Raspored 2015

Dubrovnik

Otvaranje manifestacije

Uvodničar: dr. sc. Marinko Marić Manifestaciju će otvoriti msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelja
Saznaj više...
20. ožujak - 20:00,
petak,
Atrij palače Sponza

"300 godina crkve sv. Vlaha" - otvaranje likovne izložbe dubrovačkih slikara

Izložbu će otvoriti akademik Luko Paljetak. Uvodničar: don Ivica Pervan Stručna suradnica: mr. sc. Ivana Jovanović Trostmann, akademska slikarica Glazbeni program: Kvartet Sorkočević Sudjeluju autori: Viktor Šerbu, Josip Pino Trostmann, Josip Škerlj, Ivo Grbić, Romana Milutin, Mišo Baričević, Lukša Peko, Ivana Jovanović-Trostmann, Tomislav Marčinko, Loren Ligorio, Davor Lucijanović, Eduard Petrić, Stjepko Mamić, Nada Zec-Ivanović, Dubravka Lošić, Josip Ivanović, Katarina Alamat-Kusijanović, Antonija Rusković, Tonko Smokvina, Ana Marija Kriste, Berta Miloš, Stevo Marić, Ljiljana Knez, Maro Krile, Ivana Jovanović-Trostmann, Katarina Ivanišin, Ivana Miloglav Ivanković, Maja Kovačević, Tomislav Ivanišin, Ivan Perak, Antonija Muhoberac Kesovija, Valter Kožul, Jagoda Lasić i Pavo Marčinko.
Saznaj više...
20. ožujak - 20:15,
petak,
Atrij palače Sponza

"Školske sestre franjevke u srcu Afrike" - dokumentarni film

Autori: Zoran Marinović i Davor Stopić Trajanje filma: 52 min. Školske sestre franjevke 2014. godine obilježile su 40 godina života i djelovanja u Misiji u DR Kongu. U spomen na odlazak prvih sestara iz Splita, prve misijske korake i djelatnu prisutnost u Misiji, nastao je film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike. Split-Luhwinja 1974.- 2014.” , u suradnji sestara misionarki i autorskog dvojca Zorana Marinovića i Davora Stopića. Film prikazuje povijest sestrinskoga četrdesetogodišnjeg služenja Bogu u bližnjemu, u najsiromašnijima od siromašnih, kongoansku stvarnost sestara, ali i one čije je živote dotakla njihova briga.
Saznaj više...
21. ožujak - 20:00,
subota,
Kino Visia

Križni put na Srđ

Korizmeni križni put serpentinama Srđa poviše Dubrovnika održava se od 1998. godine na petu korizmenu nedjelju. Ovom tradicionalnom kršćanskom pobožnošću vjernici se prisjećaju Isusovog križnog puta budeći u sebi suosjećanje prema njegovim mukama, ali i nadu u pobjedu života nad smrću. Križni put završava molitvom u podnožju kamenog križa na Srđu.
Saznaj više...
22. ožujak - 14:00,
nedjelja,
Brdo Srđ

"Muka po Ivanu" - Johann Sebastian Bach

Sudjeluju: Dubrovački simfonijski orkestar, Ansambl Antiphonus iz Zagreba, Dirigent: Tomislav Fačini Suorganizator koncerta: Dubrovački simfonijski orkestar „Muka po Ivanu“ (Johannespassion) skladana je u vrijeme Bachova boravka u Köthenu. Berlinska ju je Singakademie po prvi put izvela 21. 2. 1833. godine. U tekstu je sam Bach isprepleo sljedeće prizore: Petrov plač, kidanje zastora i potres zemlje. Tonskim simbolizmom ovo djelo izražava dvojaku ideju: poniženje Boga-Čovjeka u bolima i Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom.
Saznaj više...
22. ožujak - 20:30,
nedjelja,
Crkva Male braće

"300 godina crkve sv. Vlaha" - tribina

Moderatorica: Marija Čaveliš, porof. Predavačica: dr. sc. Katarina Horvat-Levaj Barokna crkva sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, sagrađena je na mjestu starije romaničke crkve (14. stoljeće), koja je preživjela veliki potres 1667., ali je izgorjela u požaru 1706. godine. Nova barokna crkva građena je od 1706. do 1715. godine po nacrtima mletačkog graditelja Marina Gropellija. Crkva ima bogato ukrašeno pročelje s portalom, a ispred njega široke su stube. Središnji prostor crkve nadvišen je kupolom. Na glavnom mramornom oltaru nalazi se kip sv. Vlaha od pozlaćenog srebra, rad dubrovačkih majstora iz 15. stoljeća. U rukama drži maketu grada prije potresa 1667. Kip je preživio i potres i požar u crkvi. Svake se godine 3. veljače u Dubrovniku slavi Festa sv. Vlaha.
Saznaj više...
23. ožujak - 20:00,
ponedjeljak,
Dvorana Sv. Ivana Pavla II. (Samostan Sv. Klare)

"Crkvice i kapele Dubrovačkog primorja" - autorska izložba umjetničkih radova Martina Tolje

Uvodničar: Vjeran Martić Na izložbi crkvica i kapela Dubrovačkog primorja na jednom su mjestu sabrana kulturna i duhovna središta života ovoga područja koje na osobit način u središte promatranja stavlja autor Martin Tolja, izrađujući njihove minijature.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:00,
utorak,
Kino Visia

"Ljudsko iskustvo" - dokumentarni film

Redatelj: Charles Kinnane Uloge: Jeffrey Azize, Clifford Azize, Michael Campo, Matthew Sanchez Trajanje filma: 90 min. Uvodničarka: Đive Galov Suorganizator: Kinematografi Dubrovnik "Ljudsko iskustvo" priča je o braći Jeffreyju Azizeu i Cliffordu Azizeu koji putuju svijetom u potrazi za odgovorima na goruća pitanja: Tko sam ja? Tko je čovjek? Zašto tražimo smisao života? Njihovo putovanje započinje na ulicama New Yorka među beskućnicima s kojima će neko vrijeme dijeliti iskustvo života na ulici bez novca, skloništa ili hrane, tijekom jedne od najhladnijih zima u povijesti. Potom odlaze k izgubljenoj djeci u Peruu u podnožju Anda, gdje volontiraju u domu za bolesnu, siromašnu i napuštenu djecu. Njihova potraga za istinskim ljudskim iskustvom završava u Gani među gubavcima gdje braća Azzize odlaze s prijateljima i gdje intervjuiraju oboljele od AIDS-a i posjećuju gubavce kolonije u Zapadnoj Africi.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:15,
utorak,
Kino Visia

"Što čuješ?" - tribina za mlade o redovničkim zajednicama prisutnim u Dubrovačkoj biskupiji

Moderatorica: Ana Marčinko Sudjeluju: Animatori Dubrovačke biskupije, redovnice i redovnici Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije u suradnji s redovnicama i redovnicima koji žive i djeluju na području Dubrovačke biskupije organizira tribinu pod nazivom “Što čuješ?”. Kratkim dramsko-scenskim prikazom mladi će uprizoriti životni put osobe koja se na tom putu upoznaje s utemeljiteljima redovničkih zajednica prisutnih na području Dubrovačke biskupije. U razgovoru s utemeljiteljima upoznaju se karizme redovničkih zajednica. Nakon uprizorenja, redovnice i redovnici posvjedočit će o svom životnom putu, razlozima zbog kojih su se odlučili za posvećeni život u okrilju određene karizme. Program će dodatno obogatiti i video uradci s. Ružice Dodig na temu posvećenog života.
Saznaj više...
25. ožujak - 20:00,
srijeda,
Dvorana Sv. Ivana Pavla II. - Samostan Sv. Klare

Koncert srpskog pjevačkog društva "Sloga" iz Sarajeva

Uvodničar: o. Stevan Kovačević Dirigent: mr. Stefan Mojsilović Sloga je, kao prvo sarajevsko pjevačko društvo, osnovana 1888. godine pod imenom “Srpsko pravoslavno pjevačko društvo Sloga”. Nastajanje Sloge je, na prijelazu iz turske u austrougarsku okupaciju, bilo teško i od strane vlasti ometano, pa je pokušaj stvaranja trajao više od deset godina (1879-1888). Pored pjevanja na Liturgijama u sarajevskim crkvama, Sloga je postala jedan od začetnika i glazbenog i kulturnog života u gradu Sarajevu. U svom dugom i neprekinutom trajanju društvo pruža dragocjenu sliku uspona i padova u razvoju srpske glazbe, otkrivanja nacionalnoga glazbenog identiteta, građanskoga duhovnog uzrastanja i razvoja kulturnog života Srba u Sarajevu i okolici. Danas zborom dirigira Stefan Mojsilović, magistar crkvene glazbe. Sloga broji četrdesetak članova koji aktivno sudjeluju na bogoslužjima u sarajevskim i drugim crkvama širom cijele dabrobosanske mitropolije. Pored pjevanja u crkvi, Sloga njeguje bogatu koncertnu i natjecateljsku aktivnost.
Saznaj više...
26. ožujak - 19:00,
četvrtak,
Pravoslavna crkva Sv. Blagovijesti

Noć crkvenih muzeja

19,30 Muzej i klaustar franjevačkog samostana (stručno vođenje) 20,30 Muzej i klaustar dominikanskog samostana (stručno vođenje) 21,30 Riznica Katedrale (stručno vođenje) Ulaz u navedene muzeje slobodan je za sve posjetitelje u vremenu od 19,30 do 22,00 sata
Saznaj više...
27. ožujak - 19:30,
petak,
Muzeji franjevačkoga i dominikanskog samostana i riznica katedrale

"U crkve pozvani" - obilazak crkvica i kapela u dubrovačkoj gradskoj jezgri

Moderator: Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti Suorganizator: Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije Obilazak počinje u 11 sati i traje do 18 sati. Kroz dubrovačke crkve i kapelice ne zrcali se samo kršćanski duh koji ih je zamislio i izgradio već one svjedoče i trajnu otvorenost svijetu i suvremenim umjetničkim stilovima svakoga razdoblja. Preko dvadeset crkava i kapelica koje će se moći obići i razgledati važni su biljezi u tkivu Grada jer prikazuju čitav urbanistički raspon svojom veličinom i stilom: od skromnih crkvica, preko kapelica u sklopu gradskih kuća i palača, redovničkih i bratovštinskih crkava, pa sve do katedrale. Neke su od njih otvorene samo jednom godišnje, obično na blagdan sveca kojemu su posvećene, a neke su od njih nažalost trajno zatvorene zbog nezavidnoga stanja u kojemu se nalaze, pa je ovaj program mogući korak prema njihovoj revitalizaciji. Svjesni da je upoznavanje baštine najbolji način njezina čuvanja nadamo se da će i ovogodišnji Dan otvorenih vrata privući veliki broj posjetitelja u ugodnu i poučnu šetnju kroz crkve i kapelice unutar gradskih zidina.
Saznaj više...
28. ožujak - 11:00,
subota,
Crkvice i kapele u dubrovačkoj gradskoj jezgri

"Narode moj ljubljeni" - koncert pučkih korizmenih napjeva

Izvodi: vokalni ansambl KUD-a Klek iz Ogulina, Dirigent: dr. sc. Joško Ćaleta Uvodničar: dr. don Stanko Lasić Godine 1981. na inicijativu nekolicine kulturnih djelatnika i folklornih entuzijasta osnovano je kulturno umjetničko društvo “Ogulin”. Osnivanjem Društva u Ogulinu se stvorilo žarište kulturnih zbivanja vezanih prije svega uz njegovanje tradicijske kulture ogulinskog kraja, ali i cijele Hrvatske. Društvo 1991. godine mijenja ime u kulturno umjetničko društvo “Klek” te je unatrag dvadeset godina u njemu djelovalo više od 1000 članova. Danas društvo broji oko 220 aktivnih članova različite životne dobi koji djeluju u: izvornoj grupi, folklornom ansamblu A, folklornom ansamblu B, tamburaškom orkestru , srednjoj tamburaškoj grupi, mlađom tamburaškom sastavu, sekciji tradicijskih instrumenata, mješovitom vokalnom ansamblu, dječjem, folklornom ansamblu, srednjoj dječjoj grupi i folklornoj igraonici.
Saznaj više...
28. ožujak - 19:00,
subota,
Katedrala

"Riječ & glazba" - duhovna večer Katedralnih madrigalista

Uvodničarka: Ivana Lenert Voditeljica zbora: prof. Margit Cetinić Katedralne madrigaliste osnovala je 1979. godine prof. Margit Cetinić s grupom zaljubljenika u duhovnu glazbu, a u želji popunjavanja Mješovitog katedralnog zbora, koji neprekidno djeluje od 1926. g. Iako djeluju kao samostalni sastav, zajedno nastupaju na svim većim liturgijskim slavljima. Tijekom četvrt stoljeća mnogo je mladih “prošetalo” ovim zborom, hraneći svoju dušu prekrasnim melodijama vokalne duhovne glazbe svih vremena i naroda.
Saznaj više...
29. ožujak - 19:00,
nedjelja,
Katedrala

Koncert duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i crkvenih zborova

Sudionici: Klape: Amfora (ž), Linđo FA (ž), Cavtajke (ž), Skontradura (ž), Atlant (m), Oštro (m), Subrenum (m), Zborovi: Zbor Umjetničkog centra Luke Sorkočevića, Pjevački zbor župe Sv. Križa i Zbor župne crkve Sv. Nikole u Čilipima Priredio: Krešimir Magdić I ove godine je, nastavljajući tradiciju, dubrovački skladatelj i istraživač glazbene baštine i dalmatinskih narodnih napjeva Krešimir Magdić organizirao nastup ponajboljih dubrovačkih klapa i crkvenih zborova koji će u prekrasnom ambijentu franjevačke crkve Male braće izvesti poznate duhovne skladbe.
Saznaj više...
30. ožujak - 20:00,
ponedjeljak,
Crkva Male braće

Zatvaranje manifestacije

Manifestaciju će zatvoriti msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup
Saznaj više...
30. ožujak - 21:30,
ponedjeljak,
Crkva Male braće