Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2018

Split

„Grob – Prijelaz preko Crvenog mora”

Stručno vodstvo kroz program: prof. dr. sc. Domagoj Runje sa studentima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, polaznicima kolegija Biblijska putovanja i Nataša Bulić, licencirani vodič agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća ICHTIS TRAVEL (Kroz program je osigurano stručno vodstvo za skupinu od cca 35-40 ljudi.)
Saznaj više...
20. ožujak - 16:30,
utorak,
Klaustar samostana sv. Frane na obali

„Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu” – predavanje

Sudjeluju: Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović Maja Šeparović Palada, viša kustosica Galerije Meštrović doc. dr. sc. Domagoj Runje, prodekan za nastavu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu (Dana 21. ožujka je za posjetitelje predavanja u Crikvinama-Kaštilcu slobodan ulaz i u Galeriju Meštrović.) Predavanje „Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu” posvećeno je Meštrovićevom kristološkom ciklusu unutar sakralno-umjetničkog kompleksa Crikvine-Kaštilac u Splitu – skulpturi Raspeće Veliko (1916.) i drvenim reljefima (1917.–1950.) koji su postavljeni u crkvici sv. Križa 1954. godine. Djela su nastajala u razdoblju od preko trideset godina, a izložena su prema Meštrovićevom izložbenom konceptu u prostoru koji je izgradio ponajprije za svrhu njihova sabiranja i stalnog izlaganja.
Saznaj više...
21. ožujak - 11:00,
srijeda,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

„Bog je mlad” – susret za mlade u organizaciji Hrvatskog nadzemlja povodom objavljivanja knjige-intervjua pape Franje "Bog je mlad"

Sudjeluju: gost predavač mr. sc. don Damir Stojić i članovi Hrvatskog nadzemlja Glazbeni dio programa: mješoviti zbor mladih „Krstitelj” iz župe svetog Ivana Krstitelja na Trsteniku Hrvatsko nadzemlje od osnutka 2010. godine priređuje susrete za mlade svaku treću srijedu u mjesecu, uvijek na originalan način obrađujući aktualne teme, pozivajući ugledne predavače i gostujući diljem Hrvatske. Kontinuitet i stalna masovna posjećenost programa svjedoče o njihovu uspjehu i kvaliteti i stoga imaju zasluženo mjesto i u manifestaciji Dani kršćanske kulture, u sklopu koje će održati susret povodom objavljivanja knjige-intervjua pape Franje "Bog je mlad".
Saznaj više...
21. ožujak - 20:30,
srijeda,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

„Buđenje gospođice Prim” – tribina i susret s autoricom Nataliom Sanmartin Fenollera

Sudjeluju: Natalia Sanmartin Fenollera, autorica i Katarina Matijaca, glavna urednica portala "Žena vrsna" Poznata španjolska novinarka Natalia Sanmartin Fenollera u djelu Buđenje gospođice Prim propituje mnoge nedodirljive „dogme” suvremene kulture. Književni prvijenac nove španjolske zvijezde odiše profinjenim književnim stilom, izraženom erudicijom i privlačnošću za najširi krug čitatelja, te je odmah s oduševljenjem primljen kod publike i književne kritike, postavši međunarodni bestseler preveden na desetke svjetskih jezika.
Saznaj više...
22. ožujak - 19:00,
četvrtak,
HAZU, palača Milesi

Duh Sveti u književnoj i scenskoj umjetnosti – izvedba monodrame "Divlji konj" i tribina

Sudjeluju: Božidar Prosenjak, autor, i Rajko Bundalo, glumac Knjiga "Divlji konj", koju je sam autor Božidar Prosenjak, jedan od najznačajnijih književnika svojega naraštaja, uobličio u monodramu, ubraja se u klasike književnosti i ocijenjena je kao jedno od najboljih djela za mladež u Hrvatskoj. Teme samoga djela, pa tako i monodrame, vrlo su važne i temeljne za život svakog pojedinca: ljubav, prijateljstvo, suparništvo, odrastanje, pravednost, oholost itd.
Saznaj više...
24. ožujak - 19:00,
subota,
HAZU, palača Milesi

„Suvremena književnost i autori kršćanskog nadahnuća” – tribina

Sudjeluju: teatrologinja prof. dr. sc. Sanja Nikčević i književnik Miro Gavran Sanja Nikčević, ovogodišnja dobitnica nagrade „Andrija Buvina”, u razgovoru s književnikom Mirom Gavranom na ovoj će tribini progovoriti o aktualnim pitanjima iz suvremene hrvatske kulture: Što očekujemo od umjetnosti danas? Zašto čitamo knjige, zašto idemo u kazalište? Što želimo reći publici danas? Zašto pišemo knjige, stvaramo kazalište? Kako smo od lijepe književnosti koja uzdiže dušu dospjeli do ružne provokacije koja vrijeđa? Postoji li lijepo, dobro, istinito i sveto u umjetnosti danas? Tko su autori takve književnosti, kako saznajemo za njih? Tko određuje sustav vrijednosti u književnosti? Je li se piscu/umjetniku moguće oduprijeti pritisku umjetničkih i političkih trendova?
Saznaj više...
26. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
HAZU, palača Milesi

Proglašenje dobitnika nagrade „Andrija Buvina” i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnja dobitnica nagrade „Andrija Buvina” prof. dr. sc. Sanja Nikčević, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja. Nagradu će uručiti književnik Miro Gavran. Glazbeni program: mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Split Dirigentica: Sara Dodig Baučić U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture dodjeljuje se ovogodišnja nagrada „Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.
Saznaj više...
27. ožujak - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.