Raspored 2016

Split

Otvaranje manifestacije

Manifestaciju će otvoriti: msgr. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelja
Saznaj više...
12. ožujak - 11:00,
subota,
HAZU, palača Milesi

“Alojzije Stepinac u slici i riječi” – otvaranje izložbe karikatura o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu

Izložbu će otvoriti: dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Glazbeni program: Marija Bašić Markotić, flauta Ivanka Prusac, gitara Autori izložbe: dr. sc. Tomislav Anić i dr. sc. Mario Kevo, docenti na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS); Suzana Obrovac Lipar, prof., voditeljica Ureda za odnose s javnošću HKS-a i doktorantica na poslijediplomskome interdisciplinarnom sveučilišnom studiju komunikologije na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Mnoštvo je karikaturnih prikaza na tjednoj osnovi pratilo objavljivanje materijala na temelju kojih je podignuta optužnica i u konačnici donesena presuda o krivnji nadbiskupa Stepinca, a o čemu svjedoči i ova izložba postavljena u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Nadbiskupskim pastoralnim institutom iz Zagreba.
Saznaj više...
12. ožujak - 11:15,
subota,
HAZU, palača Milesi

“Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu” – izložba

Autorica izložbe: Maja Šeparović Palada Autorica likovnog postava izložbe: Renata Waldgoni Oblikovanje opreme izložbe i kataloga: Rafaela Dražić (izložbu je moguće razgledati od 12. do 22. ožujka: utorak – subota: 9-16 sati, nedjelja: 10-15 sati) Izložba i monografija o Meštrovićevom spomeniku biskupu Grguru Ninskom u Splitu (1927.) donose nam nove podatke o nastanku i razvoju ideje, izvedbe i okolnostima postavljanja spomenika na Peristilu Dioklecijanove palače 1929., razlozima koji su doveli do uklanjanja spomenika s Peristila te ponovnog postavljanja na sadašnju lokaciju – ispred Zlatnih vrata Dioklecijanove palače.
Saznaj više...
12. ožujak - 13:00,
subota,
Galerija Meštrović, Atelijer za modeliranje gline

“Dominikanci u Hrvatskoj” – dokumentarni film

Redatelj: Krešimir Čokolić Uvodničarka u filmski program: Katarina Gugić Trajanje filma: 52 min Sveti Dominik, svećenik iz Calleruege, 1216. godine osnovao je novi crkveni red. To je bio “red riječi” koji se širenjem znanja mogao suprotstaviti heretičkim pokretima koji su se tada javljali diljem Europe. Svjetlo dominikanaca trenutno dolazi i u Hrvatsku. Film nas vodi kroz burnu povijest hrvatskih dominikanaca koji vremenom osnivaju brojne samostane, prvo hrvatsko sveučilište, preživljavaju borbu protiv Turaka, da bi u nova vremena kroz sukobe s oba totalitarizma dočekali vrijeme novog rasta u slobodnoj hrvatskoj državi.
Saznaj više...
12. ožujak - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: VIS Sperantes, VIS Izidor, Zbor Mihovil, Hrvatsko nadzemlje Poseban gost: Dražen Zečić Već nekoliko godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) u suradnji s Vijećem za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu.
Saznaj više...
12. ožujak - 19:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

Put križa s pučkim pjevanjem i sv. misa u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Križni put i svetu misu predvodi: fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac Sudjeluju: KUD “Sveti Ilija”, Kljaci Folklorni ansambl Etno udruge “Petrovo polje” (Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Splita koji polazi u 9,15 sati s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici, ili vlastitim automobilima)
Saznaj više...
13. ožujak - 10:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

“Posvuda je božanska istina jedna... ili Tajna nedovršene kupole” – predavanje

Predavačica: Zorana Jurić Šabić, kustosica Galerije Meštrović u Splitu Unutar Meštrovićeva arhitektonskog opusa koji broji više od deset arhitektonskih ostvarenja, crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović, zdanje je intimnog karaktera koje se izdvaja jedinstvenom ikonografijom koja otkriva sasvim osobno vjerovanje njezina graditelja. Meštrovićev osebujan svjetonazor može se iščitati iz skica za dekoraciju kupole čije oslikavanje nažalost nije realizirano, zbog čega je potpuna ikonografska studija skica izostala. Dosad nam je bilo poznato samo to da je oslikavanjem kupole namjeravao odati počast utemeljiteljima velikih svjetskih religija.
Saznaj više...
13. ožujak - 12:00,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

“Na Maslinskoj gori” – koncert duhovne glazbe

Izvode: Gradski pjevački zbor “Neuma”, Drniš Dirigentica: Jelena Prpa, prof. U mističnom ambijentu crkve Presvetog Otkupitelja, na vrhu brdašca, gotovo simbolično kao na Golgoti, izborom iz bogatog opusa pasionskih skladbi hrvatskih i inozemnih autora predstavit će se Gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša. Raznovrsnim repertoarom, od samoga početka djelovanja 2010. godine, “Neuma” redovito duhovnim i svjetovnim programom sudjeluje u obogaćivanju lokalne kulturne ponude te glazbenih događanja diljem Lijepe naše.
Saznaj više...
13. ožujak - 12:30,
nedjelja,
crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

“Zaljubljen u Isusa – don Božidar Medvid” – dokumentarni film

Redatelj: Petar Jurčević Trajanje filma: 35 min Don Božidar Medvid je katolički svećenik koji je svojim svjedočanskim životom i predanošću Bogu i Crkvi ostavio neizbrisiv trag u životima vjerničkog puka Dalmacije, Hrvatske i svijeta. Umro je 13. travnja 2015.
Saznaj više...
13. ožujak - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

“Zadnja postaja” – pasionski oratorij za zbor i soliste

Dirigent: Ivo Nižić; Glazba i tekst: Ivo Nižić Dramatizacija i režija: Milena Dundov Scenograf: Robert Košta; Majstor svjetla: Ivo Nižić (ml.) Izvode: Crkveni zbor sv. Cecilije župe Preko Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, Zadar Folklorna udruga Luzor – Preko Tekst interpretiraju: Josip Batistić, Martina Pedišić, Jakov Kačan; Solisti: Mateo Marnika, Jelena Rušev Mogilevskij, Marija Buturić Oratorij, kojeg izvodi 75 izvođača, nadahnut je pučkim crkvenim pjevanjem Ugljana, otoka u zadarskom arhipelagu, i teškim životom otočana, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuju s Kristovom mukom i idejom Spasenja. Autor oratorija je maestro Ivo Nižić koji je ujedno i voditelj zadarskog pjevačkog ansambla koji izvodi glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine.
Saznaj više...
13. ožujak - 20:00,
nedjelja,
crkva Gospe od Zdravlja

“Sveta vrata – vrata milosrđa”

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela – agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja tragom vjere i kulture. Program započinje u 16:30 sati, u dvorani palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu, a završava u splitskoj katedrali sv. Duje. Kroz program je osigurano stručno vodstvo za skupine od cca 35-40 ljudi. U slučaju većeg interesa program će se ponoviti u 17 sati.
Saznaj više...
14. ožujak - 16:30,
ponedjeljak,
dvorana palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu, katedrala sv. Duje.

“Zemlja sjena” – igrani film

Redatelj: Richard Attenborough Uloge: Anthony Hopkins, Debra Winger, Julian Fellowes Trajanje: 131 min “Zemlja sjena” britanski je biografski film o ljubavnom odnosu između Clivea Staplesa Lewisa i američke pjesnikinje Joy Davidman, njezinoj tragičnoj smrti od raka i utjecaju tog događaja na Lewisovu kršćansku vjeru.
Saznaj više...
14. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

“Dječak” – igrani film

Redatelj: Alejandro Monteverde Uloge: Jakob Salvati, Emily Watson, David Henrie Trajanje: 106 min Film “Dječak” je snažna i dirljiva, potpuno jedinstvena priča koja će pogoditi srca i podignuti raspoloženje. Govori o malom dječaku koji je spreman učiniti sve što je potrebno da bi njegov tata došao kući iz Drugog svjetskog rata živ. Film otkriva neopisivu ljubav dječaka prema ocu i oca prema sinu.
Saznaj više...
15. ožujak - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

“Kako sam pokrenuo organizaciju koja hrani i školuje preko milijun djece u najsiromašnijim zemljama svijeta” – tribina i susret s Magnusom MacFarlane-Barrowom, autorom knjige "Baraka koja je nahranila milijun djece. Nevjerojatna priča o Marijinim obrocima"

Sudjeluju: Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač međunarodne udruge Marijini obroci, Željka Markić, osnivačica hrvatske podružnice Marijini obroci Magnusa MacFarlane-Barrowa, osnivača organizacije ”Marijini obroci”, časopis Time uvrstio je među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu u 2015., a prema izboru CNN-a bio je jedan od junaka godine. Njegova misija započela je 1992. kada je jedne večeri u Škotskoj gledao izvještaje o ratu u Bosni i Hercegovini te je, potresen viđenim, odlučio uzeti tjedan dana godišnjeg odmora da prikupi pomoć i odveze je u BiH.
Saznaj više...
15. ožujak - 20:00,
utorak,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

“Stablo za klompe” – igrani film

Redatelj: Ermanno Olmi Uloge: Luigi Ornaghi, Omar Brignoli, Francesco Moriggi, Antonio Ferrari Trajanje: 185 min Film priča o nevoljama siromašne farmerske obitelji u Italiji početkom dvadesetoga stoljeća, koja preživljava obrađujući tuđu zemlju. Žive teškim životom, no odlučuju se dodatno žrtvovati da bi pametnome dječaku omogućili školovanje. On mora svakog jutra propješačiti dug put do škole, a kada mu se istroše cipele, obitelj nema novca za nove...
Saznaj više...
16. ožujak - 18:00,
srijeda,
Kinoteka Zlatna vrata

“U potrazi za svetim” – otvaranje izložbe akademske kiparice Dijane Ive Sesartić te akademskih kipara Ivana Branka Imrovića i Petra Ujevića

Kustos izložbe: Davor Stipan Izložbu će otvoriti: prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu Glazbeni program: Chorus Cantores, Vranjic Održavanje izložbe: 16. – 31. ožujka 2016. (ponedjeljak i utorak, 13 – 20:30 sati; srijeda, 8:30 – 16 sati; cetvrtak i petak, 13 – 20:30 sati; subota, 8:30 – 13 sati; nedjelja – zatvoreno) Cilj izložbenog projekta i skupnog postava koji je pripreman za galerijski prostor Sveučilišne knjižnice u Splitu jest prezentirati široj kulturnoj javnosti osebujan i znakovit likovni izričaj akademske kiparice i dvoje akademskih kipara koji diferencijalnim pristupom i višejezičnim umjetničkim vokabularom koheziraju vlastite senzibilitete propitujući teme svetog, mističnog, oniričkog te napose ljudskog i životvornog.
Saznaj više...
16. ožujak - 19:00,
srijeda,
Galerija Sveučilišne knjižnice u Splitu (sjeverni toranj)

“Iščekivanje i dolazak” – koncert

Izvodi: Splitski gitaristički kvartet Splitski gitaristički kvartet je osnovan 2010. godine i čine ga nagrađivani hrvatski gitaristi: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Za vrijeme višegodišnjeg djelovanja Kvartet je održao niz zapaženih nastupa, izvrsno prihvaćenih od strane publike i kritike.
Saznaj više...
16. ožujak - 20:00,
srijeda,
crkva sv. Frane

“Darivatelj” – igrani film

Redatelj: Phillip Noyce Uloge: Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Taylor Swift Trajanje: 96 min Smješten u budućnosti, futuristički film “Darivatelj” nezaboravna je priča usredotočena na Jonasa, mladića koji živi u naizgled idealnom, iako bezličnom svijetu usklađenosti i zadovoljstva. No, kako počinje provoditi vrijeme s Darivateljem, koji je čuvar svih uspomena u zajednici, Jonas ubrzo počinje otkrivati mračnu istinu o tajnoj prošlosti zajednice...
Saznaj više...
17. ožujak - 18:00,
četvrtak,
Kinoteka Zlatna vrata

“Doviđenja, djeco” – igrani film

Redatelj: Louis Malle Uloge: Gaspard Manesse, Raphaël Fejto, Francine Racette, Philippe Morier-Genoud, Stanislas Carré de Malberg Trajanje: 101 min Zima 1943. godine. Julien pohađa katoličku školu u okupiranoj Francuskoj, u kojoj i živi s ostalim učenicima. Jednoga dana ravnatelj škole uvede u školu troje novih učenika. Jedan od njih je i Jean Bonnet, marljiv i šutljiv mladić koji se sprijatelji s Julienom. Ono što školarci ne znaju jest to da je Jean Židov i da ga zapravo svećenici kriju pred nacistima...
Saznaj više...
18. ožujak - 18:00,
petak,
Kinoteka Zlatna vrata

“Kako sam oslobođen opsjednutosti “ – tribina i susret s Francescom Vaiasusom, autorom knjige “Moje opsjednuće”

Sudjeluju: Francesco Vaiasuso, dr. sc. don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum Sve do 31. godine svojega života Francesco Vaiasuso nije ni slutio da je opsjednut; sve do susreta s ocem Matteom La Gruom, po čijoj se molitvi pokazalo da njegovo tijelo muči sam Sotona i k tome dvadeset i sedam legija demona koji su mu od najranije dobi mučili tijelo, razum i dušu. Od toga trenutka započela je svakodnevna bitka za oslobođenje od zlih duhova koji su neopazice učinili njegov život nepodnošljivim, uništavajući malo-pomalo njega, njegov brak i sve njegove odnose.
Saznaj više...
18. ožujak - 20:00,
petak,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

“Tajna Kellsa” – animirani film

Redatelji: Tomm Moore i Nora Twomey Uloge: Evan McGuire, Brendan Gleeson, Mick Lally Trajanje: 75 min “Tajna Kellsa” animirani je film čija je radnja smještena u 8. stoljeće kad Vikinzi prijete uništenju irske civilizacije. Dvanaestogodišnji Brendan, čije su roditelje pogubili Vikinzi, živio je u samostanu Kellsa pod budnim okom svoga ujaka opata...
Saznaj više...
19. ožujak - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

“Svjetloznak na raskrižju” – večer duhovne poezije povodom 20. obljetnice smrti fra Rajmunda Kuparea

Suorganizatori programa: Matica hrvatska – ogranak Split, Društvo hrvatskih književnika – ogranak Split, Dominikanski samostan u Splitu Sudjeluju: fr. Ivan Iko Mateljan, voditelj galerije “Vinko Draganja OP”, uvodničar; Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranak Split, uvodničar; Trpimir Jurkić, predsjednik Matice hrvatske – ogranak Split i ravnatelj drame HNK Split, narator; Pere Eranović, glumac HNK Split, narator Glazbeni program: Ženska klapa Orca Rajmund Kupareo bio je hrvatski svećenik, sveučilišni profesor, pjesnik, teološki pisac, esejist, skladatelj, prevoditelj, nakladnik i redovnik dominikanac. Pisao je na hrvatskom, češkom, latinskom i španjolskom jeziku...
Saznaj više...
19. ožujak - 19:00,
subota,
Galerija "Vinko Draganja OP" Dominikanskog samostana u Splitu

“Glagoljaški triptih” – koncert

Izvode: muška klapa Slavić i ženska klapa Dišpet iz Zagreba Projekt „Glagoljaški triptih“ donosi napjeve tematski raspoređene u tri zasebno razrađena dijela. Pjevane molitve i dijelovi glagoljaške mise, sprovodni napjevi bratovština te pjesme spjevane na probrane stihove književnih predložaka. Od izuzetne važnosti u pripremi materijala pokazali su se terenski radovi Stjepana Stjepanova (radovi vezani za glagoljaško pjevanje na područu Poljica) te radovi akademika Jerka Bezića (stručni radovi o glagoljaštvu na zadarskom području). Jednostavnim i diskretnim intervencijama napjevi su prilagođeni klapskom pjevanju, a sve s intencijom da se izvor što vjerodostojnije prenese i prikaže. Kroz cijeli program isprepliće se kombinirano pjevanje klapa te se klape pojavljuju kao samostalne nositeljice određenog napjeva ili pak u formi „klapskog“ zbora.
Saznaj više...
19. ožujak - 19:00,
subota,
katedrala sv. Duje

