Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2018

Dubrovnik

„Javni kultovi ikona u Dalmaciji” – predstavljanje knjige Zoraide Demori Staničić

Sudjeluju: Ivan Vigjen, povjesničar umjetnosti; dr. sc. Marina Vicelja Matijašić, redovita profesorica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozof. fakulteta u Rijeci; dr. sc. Zoraida Demori Staničić, umirovljena konzervatorica Konzervatorskoga odjela u Splitu Autorica knjige po prvi put sustavno obrađuje korpus ikona u Dalmaciji nastalih od 13. do 19. stoljeća i znanstveno interpretira njihovu ulogu u vjerskom i kulturnom životu. Riječ je o svetim slikama „visokog statusa čašćenja“ koje su služile kao materijalna uporišta osobnom i javnom vjerskom životu kroz duga stoljeća srednjeg vijeka, a kao najdragocjeniji simboli svake zajednice, ikone postaju još važnije u vrijeme obnove katoličke Crkve nakon Tridentskog koncila.
Saznaj više...
19. ožujak - 19:30,
ponedjeljak,
Dvorana Ivana Pavla II.

Predavanje "Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti" i predstavljanje knjige "Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi" dr. Ivice Žižića u izdanju Kršćanske sadašnjosti

Sudjeluju: don Ivica Pervan, prof. dr. sc. don Ivica Žižić Glazbeni program: VIS mladih iz župe sv. Spasa Predavanje ima nakanu pružiti neke elemente interpretacije simbolike križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti. Riječ je o pokušaju da se simbol križa iščita iz teološke perspektive, uzevši u obzir raznovrsnost njegovih kulturnih izričaja u ranom kršćanstvu. Prvi dio – u znaku pitanja o križu kao estetskom paradoksu – ispituje različitu tipologiju križeva, odnosno, najranije formacije i funkcije simbola križa u vjeri i običajima prvih kršćana. U daljnjem govoru, razvija se ideja vizije križa kroz dva segmenta: križ kao pobjedni znamen i slavni križ. Pritom dolazi na vidjelo da je ranokršćanska vizualna kultura izrasta iz simbolizma križa i njegovih soterioloških interpretacija. Na temelju analize različitih primjera križa u ranokršćanskoj simbolici i umjetnosti, otvara se posljednji dio predavanja – ljepota križa – koji ima za cilj ukazati na vlastitosti kršćanske liturgijske estetike.
Saznaj više...
21. ožujak - 19:30,
srijeda,
Dvorana Ivana Pavla II.