Raspored 2016

Šibenik

Korizmeni koncert sakralne glazbe

Sudjeluju: Mješoviti pjevački zbor IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita, dirigent: Tomislav Veršić, prof.; Zborovi osnovne i srednje glazbene škole “Ivana Lukačića” iz Šibenika, voditeljice: Ana Gović Blaće, prof. i Marica Berić, prof.; Gradski komorni orkestar Šibenik; voditelj: Ivo Lise, prof.
Saznaj više...
12. ožujak - 19:00,
subota,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

“Uzničke godine” – dokumentarni film

Scenarist i redatelj: Ninoslav Lovčević Trajanje filma: 77 min “Uzničke godine” dokumentarni je film koji govori o progonu Katoličke crkve i vjere, svećenstva i vjernika u novijoj hrvatskoj povijesti. Uz svjedoke i sudionike tog razdoblja u Hrvatskoj, o istom kazuju povjesničari, istraživači, kako crkveni tako i svjetovni, koji govore o trnovitom životnom putu blaženog Alojzija Stepinca.
Saznaj više...
14. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
Gradska knjižnica, Šibenik

“Kalvarija” – oratorij na temelju hvarskog pučkog crkvenog pjevanja

Skladatelj: Ljubo Stipišić Delmata Izvodi: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO Oratorij prati događanja vezana uz procesijski fenomen "Za križem", koji je već gotovo pet stoljeća dio pučke pobožnosti na otoku Hvaru tijekom Velikog tjedna, kojom puk molitvom i glagoljaškim pjevanjem štuje Isusove muke. Procesija "Za križem" odvija se u noći između Velikog četvrtka na Veliki petak i to kroz mjesta Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Hodočasnici kreću u 22 sata i molitvom i pjesmom obilaze ostale crkve, te ujutro zajedno s križonošom i pjevačima, nakon što su prešli tridesetak kilometara, stižu u svoju ishodišnu župu.
Saznaj više...
15. ožujak - 19:00,
utorak,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

Svečana misa uz obilježavanje Dana Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Predslavi šibenski biskup msgr. Ante Ivas Šibenski biskup msgr. Ante Ivas 5. studenog 2007. donio je u ime biskupije šibenske Odluku o osnivanju Katoličke osnovne škole sa sjedištem u Šibeniku. Nakon izdavanja Rješenja kojim Katolička osnovna škola može početi s obavljanjem djelatnosti od strane nadležnog MZOS-a, započele su i uže pripreme na organizaciji rada. Nakon svih priprema, 1. rujna 2008. započela je s radom prva Katolička osnovna škola u Republici Hrvatskoj – u Šibeniku.
Saznaj više...
16. ožujak - 18:00,
srijeda,
katedrala sv. Jakova, Šibenik

Križni put šibenskog dekanata

Tradicionalni križni put predvodi šibenski biskup mons. Ante Ivas Križni put korizmena je pobožnost koja nas izravno uvodi u misterij Isusove otkupiteljske muke i smrti. Isus nas sve poziva da uzmemo svoj križ i da ga slijedimo...
Saznaj više...
18. ožujak - 16:00,
petak,
podno utvrde Šubićevac, Šibenik

“Ženski rukopis: Čika i Vekenega” – dokumentarni film

Autorica: Nevenka Nekić Redateljica: Marija Jović Trajanje filma: 30 min “Čika i Vekenega” posljednji je film u serijalu “Ženski rukopis” autorice, književnice i povjesničarke Nevenke Nekić. Film osvjetljava dva ženska lika koja su na osobit način obilježila kršćansku kulturu – majku i kći, Čiku i Vekenegu, utemeljiteljice zadarskog benediktinskog ženskog samostana sv. Marije.
Saznaj više...
19. ožujak - 19:00,
subota,
katedrala sv. Jakova, biskupova dvorana, Šibenik
21. ožujak - 18:30,
ponedjeljak,
Gradska knjižnica, Vodice

Izložba fotografija fra Augustina Kordića

Fra Augustin Zdravko Kordić, franjevac konventualac, rođen 1939. godine u Grljevićima (Ljubuški), za svećenika je zaređen 1966. godine u Zagrebu. Magistrirao je iz franjevačke duhovnosti na Antonianumu u Rimu 1979. godine. Sada živi i djeluje u samostanu svetog Frane u Šibeniku. Fotografijom se bavi dugi niz godina. Inspiraciju i motive za stvaranje nalazi u svemu što ga okružuje.
Saznaj više...
21. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
Gradska knjižnica, Šibenik

Izložba skulptura od maslinovog drva, “bunje” građene tehnikom suhozida, kao i drugih eksponata autora Josipa Mateše

Josip Mateša piše pjesme, samouki je kipar, drvorezbar i umjetnik postavljanja jaslica u župnoj crkvi u Vodicama još od 1962. godine...
Saznaj više...
22. ožujak - 19:00,
utorak,
Umjetnički vrt Josipa (Jole) Mateše, Vodice

“Vodički festival Žudija u Mliništu 2015. godine” – dokumentarni film

Autor: Šime Strikoman Trajanje filma: 7:38 min Film prikazuje kronološko odvijanje festivala 2015. godine u Mliništu, u župi Vidonje, na kojem je sudjelovalo 29 župa, prikazujući svoje običaje čuvanja Božjeg groba, kao i svoje tradicijsko pjevanje korizmenih i uskrsnih napjeva.
Saznaj više...
22. ožujak - 19:00,
utorak,
Umjetnički vrt Josipa (Jole) Mateše, Vodice