnog stvaralaštva koje duboko prožima umjetnički rad autora, a stihove Mate Ganze, Drage Štambuka, Marine Čapalije, Vlaste Vrandečić-Lebarić, Zlatana Plenkovića, Tončija Petrasova Marovića izvest će Trpimir Jurkić.
Saznaj više...
30. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
HAZU, Palača Milesi

„I tebe sam vidio u snovima“ - dokumentarni film

Autor: Matej Sunara Trajanje filma: 35 min. Film progovara o povijesti salezijanaca, salezijanskoj duhovnosti, aktivnosti provincije danas, dolasku don Boscove urne 2013., te donosi kratka osobna svjedočanstva salezijanaca svećenika. Naglasak filma stavljen je na mlade, baš kao što i priliči salezijanskoj karizmi, a i film mladenački odskače od ostalih dokumentarnih filmova ove vrste jer je u 35 minuta stalo više od 20 različitih sugovornika i možemo vidjeti i tri kratka specijalno animirana videospota. Povijest salezijanaca u Hrvatskoj popraćena je arhivskim fotografijama i novinskim člancima, a o aktivnostima i duhovnosti saznajemo preko osobnih svjedočanstava samih aktera. U 35 minuta gledatelj koji prvi put čuje za salezijance može dobiti detaljan uvid u njihove aktivnosti, duhovnost te ostale plodove don Boscova nauka. Pokrovitelj filma jest Hrvatska salezijanska provincija.
Saznaj više...
30. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

„Drekavac“ – igrani film

Redatelj: Ivan Mokrović Uloge: Mislav Živković, Dora Tolić, Mirela Knežević, Marija Topić, Klara Majstorović Trajanje filma: 25 min. Priča je smještena na kraj 19. stoljeća u malo selo u Hrvatskoj. Lovac Aleksandar u žaru lova slučajno upuca djevojku koja bere cvijeće u šumi. Zbog straha od zakona odbija joj pomoći i ona umire. Njegovo nedjelo probudi Drekavca, mitološko biće koje naplaćuje zlodjela. Otac, čuvši strašne krike zloduha iz šume, upozorava Aleksandra na Drekavca i pita ga što se to zbilo u lovu, no Aleksandar mu ništa ne želi priznati. Sljedeće jutro Aleksandrova kći Zora je nestala, a tragovi upućuju na Drekavca...
Saznaj više...
30. ožujak - 18:35,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

„Puče moj“ - koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a "Puče moj 2014."

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske Voditeljica programa: Jelena Hrgović Uvodna molitva i pozdrav: don Radojko Vidović, župnik Konkatedrale sv. Petra Pučki napjevi na jednostavan način unose u srca vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost. Kad se pjevaju, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život. Smotra crkvenoga pučkog pjevanja “Puče moj” odraz je nastojanja da se oživi glazbena baština dalmatinskoga podneblja u interpretacijskome smislu te da se sačuva od zaborava. Premda je naglasak stavljen na korizmene napjeve, ova smotra uključuje i napjeve iz ostalih dijelova liturgijske godine.
Saznaj više...
30. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
Konkatedrala sv. Petra

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnji dobitnik nagrade "Andrija Buvina" Stjepan Lice, književnik, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja. Narator: Trpimir Jurkić, glumac, redatelj i dramski pisac Glazbeni program: Marija Bašić Markotić, flauta Lovorka Begović, harfa
Saznaj više...
31. ožujak - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.