“U središte Hrvatske kneževine” – obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki

Stručno vodstvo: Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Plan obilaska: 1. Split, kolodvor u Sukoišanskoj ulici (polazak u 7:30 sati) 2. Gornji Muć, crkva svetog Petra, mjesto nalaza prvog natpisa kneza Branimira. (8-8:30 sati) 3. Biskupija, posjet lokalitetu Crkvina, mauzoleju hrvatskih vladara. Sveta misa (10-13 sati) 4. Knin, posjet izvoru/slapu Krčića, tvrđavi, razgledavanje grada i nove crkve (13:30-17:30) 5. Povratak u Split preko Drniša do 19 sati (Broj mjesta u autobusu je ograničen, predbilježbe za ovaj obilazak primaju se od 14. ožujka 2016. telefonom na 021/340-260.)
Saznaj više...
20. ožujak - 07:30,
nedjelja,
polazak s kolodvora u Sukoišanskoj ulici

“Barbarićev Travnik” – dokumentarni film

Redatelj: Mario Raguž Trajanje: 52 min Film “Barbarićev Travnik” podijeljen je u tri tematske cjeline. U prvom dijelu govori se o osnutku, djelovanju, oduzimanju i povratu zgrade Travničke gimnazije te o njezinom životu danas. U drugom se spominju poznate osobe koje su djelovale ili se školovale u ovoj poznatoj gimnaziji. Posljednji dio obrađuje najznačajniju osobu vezanu uz Travničku gimnaziju. To je sluga Božji Petar Barbarić, travnički đak koji je nekoliko dana prije smrti postao isusovac. Pokopan je u Travniku a vjernici svih vjera iz svih dijelova BiH ali i šire dolaze se moliti na njegov grob u očekivanju njegova proglašenja blaženim.
Saznaj više...
20. ožujak - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

“Duša surfera” – igrani film

Redatelj: Sean McNamara Uloge: AnnaSophia Robb, Dennis Quaid, Helen Hunt Trajanje: 106 min “Duša surfera” inspirativna je istinita priča o mladoj surferici Bethany Hamilton koja je izgubila ruku u napadu morskog psa te je zahvaljujući odlučnosti i nepokolebljivoj vjeri hrabro prebrodila sve prepreke na putu da opet postane prvakinja.
Saznaj više...
21. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

“Puče moj” – koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a “Puče moj 2015.”

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske Voditeljica programa: Jelena Hrgović Uvodna molitva i pozdrav: don Radojko Vidović, župnik konkatedrale sv. Petra Pučki napjevi na jednostavan način unose u srca vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost. Kad se pjevaju, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život. Smotra crkvenoga pučkog pjevanja “Puče moj” odraz je nastojanja da se oživi glazbena baština dalmatinskoga podneblja u interpretacijskome smislu te da se sačuva od zaborava. Premda je naglasak stavljen na korizmene napjeve, ova smotra uključuje i napjeve iz ostalih dijelova liturgijske godine.
Saznaj više...
21. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
konkatedrala sv. Petra

“Graditelj Rima – papa s Jadrana” – dokumentarni film

Urednik: Niko Kostanić Redatelj: Davor Borić Bubi Trajanje: 44 min Film govori o životu pape Siksta V. koji je živio u 16. stoljeću. U pet godina papinstva ovaj neobični papa od razrušenog Rima napravio je najveću metropolu ondašnjeg svijeta.
Saznaj više...
22. ožujak - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnji dobitnik nagrade “Andrija Buvina” Josip Botteri Dini, akademski slikar, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja Glazbeni program: Splitski gitaristički kvartet U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture dodjeljuje se godišnja nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.
Saznaj više...
22. ožujak - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.