Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2015

Split

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: VIS Izidor, Split; Zbor Mihovil, Split; Grupa Rim; Alan Hržica i "Srce Isusovo" Već nekoliko godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) u suradnji s Vijećem za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu.
Saznaj više...
21. ožujak - 19:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Golgota" - skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića

Sudjeluju: Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci", Orgulje: Pavao Mašić, Dirigent: Jurica Petar Petrač Pjesma “Golgota” jedna je od najljepših uradaka hrvatske duhovne lirike, a Kranjčević pjesnik koji je o žrtvi i činjenici Kristova i čovjekova uskrsnuća napisao najtočnije i najpotresnije stihove. “Golgota” je prvi put objavljena u Sarajevskom franjevačkom glasniku 1895. godine, u njoj se zrcali niz kristoloških tema, ali i svakodnevnih tema s kojima se čovjek oduvijek muči. Skladatelj Antun Tomislav Šaban u cijelosti je poštovao tekst ove pjesme, uglazbivši ga u sedam stavaka bez preinaka. Orguljske dionice za koje je zaslužan orguljaš Pavao Mašić nadilaze u djelu ulogu same glazbene pratnje, čime se dodatno obogatio glazbeni izraz.
Saznaj više...
22. ožujak - 20:00,
nedjelja,
Crkva Gospe od zdravlja

"Zdravo Križu, nado jedina" - multimedijalno predstavljanje notne zbirke splitskog skladatelja Blaženka Juračića

Predstavljači: dr. sc. Davorka Radica, dr. sc. don Ivica Žižić, dr. sc. Vito Balić Glazbeni program: Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Umjetničke akademije u Splitu, Dirigentica: Sara Dodig Baučić Izrada vizualnog kolaža: Petar Jurčević, studio Aheropita Zbirka skladbi „O crux, ave, spes unica“ tematski je vezana uz misterij muke i zapovijed ljubavi Velikog tjedna.
Saznaj više...
23. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
HAZU, palača Milesi

"Hosana Davidovu sinu" - Murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa

Sudjeluju: Pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera, Umjetnički voditelj: Vedranko Šikić-Balara Bogatstvo obreda Velikoga tjedna na poseban je način ukorijenjeno u narodima europskog Sredozemlja, gdje je na temu Kristove muke nastala čitava jedna “pasionska” kulturna baština, izražena u visokoj, ali i pučkoj umjetnosti, u folkloru i običajima. Da to nije mrtva već živa tradicija koja se i danas razvija, jer uvijek iznova potiče na stvaranje, među ostalima svjedoče i pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovil iz Murtera. Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog koncerta je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstavljati javnosti i sačuvati ga od zaborava.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:00,
utorak,
Crkva sv. Dominika

Cantores Maruli: „Meštrovićeva pasija“ - predstavljanje CD-a i okrugli stol

Sudjeluju: Vokalni i gudački sastav Cantores Maruli, Marin Kaporelo, autor projekta, moderator okruglog stola, Blaženko Juračić, autor projekta, umjetnički voditelj, Dr. sc. Mirjana Siriščević, muzikologinja, Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti, Trpimir Jurkić, glumac, redatelj i dramski pisac Cilj je ovoga projekta glazbom i odabranim stihovima, uz multimedijalnu podršku, predstaviti djelo Ivana Meštrovića koje se nalazi na lokaciji Kaštilac-Crikvine, tj. ciklus rezbarija koje prate život Isusa od Nazareta. U glazbenom dijelu uklopljeni su gregorijanski korali, glagoljaški napjevi iz Splita i okolice te suvremena djela nastala na tom tragu.
Saznaj više...
25. ožujak - 19:00,
srijeda,
HAZU, palača Milesi

"Pasionske arije" - koncert sakralne glazbe

Sudjeluju: Katarina Javora, orgulje Marija Lešaja, sopran Duboku povezanost, gotovo neodjeljivost umjetnosti i kršćanstva potvrđuje bogati opus velikih glazbenih majstora koji su svoju najdublju duhovnu intimu pretočili u glazbu. Vokalna i instrumentalna djela J. S. Bacha i njegovih suvremenika spajaju tekst i glazbenu retoriku u sintezu koja ima sve odlike glazbene kontemplacije. Tematska težina i serioznost koju srećemo u djelima Muffata, Cuoperina i Bacha poprima prozračniju dimenziju u „Njemačkim arijama“ G. F. Händela gdje se kroz svjetovniji način uočava Božji prst u prirodnim ljepotama.
Saznaj više...
27. ožujak - 20:00,
petak,
Katedrala sv. Dujma

"Hosanna filio David" - koncertna meditacija

Sudjeluju: Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Umjetničke akademije iz Splita Dirigentica: Sara Dodig Baučić Narator: Mijo Pavić „Hosanna filio David“ koncertni je program Scholae cantorum koji, podijeljen u dva dijela, zaviruje u glazbeno-pasionsku baštinu od najranijih stoljeća do danas. Koncert će kroz glazbenu i verbalnu meditaciju aktualizirati djela marijanske tematike, kao i skladbe nadahnute središnjom istinom kršćanske vjere – Kristovom mukom i uskrsnućem. Glazbenu vokalnost definiraju različiti skladateljski idiomi, sažetosti i sadržajnosti koje Schola prati razvojem sakralnog pjeva kroz stoljeća hrvatske i inozemne povijesti. Pogled glazbene suvremenosti na tekstove sakralne tematike iskrojit će djela kako hrvatskih (V. Sunko, B. Juračić, Š. Marović) tako i stranih skladatelja vokalnog višeglasja (M. Da Rold, R. Dubra, L. Jacobs).
Saznaj više...
28. ožujak - 20:00,
subota,
Crkva Gospe od zdravlja

„Puče moj“ - koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a "Puče moj 2014."

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske Voditeljica programa: Jelena Hrgović Uvodna molitva i pozdrav: don Radojko Vidović, župnik Konkatedrale sv. Petra Pučki napjevi na jednostavan način unose u srca vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost. Kad se pjevaju, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život. Smotra crkvenoga pučkog pjevanja “Puče moj” odraz je nastojanja da se oživi glazbena baština dalmatinskoga podneblja u interpretacijskome smislu te da se sačuva od zaborava. Premda je naglasak stavljen na korizmene napjeve, ova smotra uključuje i napjeve iz ostalih dijelova liturgijske godine.
Saznaj više...
30. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
Konkatedrala sv. Petra

Proglašenje dobitnika nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije

Sudjeluju: ovogodišnji dobitnik nagrade "Andrija Buvina" Stjepan Lice, književnik, msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predstavnici organizatora i pokrovitelja. Narator: Trpimir Jurkić, glumac, redatelj i dramski pisac Glazbeni program: Marija Bašić Markotić, flauta Lovorka Begović, harfa
Saznaj više...
31. ožujak - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.