Raspored 2017

Split

"Šutnja" – igrani film

Redatelj: Martin Scorsese Scenaristi: Jay Cocks, Martin Scorsese Uloge: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson Trajanje: 161 min Oscarom nagrađeni redatelj i scenarist Martin Scorsese u filmu donosi priču o progonu kršćana u Japanu početkom 17. stoljeća i dvojici portugalskih svećenika koji riskiraju živote dolaskom u tu zemlju. Film je adaptacija istoimenog romana poznatoga japanskog katoličkog književnika Shusaku Endoa, jednog od najutjecajnih pisaca 20. stoljeća.
Saznaj više...
1. travanj - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

"Blažena Ozana Kotorska" – dokumentarni film

Scenarist i redatelj: Božo Vodopija Trajanje filma: 30 min U polusatnom dokumentarnom filmu "Blažena Ozana Kotorska" brojni sugovornici govore o životu prve hrvatske blaženice koja je živjela u 16. stoljeću i čije neraspadnuto tijelo se danas čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke u Kotoru. Njezina svetost je bila prepoznata još među ljudima njezinog vremena.
Saznaj više...
2. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola" - dokumentarni film

Scenarist i redatelj: Božo Vodopija Trajanje: 30 min Na svečanosti 5. studenoga 2016. godine u Skadru u Albaniji, Sveta Stolica je blaženima proglasila 38 mučenika kojima je život oduzet iz mržnje prema vjeri u razdoblju od 1945. do 1974. godine. Među njima su i dva svećenika porijeklom iz najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, koji su djelovali u Albaniji, a mučeništvo podnijeli u vrijeme režima Envera Hodže. To su fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola. Time je naš hrvatski narod dobio još dva blaženika. Istodobno, postupak za proglašenje blaženim vodi se i za slugu Božjeg fra Alojzija Palića koji je svoj život položio također iz vjere i svjedočenja Isusa Krista nekoliko desetljeća ranije na Kosovu, gdje je ubijen 1913. Glas o svetosti te trojice svećenika pronosi i čuva, te im se desetljećima moli za zagovor vjernička zajednica Janjevaca.
Saznaj više...
2. travanj - 18:35,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Zapisi s hodočašća na kraj svijeta. Camino de Santiago" – dokumentarni film

Hodočasnici i autori filma: Anđelko Šutalo i Vlado Terkeš Trajanje filma: 72 min Anđelko Šutalo i Vlado Terkeš iz Stoca prije dvije godine hodočastili su svetome Jakovu u Santiago de Compostellu. Hodajući su prešli put od osamsto kilometara, od Saint Jean Pied de Porta koji se nalazi u Francuskoj pa sve do Santiaga u španjolskoj pokrajini Galiciji, i sve bilježili s kamerom.
Saznaj više...
3. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Božje podzemlje Stjepana Poglajena" – dokumentarni film

Urednik i scenarist: Niko Kostanić Redatelj: Neven Mihael-Dianežević Trajanje filma: 30 min Uvodničarka u filmski program: Katarina Gugić Ovaj film pokušava odgovoriti na pitanje tko je bio Stjepan Tomislav Poglajen. Ovaj isusovac sa stotinu imena i još više adresa, potpuno je zaboravljen u rodnoj Hrvatskoj, ali je zato u Slovačkoj, u kojoj je djelovao za vrijeme Drugog svjetskog rata, ostavio toliko snažan trag da ga smatraju apostolom moderne Slovačke crkve.
Saznaj više...
4. travanj - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

"La Chorale de Croatie" – dokumentarni film

Urednik i scenarist: Niko Kostanić Redatelj: Davor Borić Bubi Trajanje: 42 min Glas Hrvatske pronosi se svetištem u Lurdu na osobit način kroz duhovnu pjesmu, a tradicijsko klapsko pjevanje duhovnih napjeva u izvedbi Klape Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj" dalo je tome osobit pečat...
Saznaj više...
4. travanj - 18:35,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Uskrsnuće" – igrani film

Redatelj: Kevin Reynolds Uloge: Joseph Fiennes, Tom Felton, Peter Firth Trajanje: 117 min Bezvremenska biblijska priča o Kristovu uskrsnuću i tjednima koji su uslijedili, ispričana kroz oči jednog nevjernika, Claviusa (Joseph Fiennes), visokog rimskog vojnog časnika.
Saznaj više...
5. travanj - 18:00,
srijeda,
Kinoteka Zlatna vrata

"Kako i zašto je moj film o pobačaju 'Zašto su došli vlakom' uzburkao Hrvatsku" – tribina i susret s Joškom Marušićem, autorom filma

Sudjeluju: Joško Marušić, autor filma "Zašto su došli vlakom" Goran Andrijanić, zamjenik gl. urednika web portala Bitno.net "Zašto su došli vlakom" ime je filma poznatog hrvatskog autora animiranih filmova, karikaturista i publicista Joška Marušića iz 2015. U njemu višestruko nagrađivani hrvatski autor progovara o teškoj temi pobačaja i razvija kritiku 'civlizacije smrti' na besprijekoran umjetnički način lišen moraliziranja ili plitke patetike.
Saznaj više...
5. travanj - 20:00,
srijeda,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Brod" – igrani film

Redatelj: Julio Quintana Uloge: Lucas Quintana, Martin Sheen, Jacqueline Duprey Trajanje: 86 min Deset godina nakon što je tsunami uništio osnovnu školu prepunu djece u malom gradiću jedan mladić počne graditi zagonetnu konstrukciju od ostataka škole. Njegovi napori ožive mjesto koje je na putu oporavka od užasne tragedije koja još određuje njihovu zajednicu.
Saznaj više...
6. travanj - 18:00,
četvrtak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Moja osveta je oprost" – dokumentarni film o Miroslavu Bulešiću, blaženiku i mučeniku

Autorica: Irena Hrvatin Redatelj: Neven Mihael-Dianežević Trajanje: 50 min Dokumentarno-igrani film "Moja osveta je oprost" snimljen u produkciji HRT-a govori o "krvavoj krizmi" u Lanišću, gdje je ubijen 27-godišnji istarski svećenik Miroslav Bulešić.
Saznaj više...
7. travanj - 18:00,
petak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Najmanji anđeo" – animirani film

Redatelj: Dave Kim Uloge: Ed Kelly, Nina Kircher, Clarity Patton Trajanje: 84 min Ovo je dirljiva priča o dječaku koji odlazi na nebo prerano. Usamljen i željan doma, putuje natrag na zemlju sa svojim psićem da bi pronašao najnesebičniji i najvrijedniji dar za malog Isusa.
Saznaj više...
8. travanj - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

"Madrecitas. Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru" – dokumentarni film

Redatelj: Krunoslav Novak Trajanje: 70 min Film na zanimljiv način prikazuje život službenica milosrđa koje u Ekvadoru djeluju u četiri zajednice. Dvije su smještene u glavnom gradu Quitu, a druge dvije u Esmeraldasu i Palo Quemadu. Sestre su se u Ekvadoru nastanile godine 1988. u Paloquemadu, a danas uz sestre misionarke iz Italije i domaće sestre u toj dalekoj latinoameričkoj zemlji žive i tri hrvatske sestre s. Klementina Banožić, s. Iva Jelić i s. Antonela Medić.
Saznaj više...
9. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Prst Božji" – dokumentarni film

Redatelj: Darren Wilson Uloge: Darren Wilson, Pat Windel, Bob Windel Trajanje: 115 min Ovo je kratki film o Božjoj čudesnoj snazi. Bez novca, scenarija i konačne ideje o tome kako bi film trebao izgledati Darren je krenuo sa snimanjem. Kroz snimanje Bog mu je pokazao naklonost; providio je financije, poveo na put oko svijeta i doveo na taj put nevjerojatne ljude...
Saznaj više...
10. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Majka Božja Gorička: Šest stoljeća tajanstvene prisutnosti" - dokumentarni film

urednik: Neno Kužina redatelj: Neven Mihael Dianežević trajanje: 47 min Majka Božja Gorička, hodočasničko svetište, jedno je od najstarijih u Hrvatskoj, a najveće u Krčkoj biskupiji. Začetnici su mu benediktinci. Ponosi se tradicijom dugom oko devet stotina godina. Nalazi se u predjelu Goričice u obližnjem Jurandvoru odakle mu potječe naziv Majke Božje Goričke.
Saznaj više...
11. travanj - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata