Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2012

Split

"Križ - odgovor ništavilu vremena" - izložba slika akademskog slikara Mile Skračića

Izložbu će otvoriti: akademik Nenad Cambj Glazbeni program: Klapa Žrnovnica Voditelj: Marko Marin Sakralni ciklus Mile Skračića izjednačio je i izmirio idealne i stvarne prostore; prostore božanskog (zlatna pozadina) i prostore žrtve tijela iz kojeg cure kaplje krvi.
Saznaj više...
24. ožujak - 17:15,
subota,
Stara gradska vijećnica

Večer otvorenih vrata Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika - stručno vođenje kroz stalni postav te izložbe "Arhiv u kamenu" i "Crkvine - Cista Velika"

Slobodan ulaz za grupe i pojedince uz stručno vođenje kustosa muzeja, od 18:00 do 20:00 sati Kroz stalni postav muzeja i izložbe vodi: Ljubomir Gudelj Velaga, povjesničar umjetnosti i kustos muzeja Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) jedan je od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini je muzej u Hrvatskoj osnovan s jedinstvenom zadaćom da istražuje, sakuplja, predstavlja i proučava ostatke materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja srednjeg vijeka, poglavito iz vremena ranosrednjovjekovne hrvatske države od IX. do XII. stoljeća.
Saznaj više...
27. ožujak - 18:00,
utorak,
Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

"Meštrovićeva pasija"

Stručno vodstvo kroz program: fra Ante Branko Periša, akademski slikar i predavač kolegija sakralne umjetnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu; Barbara Kovačić Domančić i Andro Krstulović Opara, kustosi Muzeja Ivana Meštrovića Stučno vodstvo traje cca 60 minuta – započinje posjetom Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu u dva termina: 10 i 12 sati (Stručno vodstvo osigurano je za oba termina). Posjetitelji mogu vidjeti i izložbu 'Meštrovićeve Crikvine' na panoima postavljenim u trijemu i tako se upoznati sa značajem, nastajanjem i razvojem ovog značajnog kompleksa. Ulaz je besplatan.
Saznaj više...
30. ožujak - 10:00,
petak,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

Stručno vodstvo o Meštroviću u Petrovome polju u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

sudjeluju: Barbara Kovačić Domančić, kustosica Muzeja Ivana Meštrovića, Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, kao i najbližih članova njegove obitelji. Gradnjom ovoga objekta Meštrović je ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu u kojoj će se, prema njegovoj želji, glagoljati misa na narodnome jeziku.
Saznaj više...
31. ožujak - 11:15,
subota,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice