Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2015

Split

"Kršćanske vrijednosti i lijevo-liberalna kulturna hegemonija u Hrvatskoj" - tribina

Predavač: dr. sc. Nino Raspudić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, publicist i politički analitičar Poznati sveučilišni profesor, publicist i politički analitičar Nino Raspudić će u izlaganju preko pojma "kulturne hegemonije", kojeg je uveo talijanski filozof Antonio Gramsci, pokušati objasniti raskorak između vrijednosti koje dijeli većina društva, a što se npr. pokazalo na primjeru referenduma o definiciji braka, i onoga što promiče većina medija, udruga civilnog društva i "javnih intelektualaca". Također će biti riječi i o perspektivama, odnosno tome može li izraženije kršćansko djelovanje biti pokretač pozivnih promjena u Hrvatskoj.
Saznaj više...
23. ožujak - 20:00,
ponedjeljak,
HAZU, palača Milesi

Susret s autorom - akademik Radoslav Tomić

Moderatorica: Jelena Hrgović Radoslav Tomić hrvatski je povjesničar umjetnosti i akademik. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao i obranio doktorsku disertaciju s temom “Barokno kiparstvo u mramoru na području Dalmacije”. Od 1986. radi u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu kao konzervator savjetnik; predaje na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru; od 1998. zaposlen je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, a od 1999. predaje na poslijediplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao istraživač reambulirao je dijelove Dalmacije, Istre, Primorja i Boke kotorske, gdje je stekao uvid u umjetničke pojave, u prvom redu umjetnine od 15. do 19. stoljeća – što je i vremensko razdoblje njegova znanstvenog interesa.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:00,
utorak,
HAZU, palača Milesi

Cantores Maruli: „Meštrovićeva pasija“ - predstavljanje CD-a i okrugli stol

Sudjeluju: Vokalni i gudački sastav Cantores Maruli, Marin Kaporelo, autor projekta, moderator okruglog stola, Blaženko Juračić, autor projekta, umjetnički voditelj, Dr. sc. Mirjana Siriščević, muzikologinja, Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti, Trpimir Jurkić, glumac, redatelj i dramski pisac Cilj je ovoga projekta glazbom i odabranim stihovima, uz multimedijalnu podršku, predstaviti djelo Ivana Meštrovića koje se nalazi na lokaciji Kaštilac-Crikvine, tj. ciklus rezbarija koje prate život Isusa od Nazareta. U glazbenom dijelu uklopljeni su gregorijanski korali, glagoljaški napjevi iz Splita i okolice te suvremena djela nastala na tom tragu.
Saznaj više...
25. ožujak - 19:00,
srijeda,
HAZU, palača Milesi

„Kršćanstvo pred izazovima New Agea. Sukob dvaju shvaćanja čovjeka i znakovi za uzbunu.“ - tribina

Sudjeluju: dr. sc. Josip Blažević i mr. sc. Petar Balta Tko je čovjek i koji je njegov odnos spram svijeta i Boga? Judeokršćansko polazište, utemeljeno u Bibliji, čovjeka promatra kao sliku Božju, različitog od svih drugih živih bića, predstavljajući ga kategorijom osobe. Nasuprot tome, New Age je razvio vlastito panteističko-monističko viđenje čovjeka koji se radikalno suprotstavlja judeo-kršćanskoj personalističkoj antropologiji. Svi značajni suvremeni kulturni i svjetonazorski prijepori kao što su primjerice prijepori oko naravnog zakona, pokušaji reinterpretacija braka i obitelji itd. u korijenu sadrže sukob dviju paradigmi: judeokršćanske i newageovske. Čak je i korijene gender ideologije moguće pratiti od vremena rađanja New Agea čiji antikršćanski ideološki karakter biva sve izraženiji.
Saznaj više...
26. ožujak - 20:00,
četvrtak,
HAZU, palača Milesi

„Kršćani u potrazi za ljubavi i brakom“ - tribina i susret s dr. sc. Gudrun Kugler, autoricom knjige "Kako pronaći ljubav svoga života"

Kako danas pronaći i ostvariti istinsku ljubav i imati uspješan brak? Dr. sc. Gudrun Kugler diplomirala je pravo, ženske studije, kao i teologiju braka i obitelji. Doktorirala je na području međunarodnog prava. Od 2001. do 2004. radila je kao direktorica Svjetskog saveza mladih – Europe (www.wya.net) u Bruxellesu. Od rujna 2008. predaje na Međunarodnom teološkom institutu za studije o braku i obitelji (www.iti.ac.at). Gudrun Kugler idejna je začetnica i osnivačica katoličke platforme za upoznavanje bračnih partnera www.kathtreff.org koja ima svoje podružnice u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi i Slovačkoj.
Saznaj više...
27. ožujak - 20:00,
petak,
HAZU, palača Milesi