Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2011

Split

"Jozo Kljaković" - dokumentarni film

Autorica: Milka Barišić Trajanje filma: 96 min. Tko je uistinu bio Jozo Kljaković, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara između dva svjetska rata? I zbog čega je umjetnik, iza kojega su brojne domaće i međunarodne nagrade, u nas desetljećima prešućivan i danas gotovo zaboravljen?
Saznaj više...
9. travanj - 18:00,
subota,
Kino Zlatna vrata

"Zvjezdan" - dokumentarni film

Autorica: Ljiljana Bunjevac-Filipović Trajanje filma: 50 min. Fra Zvjezdan Linić svećenik je već punih četrdeset godina. Oni koji su bar jednom čuli njegove propovijedi, ostali su pod snažnim dojmom njegovih riječi.
Saznaj više...
10. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kino Zlatna vrata

"Car" - igrani film

Režija: Pavel Lungin Uloge: Oleg Jankovski, Pjotr Mamonov Trajanje filma: 116 min. Epski spektakl Pavela Lungina govori o mračnom dobu vladavine Ivana Groznog u 16. stoljeću. Rusija je rastrzana glađu i ratom s poljskim plemstvom, a okrutni vladar opsjednut je razgovorima s Bogom od kojega traži znakove naklonosti te mogućom izdajom koju vidi u svemu oko sebe.
Saznaj više...
11. travanj - 20:00,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

"Pop" - igrani film

Režija: Vladimir Khotinenko Uloge: Sergey Makovetskiy, Nina Usatova, Liza Arzamasova Trajanje: 130 min. Radnja se zbiva u lipnju 1941. godine u malom selu Tiho na granici s Latvijom.
Saznaj više...
12. travanj - 20:00,
utorak,
Kino Zlatna vrata

"Zavjet" - dokumentarni film

Redatelj: Srđan Segarić Scenaristica: Andrea Ćakić Trajanje: 30 min. Dokumentarni film o sudbini bračnog para kojeg je već na samom početku zajedničkog života dočekala golema kušnja.
Saznaj više...
13. travanj - 20:00,
srijeda,
Kino Zlatna vrata

"Kraljica Jelena" - dokumentarni film iz serijala "Ženski rukopis"

Autorica: Nevenka Nekić Redateljica: Marija Jović Trajanje: 25 min. Ako možemo izdvojiti spomenik povijesnoga ženskog lika iz desetoga stoljeća, onda je to sarkofag kraljice Jelene, majke kraljevstva. Kraljica Jelena pokopana je u crkvi Gospe od Otoka u Solinu.
Saznaj više...
13. travanj - 20:30,
srijeda,
Kino Zlatna vrata

"Draga Gospa Ilačka" - dokumentarni film

Redatelj: Branko Ištvančić Scenaristi: Nevenka Nekić i Branko Ištvančić Producent: Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik, 2010. Trajanje: 40 min. Film Draga Gospa Ilačka sažima metafiziku i mistiku sakralnog i čovjekovog ovozemaljskog hoda u traganju za smislom života. Na 1. Festivalu hrvatskih vjerskih filmova proglašen je najboljim, a nagradu je dobio i za najbolju glazbu.
Saznaj više...
14. travanj - 20:00,
četvrtak,
Kino Zlatna vrata

"Katarina Kosača" - dokumentarni film iz serijala "Ženski rukopis"

Autorica: Nevenka Nekić Redateljica: Marija Jović Trajanje: 25 min. Hodočasnici koji dolaze na grob bosanske kraljice Katarine Kosače u Rimu, mogu u plitkom reljefu prepoznati lik ove legendarne žene: na glavi joj kruna s ljiljanima kao simbolima čistoće, skromnosti i ljepote duše: na haljini joj dragulji za koje legenda kaže da mijenjaju boje u prirodi; na glavi joj koprena kao znak časti. Na prsima drži knjigu u znak pobožnosti i odanosti Djevi Mariji, na rukama prstenje simbol plemenitosti. O životu, sudbini i vrlinama te hrvatske heroine svjedoči i ovaj film iz serijala Ženski rukopis autorice Nevenke Nekić.
Saznaj više...
14. travanj - 20:40,
četvrtak,
Kino Zlatna vrata

"Kongoanska misija fra Ilije Barišića" - dokumentarni film

Autor: Miro Aščić Trajanje: 48 min. U ovom dokumentarcu Mira Aščića moguće je vidjeti kako izgleda život u zemlji koju su posljednjih 15 godina ratovi opustošili te što motivira jednog misionara na život u krajnje teškim uvjetima.
Saznaj više...
15. travanj - 20:00,
petak,
Kino Zlatna vrata

