Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2017

Split

Otvaranje manifestacije

Manifestaciju će otvoriti: msgr. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelja
Saznaj više...
1. travanj - 11:00,
subota,
HAZU, palača Milesi

"Salon suvremene sakralne likovnosti – Split" – otvaranje izložbenoga salona i dodjela Velike nagrade Salona

Sudjeluju: dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbe Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica Stjepan Ivanišević, akademski slikar Izložbu će otvoriti: dr. sc. Branko Matulić Glazbeni program: Chorus Cantores, Vranjic Danas, više nego ikad, potrebno je kršćansku sakralnu sferu približiti svim oblicima likovnog izričaja kako bi umjetnici kroz vlastitu suvremenu likovnu praksu ostavili svoj odraz u prostoru traganja za svetim.
Saznaj više...
1. travanj - 11:15,
subota,
HAZU, palača Milesi

"Šutnja" – igrani film

Redatelj: Martin Scorsese Scenaristi: Jay Cocks, Martin Scorsese Uloge: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson Trajanje: 161 min Oscarom nagrađeni redatelj i scenarist Martin Scorsese u filmu donosi priču o progonu kršćana u Japanu početkom 17. stoljeća i dvojici portugalskih svećenika koji riskiraju živote dolaskom u tu zemlju. Film je adaptacija istoimenog romana poznatoga japanskog katoličkog književnika Shusaku Endoa, jednog od najutjecajnih pisaca 20. stoljeća.
Saznaj više...
1. travanj - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: Zbor Mihovil i gošće Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac Voditelji programa: Slavko Nedić i Hrvatsko nadzemlje Već niz godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu.
Saznaj više...
1. travanj - 20:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

Dekanatski križni put za mlade i sv. misa u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Križni put i svetu misu predvodi: fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac Sudjeluju: KUD "Sveti Ilija", Kljaci Folklorni ansambl Etno udruge "Petrovo polje" (Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Splita koji polazi u 9,15 sati s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici, ili vlastitim automobilima.)
Saznaj više...
2. travanj - 10:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Meštrovićeva uspomena svome kraju" – predavanje

Predavačica: Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović u Splitu Mnoga su mjesta u Meštrovićevim zavičajnim Otavicama označena njegovim životom i umjetničkim djelovanjem. Kraj je to u kojemu je odrastao i u koji se neprestano vraćao, crpeći snagu i inspiraciju. Petrovo polje dandanas čuva uspomenu na Ivana Meštrovića.
Saznaj više...
2. travanj - 12:00,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Molitva Gospi" – koncert duhovne glazbe

Izvodi: Mješoviti katedralni zbor iz Šibenika Dirigentica: Jelena Mikulandra, prof. Zbor redovito uzveličava nedjeljnu liturgiju u katedrali sv. Jakova kao i sve veće blagdane u crkvama na području župe sv. Jakova, a jednako tako sudjeluje i na liturgijskim slavljima diljem domovine. Osim liturgijskih slavlja zbor održava i cjelovečernje koncerte, ponajprije u Šibensko-kninskoj županiji ali i u ostalim krajevima naše domovine. Redovito sudjeluje u manifestacijama "Otvorite vrata Božiću", "Danima kršćanske kulture" i dr.
Saznaj više...
2. travanj - 12:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Blažena Ozana Kotorska" – dokumentarni film

Scenarist i redatelj: Božo Vodopija Trajanje filma: 30 min U polusatnom dokumentarnom filmu "Blažena Ozana Kotorska" brojni sugovornici govore o životu prve hrvatske blaženice koja je živjela u 16. stoljeću i čije neraspadnuto tijelo se danas čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke u Kotoru. Njezina svetost je bila prepoznata još među ljudima njezinog vremena.
Saznaj više...
2. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola" - dokumentarni film

Scenarist i redatelj: Božo Vodopija Trajanje: 30 min Na svečanosti 5. studenoga 2016. godine u Skadru u Albaniji, Sveta Stolica je blaženima proglasila 38 mučenika kojima je život oduzet iz mržnje prema vjeri u razdoblju od 1945. do 1974. godine. Među njima su i dva svećenika porijeklom iz najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, koji su djelovali u Albaniji, a mučeništvo podnijeli u vrijeme režima Envera Hodže. To su fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola. Time je naš hrvatski narod dobio još dva blaženika. Istodobno, postupak za proglašenje blaženim vodi se i za slugu Božjeg fra Alojzija Palića koji je svoj život položio također iz vjere i svjedočenja Isusa Krista nekoliko desetljeća ranije na Kosovu, gdje je ubijen 1913. Glas o svetosti te trojice svećenika pronosi i čuva, te im se desetljećima moli za zagovor vjernička zajednica Janjevaca.
Saznaj više...
2. travanj - 18:35,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Getsemanska ura" - korizmeni koncert komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba

Izvodi: komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba Dirigent i umjetnički ravnatelj: Goran Jerković Na programu će biti izvedena djela sljedećih skladatelja: • Tomás Luis de Victoria (c. 1548 –1611) • Antonio Lotti (1667-1740) • Petr Iljič Čajkovski (1840-1893) • Aleksandr Tihonovič Grečaninov (1864-1956) • Knut Nysted (1915-2014) • Paul Mealor (r.1975.) • Joško Ćaleta (r.1964.) Glavninu ovog opsežnog programa čine a cappella skladbe koje prate liturgiju i obrede Velikoga tjedna, s posebnim naglaskom na Veliki četvrtak i Veliki petak (Ubi caritas, Popule meus i dr.). Pored toga zanimljivost je i poveznica između skladbi iz starijih povijesnih razdoblja (renesansa, barok), kao i onih iz 19. stoljeća te konačno skladbi suvremenih skladatelja, jer sve one, svaka na svoj način, donoseći raznolikost zvuka i boja, prenose na pomalo meditativan način dubinu i samorazumljivost pobožnosti iz koje je ta glazba potekla...
Saznaj više...
2. travanj - 20:00,
nedjelja,
crkva sv. Frane

"Put sv. Jakova" – izložba fotografija hodočasnika Ivice Bote

Izložbu će otvoriti: don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik Autor izložbe: Ivica Bota (Izložba će biti otvorena do 11. travnja 2017., svaki dan od 10 do 19 sati. Ulaz je slobodan.) Na "Put sv. Jakova" dug 800 km odvažio se splićanin, hodočasnik Ivica Bota koji je svojim fotoaparatom zabilježio brojne detalje s hodočašća, a ovom izložbom fotografija svjedoči o vlastitom iskustvu te nam približava duhovnu dimenziju puta kojim godišnje prođe preko 200 tisuća hodočasnika.
Saznaj više...
3. travanj - 17:00,
ponedjeljak,
Dvorana palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu

"Zapisi s hodočašća na kraj svijeta. Camino de Santiago" – dokumentarni film

Hodočasnici i autori filma: Anđelko Šutalo i Vlado Terkeš Trajanje filma: 72 min Anđelko Šutalo i Vlado Terkeš iz Stoca prije dvije godine hodočastili su svetome Jakovu u Santiago de Compostellu. Hodajući su prešli put od osamsto kilometara, od Saint Jean Pied de Porta koji se nalazi u Francuskoj pa sve do Santiaga u španjolskoj pokrajini Galiciji, i sve bilježili s kamerom.
Saznaj više...
3. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Bijeli monasi: Trapistička duhovnost i monaški život danas" – tribina i susret s monasima trapistima povodom objavljivanja knjiga "Gora sa sedam krugova" i "Dobri utjecaji – duhovne pouke"

Sudjeluju: Dom Samuel Lauras OCSO, opat trapističkog samostana Novy Dvur u Češkoj i monasi trapisti istog samostana Blago trapističke monaške duhovnosti i danas privlači mnoge ljude, no ove klauzurne kontemplativne redovnike vrlo rijetko se može sresti izvan zidina samostana. Stoga je ova tribina jedinstvena prilika za sve one koji se žele susresti s njima i više saznati o njihovoj duhovnosti i načinu života kao i o trapističkim duhovnim velikanima i njihovim djelima: Thomasu Mertonu OCSO (autoru knjige "Gora sa sedam krugova") i ocu Jérôme-u Kiefer OCSO (autoru knjige "Dobri utjecaji – duhovne pouke").
Saznaj više...
3. travanj - 20:00,
ponedjeljak,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Kip Biblije – tijelo jezikâ sa sviju kontinenata" – otvaranje izložbe

Autor izložbe: Siniša Vuković Izložbu će otvoriti: msgr. Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup Izložba će biti otvorena od 4. do 31. travnja 2017., u radnom vremenu knjižnice (ponedjeljak – petak, od 8 do 20 sati, subotom od 8,30 do 13 sati). Izložba "Kip Biblije – tijelo jezikâ sa sviju kontinenata" predstavlja privatnu zbirku književnika i publicista Siniše Vukovića koji već 20 godina prikuplja Sveto pismo na različitim jezicima. Otkako je kao hodočasnik u Rimu 1997. godine kupio Bibliju na hebrejskom, dosad je njegova kolekcija dospjela do nešto više od 50 jezika i pisama.
Saznaj više...
4. travanj - 17:00,
utorak,
Gradska knjižnica Marka Marulića

"Božje podzemlje Stjepana Poglajena" – dokumentarni film

Urednik i scenarist: Niko Kostanić Redatelj: Neven Mihael-Dianežević Trajanje filma: 30 min Uvodničarka u filmski program: Katarina Gugić Ovaj film pokušava odgovoriti na pitanje tko je bio Stjepan Tomislav Poglajen. Ovaj isusovac sa stotinu imena i još više adresa, potpuno je zaboravljen u rodnoj Hrvatskoj, ali je zato u Slovačkoj, u kojoj je djelovao za vrijeme Drugog svjetskog rata, ostavio toliko snažan trag da ga smatraju apostolom moderne Slovačke crkve.
Saznaj više...
4. travanj - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

"La Chorale de Croatie" – dokumentarni film

Urednik i scenarist: Niko Kostanić Redatelj: Davor Borić Bubi Trajanje: 42 min Glas Hrvatske pronosi se svetištem u Lurdu na osobit način kroz duhovnu pjesmu, a tradicijsko klapsko pjevanje duhovnih napjeva u izvedbi Klape Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj" dalo je tome osobit pečat...
Saznaj više...
4. travanj - 18:35,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Za križem" - tradicijski korizmeni napjevi Staroga Grada i Vrbanja na otoku Hvaru

Izvode: Faroski kantaduri, iz Staroga Grada na Hvaru U svojoj bogatoj i raznolikoj kulturnoj povijesti, otok Hvar je nositelj onog ponajboljeg mediteranskog kulturnog naslijeđa i tradicije. Počeci njegove kulture sežu u davna vremena još od starih Grka, Rimljana, Ilira do Hrvata. To veliko bogatstvo dobilo je izraz u svim oblicima umjetnosti među kojima glazba, kao jedan od oblika pučkog izričaja, zauzima posebno mjesto. Predstavljajući ovu bogatu kulturnu, crkvenu baštinu pučke glazbene tradicije, jedinstvenu u svjetskim razmjerima, Faroski kantaduri nastoje prikazati samo dio bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara.
Saznaj više...
4. travanj - 20:00,
utorak,
crkva Gospe od zdravlja

"Oprostite, jel' vi to ozbiljno govorite o podložnosti?" - tribina o muško-ženskim odnosima i susret s Costanzom Miriano, autoricom knjiga "Udaj se i budi podložna" i "Oženi ju i umri za nju"

Sudjeluju: Costanza Miriano, talijanska novinarka i blogerica, Danira Matijaca, urednica i voditeljica emisije "Vidljivi tragovi", vlč. Borna Puškarić Svojim knjigama provokativnih naslova "Udaj se i budi podložna" i "Oženi ju i umri za nju" poznata talijanska novinarka i blogerica Costanza Miriano osvojila je vrhove top ljestvica i izazvala svjetsku medijsku pažnju. Tko je žena koja u 21. stoljeću ženama poručuje da budu podložne muževima? Kako u svakodnevni život prevesti da bi muškarci trebali biti spremni umrijeti za žene?
Saznaj više...
4. travanj - 20:00,
utorak,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu" – predstavljanje knjige

Sudjeluju: Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović, autorica knjige Maja Šeparović Palada, viša kustosica Galerije Meštrović, autorica knjige doc. dr. sc. Domagoj Runje, prodekan za nastavu na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, recenzent knjige. Knjiga "Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu" prva je opsežna studija posvećena Meštrovićevom kristološkom ciklusu unutar sakralno-umjetničkog kompleksa Crikvine-Kaštilac u Splitu – skulpturi Raspeće Veliko (1916.) i drvenim reljefima (1917.–1950.) koji su postavljeni u crkvici sv. Križa 1954. godine. Djela su nastajala u razdoblju od preko trideset godina, a izložena su prema Meštrovićevom izložbenom konceptu u prostoru koji je izgradio ponajprije za svrhu njihova sabiranja i stalnog izlaganja.
Saznaj više...
5. travanj - 11:00,
srijeda,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

"Uskrsnuće" – igrani film

Redatelj: Kevin Reynolds Uloge: Joseph Fiennes, Tom Felton, Peter Firth Trajanje: 117 min Bezvremenska biblijska priča o Kristovu uskrsnuću i tjednima koji su uslijedili, ispričana kroz oči jednog nevjernika, Claviusa (Joseph Fiennes), visokog rimskog vojnog časnika.
Saznaj više...
5. travanj - 18:00,
srijeda,
Kinoteka Zlatna vrata

"Kako i zašto je moj film o pobačaju 'Zašto su došli vlakom' uzburkao Hrvatsku" – tribina i susret s Joškom Marušićem, autorom filma

Sudjeluju: Joško Marušić, autor filma "Zašto su došli vlakom" Goran Andrijanić, zamjenik gl. urednika web portala Bitno.net "Zašto su došli vlakom" ime je filma poznatog hrvatskog autora animiranih filmova, karikaturista i publicista Joška Marušića iz 2015. U njemu višestruko nagrađivani hrvatski autor progovara o teškoj temi pobačaja i razvija kritiku 'civlizacije smrti' na besprijekoran umjetnički način lišen moraliziranja ili plitke patetike.
Saznaj više...
5. travanj - 20:00,
srijeda,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Brod" – igrani film

Redatelj: Julio Quintana Uloge: Lucas Quintana, Martin Sheen, Jacqueline Duprey Trajanje: 86 min Deset godina nakon što je tsunami uništio osnovnu školu prepunu djece u malom gradiću jedan mladić počne graditi zagonetnu konstrukciju od ostataka škole. Njegovi napori ožive mjesto koje je na putu oporavka od užasne tragedije koja još određuje njihovu zajednicu.
Saznaj više...
6. travanj - 18:00,
četvrtak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" – kazališna predstava

Izvodi: Hvarsko pučko kazalište "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika", stilizacija tradicionalnog martirija sv. Lovre koju je dramaturški adaptirao i redateljski potpisao Marin Carić, a već 48 godina izvode članovi Hvarskoga pučkog kazališta, jedna je od dviju najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava i zasigurno jedna od najnagrađivanijih amaterskih predstava.
Saznaj više...
6. travanj - 20:00,
četvrtak,
crkva Gospe od zdravlja

"Moja osveta je oprost" – dokumentarni film o Miroslavu Bulešiću, blaženiku i mučeniku

