Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2018

Split

Izložba dobitnika nagrade prvog Salona suvremene sakralne likovnosti "Ivo Dulčić"

Sudjeluju: dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbe Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica Stjepan Ivanišević, akademski slikar Izložbu će otvoriti: dr. sc. Branko Matulić Glazbeni program: Hrvatsko pjevačko društvo Bijaćka vila, Kaštela; Dirigent: Andro Čalo (Salon će biti otvoren od 17. do 27. ožujka, od 10 do 19 sati.) Danas, više nego ikad, potrebno je kršćansku sakralnu sferu približiti svim oblicima likovnog izričaja kako bi umjetnici kroz vlastitu suvremenu likovnu praksu ostavili svoj odraz u prostoru traganja za svetim. Stoga smo prošle godine u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture organizirali natječajni izložbeni Salon suvremene sakralne likovnosti "Ivo Dulčić". Skulptura "Mesija" i slika "Abrahamovi posjetitelji" na prošlogodišnjem su Salonu svojim autorima, ak. kiparu Kruni Bošnjaku i ak. slikaru Vladimiru Megliću donijeli nagradu prvog Salona Ivo Dulčić.
Saznaj više...
17. ožujak - 11:15,
subota,
HAZU, palača Milesi

Izložba „Medicina sacra”– Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine

Izložbu će otvoriti: Silvija Brkić Midžić, kustosica izložbe; prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica HKLD-a Zagreb; dr. sc. don Ante Mateljan Glazbeni program: Petar Čulić, gitara (Izložba će biti otvorena do 8. travnja, svaki dan od 10 do 19 sati.) Briga za čovjeka, za njegovo tijelo i dušu, dio je europske kulture kojoj je Krist dao čvrste temelje. Posebno se to očituje u umjetnosti, kulturi i prosvjeti. Izložbom "Medicina Sacra" Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) Podružnica Split, u suradnji s HKLD Podružnicom Zagreb i Hrvatskim muzejom medicine i farmacije HAZU-a, obilježava 25 godina postojanja.
Saznaj više...
17. ožujak - 13:00,
subota,
dvorana palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu

Izložba „Ivan Meštrović i zavičaj”

Autorica izložbe: Zorana Jurić-Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović Ova izložba istražuje i dokumentira Meštrovićevu povezanost sa zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju, s naglaskom i sveobuhvatnom obradom remek-djela sakralne arhitekture: crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović.
Saznaj više...
18. ožujak - 12:30,
nedjelja,
Osnovna škola u Otavicama

„Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka” – izložba fotografija

Autor izložbe: Nacionalni muzej skulptura u Valladolidu Izložbu će otvoriti: Nj. E. g. Eduardo Aznar, Veleposlanik Španjolske u RH (Izložba će biti otvorena do 27. ožujka, svaki dan od 10 do 19 sati) Ovom izložbom predstavit će se dio bogate zbirke španjolske sakralne barokne skulpture iz fundusa Nacionalnog muzeja u Valladolidu. U skladu sa španjolskom tradicijom, velik dio djela iz tog razdoblja rađen je u procesijske svrhe, zbog čega je najčešće korišteni materijal bio obojano drvo, a promicala su teme o Isusovoj muci i kult svetačkih čuda i relikvija.
Saznaj više...
20. ožujak - 11:00,
utorak,
HAZU, palača Milesi

„Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu” – predavanje

Sudjeluju: Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović Maja Šeparović Palada, viša kustosica Galerije Meštrović doc. dr. sc. Domagoj Runje, prodekan za nastavu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu (Dana 21. ožujka je za posjetitelje predavanja u Crikvinama-Kaštilcu slobodan ulaz i u Galeriju Meštrović.) Predavanje „Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu” posvećeno je Meštrovićevom kristološkom ciklusu unutar sakralno-umjetničkog kompleksa Crikvine-Kaštilac u Splitu – skulpturi Raspeće Veliko (1916.) i drvenim reljefima (1917.–1950.) koji su postavljeni u crkvici sv. Križa 1954. godine. Djela su nastajala u razdoblju od preko trideset godina, a izložena su prema Meštrovićevom izložbenom konceptu u prostoru koji je izgradio ponajprije za svrhu njihova sabiranja i stalnog izlaganja.
Saznaj više...
21. ožujak - 11:00,
srijeda,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

„Tragovima kršćanstva u Solinu” – obilazak arheoloških lokaliteta

Stručno vodstvo: Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Plan obilaska: 1. Liturgijsko slavlje u crkvi Gospe od Otoka u Solinu (8:30 sati) 2. Okupljanje nakon mise ispred župne crkve (10:30 sati) 3. Gradina (11:00 sati) 4. Krunidbena bazilika kralja Zvonimira, Šuplja crkva (11:30 sati) 5. Manastirine, razgledavanje lokaliteta i Tusculuma (12:30-13:30) 6. Stanka za objed (13:30-14:15 sati) 7. Salona, Episkopalni kompleks (14:30 sati) 8. Kapljuč (15:00 sati) 9. Amfi teatar (15:30 sati) 10. Marusinac (16:00 sati) (Dolazak u Solin, te povratak u Split, su u vlastitom aranžmanu. U slučaju nevremena nakon svete mise održati će se program u obliku predavanja u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir u Solinu.)
Saznaj više...
25. ožujak - 08:30,
nedjelja,
župna crkva Gospe od Otoka u Solinu