"Girđa Korači" - dokumentarni film

Redatelj: Mijo Gabrić Scenarist: Luka Depolo Snimatelj: Zvonimir Atletić Produkcija: Glas Koncila, 1978. Trajanje: 17 min. Hrvatski misionar o. Ante Gabrić bio je izuzetni svjedok i navjestitelj Radosne vijesti o čemu govori i ovaj dojmljivi film koji je snimio Zvonimir Atletić, a režirao Mijo Gabrić prema scenariju Luke Depola.
Saznaj više...
15. travanj - 20:50,
petak,
Kino Zlatna vrata

"Rabski mir" - dokumentarni film

Autor: Sanjin Badurina Trajanje: 45 min. Film "Rabski mir", autora Sanjina Badurine, jedinstveni je dokumentarac koji prikazuje svakodnevicu časnih sestara benediktinki u samostanu sv. Andrije u rapskoj starogradskoj jezgri.
Saznaj više...
16. travanj - 20:00,
subota,
Kino Zlatna vrata

"Fra Aleksa Benigar - duša mira" - dokumentarni film

Redatelj: Neven Mihael Dianežević Scenaristi: Željko Scotti i Neno Kužina Svetost je najljepši i najvažniji plod 800 godina duge povijesti franjevačkog poslanja u Crkvi i svijetu. U tom svjetlu prepoznajemo profesora i odgojitelja, čovjeka visoke askeze, trajne kontemplacije, religioznog i ljudskog razumijevanja, pisca najcjelovitijeg životopisa o kardinalu Alojziju Stepincu, fra Aleksu Benigara.
Saznaj više...
16. travanj - 20:45,
subota,
Kino Zlatna vrata

"Župnik križevački" - dokumentarni film

Autor: Mario Raguž Produkcija: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" Trajanje: 55 min. Dokumentarni film "Župnik križevački" posvećen je Stjepanu Kranjčiću. Obiluje svjedočenjima Kranjčićevih suvremenika te izjavama znanstvenika koji su proučavali Kranjčićev život i djelo, sačuvanim fotografijama na kojima je dr. Kranjčić te kadrovima s događanja Godine dr. Stjepana Kranjčića.
Saznaj više...
17. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kino Zlatna vrata

"Sjaji Marija Zvijezda" - dokumentarni film

Autor: Zdravko Fuček Trajanje: 41 min. Ovo je dokumentarac kroz koji je moguće zaviriti u bogatu prošlost i djelovanje trapističke zajednice u Banjoj Luci i široj okolici. Trapistički samostan "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci utemeljio je o. Franz Pfanner i prvotno se sastojao samo od skromne kolibice, koja je do danas sačuvana i koju trapisti još uvijek posebno štuju. S vremenom se samostansko imanje znatno proširilo, do te mjere da su trapisti bili u prilici znatno ulagati u lokalnu privredu, izgradivši hidroelektranu i most na Vrbasu, tiskaru, pivovaru, siranu i mnoge druge pogone. Također su znatno pridonosili obrazovanju mjesne djece.
Saznaj više...
18. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

"Soba s pogledom na zvonik" - dokumentarni film

Autor: Luka Marotti Trajanje: 24 min. Život časnih sestara benediktinki samostana Sv. Marije u Zadru ispunjen je brojnim aktivnostima. Neke od njih mogu nam se učiniti neobičnima, poput strastvenog bavljenja fotografijom sestre Benedikte. Kako izgledaju dani u životu klauzurnih sestara prikazuje dokumentarni film autora Luke Marottija.
Saznaj više...
18. travanj - 18:40,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

"Put do čuda" - dokumentarni film

Autorica: Ljiljana Bunjevac-Filipović Trajanje: 50 min. Što je za nas, ljude koji živimo u doba ranozraznih znanstvenih i tehnoloških čuda, uistinu čudo? Vjerujemo li da neprotumačiva i znanstveno neobjašnjiva čuda postoje i danas? Katolička Crkva upravo takvo čudo traži kako bi nekoga tko se za života trudio živjeti svetim i krjeposnim životom službeno proglasila blaženikom ili svecem. Koji su kriteriji da bi se nešto proglasilo čudom?
Saznaj više...
19. travanj - 18:00,
utorak,
Kino Zlatna vrata