Autorica: Irena Hrvatin Redatelj: Neven Mihael-Dianežević Trajanje: 50 min Dokumentarno-igrani film "Moja osveta je oprost" snimljen u produkciji HRT-a govori o "krvavoj krizmi" u Lanišću, gdje je ubijen 27-godišnji istarski svećenik Miroslav Bulešić.
Saznaj više...
7. travanj - 18:00,
petak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Božanstvena komedija" – uživo i na ekranu

Sudjeluju: Marin Periš, autor Matej Sunara, autor Stanko Stojić, autor Autori originalne emisije "Božanstvena komedija" na Laudato TV-u predstavljaju projekt i LaudatoTV, govore o svojim uvidima u radu s medijima u Hrvatskoj i potrebi za promjenom u načinu komunikacije i prenošenja kršćanske poruke. Prikazat će odabrane video uratke te objasniti svoj autorski pristup.
Saznaj više...
7. travanj - 20:00,
petak,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Najmanji anđeo" – animirani film

Redatelj: Dave Kim Uloge: Ed Kelly, Nina Kircher, Clarity Patton Trajanje: 84 min Ovo je dirljiva priča o dječaku koji odlazi na nebo prerano. Usamljen i željan doma, putuje natrag na zemlju sa svojim psićem da bi pronašao najnesebičniji i najvrijedniji dar za malog Isusa.
Saznaj više...
8. travanj - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

"Imago pietatis" - koncert za solo sopran i orgulje

Sudjeluju: Monika Cerovčec, sopran Pavao Mašić, orgulje Intenzivno proživljavanje Kristove Muke i Križnoga puta svoje je najjasnije odraze zadobilo u umjetničkim djelima. Odrazi su pritom svojstveni Muci, tijekom koje se upravo jedan takav trenutak u kršćanskoj tradiciji svojim značenjem posebno istaknuo: Veronikin rubac na kojem ostaje sačuvan trag Spasiteljeva mučeništva, kao prva imago pietatis (lat. sućutna slika) u nizu brojnih uprizorenja Kristove Muke. Uz skladbe vokalne baštine na temu Muke, na ovom koncertu bit će izvedeni i birani stavci Bachova glazbenog testamenta, Umjetnosti fuge, djela u kojem neki pronalaze skrivena nadahnuća poput odlomka Lukinog evanđelja (Luk 14, 27-35) koji ističe potrebu da se uzme na se križ i slijedi Spasitelja. U baroknoj estetici upravo su takvu ulogu ponijeli tzv. imitativni oblici – kanon i fuga, analogijom imitacija teme = imitacija Krista. Bach ide korak dalje, pa čitave fuge odražava na način da su sve dionice i njihovi pomaci zamijenjeni, čime je druga fuga doslovna slika u ogledalu one prve. Ne prepoznajemo li upravo u tom skladateljevom postupku Veronikin rubac?
Saznaj više...
8. travanj - 20:00,
subota,
crkva Bezgriješne Djevice Marije (sestre Ančele)

"Put k izvoru" – obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki uz gornji tok rijeke Cetine

Stručno vodstvo: Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Plan obilaska: 1. Split, Sukoišanska ulica (polazak u 7:30 sati). 2. Vrlika, dolazak u 8:45 sati, jutarnja kava, razgledavanje utvrde Prozor te grada; sveta misa u 10:30 sati. 3. Izvor Cetine, crkva sv. Spasa, Pločasti most (11:30-13 sati). 4. Posjet manastiru Dragović (13:30-14 sati). 5. Rumin, seosko gospodarstvo Panj, razgledavanje i stanka za ručak (14:30-15:30 sati). 6. Sinj, crkva Gospe Sinjske, Arheološka zbirka Franjevačkog samostana u Sinju, Muzej alke, Alkarski dvori (16 sati). 7. Povratak u Split oko 19 sati. (Broj mjesta u autobusu je ograničen, predbilježbe za ovaj obilazak primaju se od 3. travnja 2017. telefonom na 021/340-260.)
Saznaj više...
9. travanj - 07:30,
nedjelja,
polazak s kolodvora u Sukoišanskoj ulici

