Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2017

Split

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: Zbor Mihovil i gošće Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac Voditelji programa: Slavko Nedić i Hrvatsko nadzemlje Već niz godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu.
Saznaj više...
1. travanj - 20:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Molitva Gospi" – koncert duhovne glazbe

Izvodi: Mješoviti katedralni zbor iz Šibenika Dirigentica: Jelena Mikulandra, prof. Zbor redovito uzveličava nedjeljnu liturgiju u katedrali sv. Jakova kao i sve veće blagdane u crkvama na području župe sv. Jakova, a jednako tako sudjeluje i na liturgijskim slavljima diljem domovine. Osim liturgijskih slavlja zbor održava i cjelovečernje koncerte, ponajprije u Šibensko-kninskoj županiji ali i u ostalim krajevima naše domovine. Redovito sudjeluje u manifestacijama "Otvorite vrata Božiću", "Danima kršćanske kulture" i dr.
Saznaj više...
2. travanj - 12:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Getsemanska ura" - korizmeni koncert komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba

Izvodi: komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba Dirigent i umjetnički ravnatelj: Goran Jerković Na programu će biti izvedena djela sljedećih skladatelja: • Tomás Luis de Victoria (c. 1548 –1611) • Antonio Lotti (1667-1740) • Petr Iljič Čajkovski (1840-1893) • Aleksandr Tihonovič Grečaninov (1864-1956) • Knut Nysted (1915-2014) • Paul Mealor (r.1975.) • Joško Ćaleta (r.1964.) Glavninu ovog opsežnog programa čine a cappella skladbe koje prate liturgiju i obrede Velikoga tjedna, s posebnim naglaskom na Veliki četvrtak i Veliki petak (Ubi caritas, Popule meus i dr.). Pored toga zanimljivost je i poveznica između skladbi iz starijih povijesnih razdoblja (renesansa, barok), kao i onih iz 19. stoljeća te konačno skladbi suvremenih skladatelja, jer sve one, svaka na svoj način, donoseći raznolikost zvuka i boja, prenose na pomalo meditativan način dubinu i samorazumljivost pobožnosti iz koje je ta glazba potekla...
Saznaj više...
2. travanj - 20:00,
nedjelja,
crkva sv. Frane

"Za križem" - tradicijski korizmeni napjevi Staroga Grada i Vrbanja na otoku Hvaru

Izvode: Faroski kantaduri, iz Staroga Grada na Hvaru U svojoj bogatoj i raznolikoj kulturnoj povijesti, otok Hvar je nositelj onog ponajboljeg mediteranskog kulturnog naslijeđa i tradicije. Počeci njegove kulture sežu u davna vremena još od starih Grka, Rimljana, Ilira do Hrvata. To veliko bogatstvo dobilo je izraz u svim oblicima umjetnosti među kojima glazba, kao jedan od oblika pučkog izričaja, zauzima posebno mjesto. Predstavljajući ovu bogatu kulturnu, crkvenu baštinu pučke glazbene tradicije, jedinstvenu u svjetskim razmjerima, Faroski kantaduri nastoje prikazati samo dio bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara.
Saznaj više...
4. travanj - 20:00,
utorak,
crkva Gospe od zdravlja

"Imago pietatis" - koncert za solo sopran i orgulje

Sudjeluju: Monika Cerovčec, sopran Pavao Mašić, orgulje Intenzivno proživljavanje Kristove Muke i Križnoga puta svoje je najjasnije odraze zadobilo u umjetničkim djelima. Odrazi su pritom svojstveni Muci, tijekom koje se upravo jedan takav trenutak u kršćanskoj tradiciji svojim značenjem posebno istaknuo: Veronikin rubac na kojem ostaje sačuvan trag Spasiteljeva mučeništva, kao prva imago pietatis (lat. sućutna slika) u nizu brojnih uprizorenja Kristove Muke. Uz skladbe vokalne baštine na temu Muke, na ovom koncertu bit će izvedeni i birani stavci Bachova glazbenog testamenta, Umjetnosti fuge, djela u kojem neki pronalaze skrivena nadahnuća poput odlomka Lukinog evanđelja (Luk 14, 27-35) koji ističe potrebu da se uzme na se križ i slijedi Spasitelja. U baroknoj estetici upravo su takvu ulogu ponijeli tzv. imitativni oblici – kanon i fuga, analogijom imitacija teme = imitacija Krista. Bach ide korak dalje, pa čitave fuge odražava na način da su sve dionice i njihovi pomaci zamijenjeni, čime je druga fuga doslovna slika u ogledalu one prve. Ne prepoznajemo li upravo u tom skladateljevom postupku Veronikin rubac?
Saznaj više...
8. travanj - 20:00,
subota,
crkva Bezgriješne Djevice Marije (sestre Ančele)

"Puče moj" – koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a "Puče moj 2016."

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske Voditeljica programa: Silvana Burilović Crnov Uvodna molitva i pozdrav: don Radojko Vidović, župnik konkatedrale sv. Petra Pučki napjevi na jednostavan način unose u srca vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost. Kad se pjevaju, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život. Smotra crkvenoga pučkog pjevanja “Puče moj” odraz je nastojanja da se oživi glazbena baština dalmatinskoga podneblja u interpretacijskome smislu te da se sačuva od zaborava. Premda je naglasak stavljen na korizmene napjeve, ova smotra uključuje i napjeve iz ostalih dijelova liturgijske godine.
Saznaj više...
10. travanj - 19:00,
ponedjeljak,
konkatedrala sv. Petra

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnji dobitnik nagrade “Andrija Buvina” dr. sc. Robin Harris, britanski povjesničar i publicist, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja. Glazbeni program: Muški vokalni sastav "Delmati" iz Solina Voditelj: Mo. Blaženko Juračić U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture dodjeljuje se godišnja nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.
Saznaj više...
11. travanj - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.