Raspored 2017

Šibenik

"Golgota" - skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića

Sudjeluju: Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci", Orgulje: Pavao Mašić, Dirigent: Jurica Petar Petrač Pjesma “Golgota” jedna je od najljepših uradaka hrvatske duhovne lirike, a Kranjčević pjesnik koji je o žrtvi i činjenici Kristova i čovjekova uskrsnuća napisao vjerne i iznimno potresne stihove. “Golgota” je prvi put objavljena u Sarajevskom franjevačkom glasniku 1895. godine, u njoj se zrcali niz kristoloških tema, ali i svakodnevnih tema s kojima se čovjek oduvijek muči. Skladatelj Antun Tomislav Šaban u cijelosti je poštovao tekst ove pjesme, uglazbivši ga u sedam stavaka bez preinaka. Orguljske dionice za koje je zaslužan orguljaš Pavao Mašić nadilaze u djelu ulogu same glazbene pratnje, čime se dodatno obogatio glazbeni izraz.
Saznaj više...
1. travanj - 20:00,
subota,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

"Molitva Gospi" – koncert duhovne glazbe

Izvodi: Mješoviti katedralni zbor iz Šibenika Dirigentica: Jelena Mikulandra, prof. Zbor redovito uzveličava nedjeljnu liturgiju u katedrali sv. Jakova kao i sve veće blagdane u crkvama na području župe sv. Jakova, a jednako tako sudjeluje i na liturgijskim slavljima diljem domovine. Osim liturgijskih slavlja zbor održava i cjelovečernje koncerte, ponajprije u Šibensko-kninskoj županiji ali i u ostalim krajevima naše domovine. Redovito sudjeluje u manifestacijama "Otvorite vrata Božiću", "Danima kršćanske kulture" i dr.
Saznaj više...
2. travanj - 12:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

“Zadnja postaja” – pasionski oratorij za zbor i soliste

Dirigent: Ivo Nižić; Glazba i tekst: Ivo Nižić Dramatizacija i režija: Milena Dundov Scenograf: Robert Košta; Majstor svjetla: Ivo Nižić (ml.) Izvode: Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, Zadar Crkveni zbor sv. Cecilije župe Preko Folklorna udruga Luzor – Preko Tekst interpretiraju: Josip Batistić, Martina Pedišić, Jakov Kačan; Solisti: Mateo Marnika, Jelena Rušev Mogilevskij Oratorij, kojeg izvodi 75 izvođača, nadahnut je pučkim crkvenim pjevanjem Ugljana, otoka u zadarskom arhipelagu, i teškim životom otočana, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuju s Kristovom mukom i idejom Spasenja. Autor oratorija je maestro Ivo Nižić koji je ujedno i voditelj zadarskog pjevačkog ansambla koji izvodi glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine.
Saznaj više...
2. travanj - 19:45,
nedjelja,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

"Hosana Davidovu sinu" - Murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa

Sudjeluju: Pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera, Umjetnički voditelj: Vedranko Šikić-Balara Bogatstvo obreda Velikoga tjedna na poseban je način ukorijenjeno u narodima europskog Sredozemlja, gdje je na temu Kristove muke nastala čitava jedna “pasionska” kulturna baština, izražena u visokoj, ali i pučkoj umjetnosti, u folkloru i običajima. Da to nije mrtva već živa tradicija koja se i danas razvija, jer uvijek iznova potiče na stvaranje, među ostalima svjedoče i pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera. Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog koncerta je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstavljati javnosti i sačuvati ga od zaborava.
Saznaj više...
4. travanj - 19:30,
utorak,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

“Neumrlost duše pjevajuć” - glazbeno-poetski recital

Sudjeluju: Miljenko Galić, pjesnik Josip Botteri Dini, akademski slikar Gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša Dirigentica: Jelena Prpa, prof. Meditativni koncept ove glazbeno-poetske večeri bit će iskazan poezijom koju će prisutnima u vidu izvedbene molitve predstaviti sam autor Miljenko Galić, a svoje viđenje duhovnosti kroz oči i iskustvo likovne umjetnosti predočit će akademski slikar Josip Botteri Dini. Tandem je to koji već dugi niz godina uspješno surađuje spajajući dvije grane umjetnosti u jednu duhovnu cjelinu. Uz glazbu Palestrine, Dewagterea, gregorijanske korale, te ostale prigodne skladbe, drniški Gradski pjevački zbor „Neuma“ svojom će izvedbom zaokružiti ovu korizmenu meditativnu večer. Pjevajući ususret uskrslom Kristu, kroz katarzu muke i boli ovozemaljskog života, bit će opjevana upravo neumrlost duše koju uskrsnuće predstavlja.
Saznaj više...
5. travanj - 20:00,
srijeda,
Biskupska dvorana, Šibenik

"O Isuse izranjeni" - meditacija nad posljednjim Isusovim riječima s križa

Meditaciju predvodi: mons. Marinko Mlakić Pjevaju: Pivači sv. Jakova, Šibenik Evanđelja nam donose sedam posljednjih Isusovih riječi s križa: 1.”Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ (Lk 23,34) 2.”Zaista, kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Lk 23,43) 3.”Ženo, evo ti sina! Zatim reče učeniku: Evo ti majke!“ (Iv 19,26-27) 4.”Eloi, Eloi, lama sabakthani!“ - što znači: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ (Mk 15,34) 5.”Žedan sam!“ (Iv 19,28) 6.”Završeno je!“ (Iv 19,30) 7.”Oče, u ruke tvoje povjeravam duh svoj!“ (Lk 23,46)
Saznaj više...
9. travanj - 20:00,
nedjelja,
katedrala sv. Jakova, Šibenik