"Madrecitas. Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru" – dokumentarni film

Redatelj: Krunoslav Novak Trajanje: 70 min Film na zanimljiv način prikazuje život službenica milosrđa koje u Ekvadoru djeluju u četiri zajednice. Dvije su smještene u glavnom gradu Quitu, a druge dvije u Esmeraldasu i Palo Quemadu. Sestre su se u Ekvadoru nastanile godine 1988. u Paloquemadu, a danas uz sestre misionarke iz Italije i domaće sestre u toj dalekoj latinoameričkoj zemlji žive i tri hrvatske sestre s. Klementina Banožić, s. Iva Jelić i s. Antonela Medić.
Saznaj više...
9. travanj - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Split na Dujmovu tragu – kultura gostoljubivosti u gradu izbjeglica, pridošlica i putnika"

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela – agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja tragom vjere i kulture. Program započinje u 16:30 sati, na splitskom Peristilu, a završava u splitskoj katedrali sv. Duje. (Kroz program je osigurano stručno vodstvo za skupinu od cca 35-40 ljudi. U slučaju većega interesa program će se ponoviti u 17 sati.) Tko su kršćani u svojoj biti?! Po naravi i sami izbjeglice, putnici, selioci, pridošlice čija je domovina na nebesima. Odgovor na ovo pitanje potražite ćemo na povijesnom mjestu u srcu Splita – katedrali sv. Duje – posebnom mjestu susreta s kršćanskim identitetom, te svetim Dujmom, zaštitnikom grada, koji je i sam bio sirijski izbjeglica.
Saznaj više...
10. travanj - 16:30,
ponedjeljak,
Peristil, katedrala sv. Duje

"Prst Božji" – dokumentarni film

Redatelj: Darren Wilson Uloge: Darren Wilson, Pat Windel, Bob Windel Trajanje: 115 min Ovo je kratki film o Božjoj čudesnoj snazi. Bez novca, scenarija i konačne ideje o tome kako bi film trebao izgledati Darren je krenuo sa snimanjem. Kroz snimanje Bog mu je pokazao naklonost; providio je financije, poveo na put oko svijeta i doveo na taj put nevjerojatne ljude...
Saznaj više...
10. travanj - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Puče moj" – koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a "Puče moj 2016."

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske Voditeljica programa: Silvana Burilović Crnov Uvodna molitva i pozdrav: don Radojko Vidović, župnik konkatedrale sv. Petra Pučki napjevi na jednostavan način unose u srca vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost. Kad se pjevaju, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život. Smotra crkvenoga pučkog pjevanja “Puče moj” odraz je nastojanja da se oživi glazbena baština dalmatinskoga podneblja u interpretacijskome smislu te da se sačuva od zaborava. Premda je naglasak stavljen na korizmene napjeve, ova smotra uključuje i napjeve iz ostalih dijelova liturgijske godine.
Saznaj više...
10. travanj - 19:00,
ponedjeljak,
konkatedrala sv. Petra

"Majka Božja Gorička: Šest stoljeća tajanstvene prisutnosti" - dokumentarni film

urednik: Neno Kužina redatelj: Neven Mihael Dianežević trajanje: 47 min Majka Božja Gorička, hodočasničko svetište, jedno je od najstarijih u Hrvatskoj, a najveće u Krčkoj biskupiji. Začetnici su mu benediktinci. Ponosi se tradicijom dugom oko devet stotina godina. Nalazi se u predjelu Goričice u obližnjem Jurandvoru odakle mu potječe naziv Majke Božje Goričke.
Saznaj više...
11. travanj - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnji dobitnik nagrade “Andrija Buvina” dr. sc. Robin Harris, britanski povjesničar i publicist, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja. Glazbeni program: Muški vokalni sastav "Delmati" iz Solina Voditelj: Mo. Blaženko Juračić U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture dodjeljuje se godišnja nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.
Saznaj više...
11. travanj - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.