Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2017

Šibenik

“Kardinal Alojzije Stepinac – Put svetosti (1898.–1960.–1998.–2017.)” - otvaranje izložbe

Izložbu će otvoriti: Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Glazbeni program: ženski vokalni sastav "Adeodate" iz Šibenika Stepinac je po svojoj službi bio trajno izložen, izložen ne samo javnosti, nego i udarcima triju pogubnih ideologija - fašizma, nacizma i komunizma, koje su obilježile veliki dio europskoga 20. stoljeća. Osim te neizbježne izloženosti po službi, iz svoje odgovornosti i ljudskosti nadbiskup Stepinac se izložio u zauzimanju za čovjeka kojemu je prijetitila pogibija, kojemu je oduzeto ljudsko dostojanstvo bez obzira kojoj rasi, vjeri, kulturi ili narodu pripadao. Izložio je sebe do mjere ugroženosti vlastitog života. Glavna svrha ove izložbe je da nam pomogne u stvaranju istinite predodžbe o životu i svetosti ovog velikog hrvatskog blaženika.
Saznaj više...
2. travanj - 12:00,
nedjelja,
Gradska knjižnica, Šibenik

Predstavljanje knjige “Danteov hodočasnik” autorice Boženke Bagarić i otvaranje izložbe fotografija sa “Vodičkih festivala Žudija” autora Hrvoja Jelavića

U knjizi „Danteov hodočasnik“, autorice Boženke Bagarić, inače rođene vodičanke, nalaze se trideset i tri „prozorčića“ iz Rima, koje je autorica između 2001. i 2006. godine objavljivala u Kršćanskoj obiteljskoj reviji „Kana“, u kojima je donesen doživljaj Rima gdje je autorica živjela u spomenutome razdoblju, a koji su obilježili Crkvu i svijet. Tako ona bilježi smrt pape Ivana Pavla II, izbor pape Benedikta XVI, proglašenje nadbiskupa Bozanića kardinalom, izložbu arheoloških dragocjenosti Augusteuma iz hrvatske Narone u Vatikanskim muzejima, koncert zbora i orkestra Ruske armije u Dvorani Pavla VI. kao i niz drugih događaja koji u nizu „prozorčića“ tvore zasebnu cjelinu. Izložba fotografija sa „Vodičkih festivala Žudija“ kroz proteklih nekoliko godina, autora Hrvoja Jelavića, zaposlenog u agenciji Pixsell. Autor je vjeran pratitelj svih festivala na kojem svojim aparatom bilježi razne zanimljivosti i iz godine u godinu svjedoči ovom jedinstvenom događanju u Hrvatskoj, a i šire.
Saznaj više...
10. travanj - 19:30,
ponedjeljak,
Gradska knjižnica, Vodice