Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2015

Split

„Prateći Majku Tereziju“ – dokumentarni film

Autorica: Ljiljana Bunjevac Filipović Trajanje filma: 54 min. Blažena Majka Terezija, osnivačica Družbe sestara Misionarki ljubavi i dobitnica Nobelove nagrade za mir, svojom je požrtvovnošću i brigom za bolesne i siromašne zaslužila poštovanje ljudi svih vjera i narodnosti. Hrvatski fotograf Zvonimir Atletić jedan je od rijetkih u svijetu koji je imao prilike surađivati s Majkom Terezijom pa je tragom njegovih fotografija ekipa HRT-a krenula u Indiju saznati što se dogodilo nakon smrti ove velike i posebne žene.
Saznaj više...
21. ožujak - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

"Sloboda iza rešetaka" - dokumentarni film

Autorica: Nada Šurjak Trajanje filma: 30 min. Sestre Mihaela, Gabriela i Estera Mladineo mlade su intelektualke koje su izabrale život u potpunoj izolaciji i siromaštvu u samostanu sv. Josipa živeći u zajednici bosonogih karmelićanki u Avili u Španjolskoj. Nakon što su položile vječne zavjete, više nikad ne će izaći izvan zidina samostana, niti komunicirati i s kim, osim preko dvostrukih rešetaka. No, one govore o potpunoj slobodi koja se stječe odbacivanjem svih ograničavajućih modela koje nameću profesija, bračni status i vanjski život u tobožnjoj slobodi... a njihovu priču približila je novinarka i autorica filma Nada Šurjak.
Saznaj više...
22. ožujak - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"Školske sestre franjevke u srcu Afrike" - dokumentarni film

Autori: Zoran Marinović i Davor Stopić Trajanje filma: 52 min. Školske sestre franjevke 2014. godine obilježile su 40 godina života i djelovanja u Misiji u DR Kongu. U spomen na odlazak prvih sestara iz Splita, prve misijske korake i djelatnu prisutnost u Misiji, nastao je film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike. Split-Luhwinja 1974.- 2014.” , u suradnji sestara misionarki i autorskog dvojca Zorana Marinovića i Davora Stopića. Film prikazuje povijest sestrinskoga četrdesetogodišnjeg služenja Bogu u bližnjemu, u najsiromašnijima od siromašnih, kongoansku stvarnost sestara, ali i one čije je živote dotakla njihova briga.
Saznaj više...
22. ožujak - 18:30,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

"U grob ne nosiš ništa" - igrani film

Redatelj: Frank Capra Uloge: Jean Arthur, James Stewart, Lionel Barrymore Trajanje filma: 126 min. Sjajna romantična komedija legendarnog Franka Capre “U grob ne nosiš ništa” iz 1939. godine, nagrađena je Oscarom za najbolji fi lm i režiju, a na osobit način zanimljiva je stoga što donosi otvorenu kritiku materijalizmu. Izvrsno profi lirani karakteri temperamentnih likova, iskričavi dijalozi, burleskni elementi, svojim empatičnim humorom koji danas djeluje podjednako dobro i svježe kao i u vrijeme premijere oduševit će brojne gledatelje.
Saznaj više...
23. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Raj doista postoji" - igrani film

Redatelj: Randall Wallace Uloge: Greg Kinnear, Kelly Reilly, Thomas Haden Church Trajanje filma: 99 min. Ekranizacija uspješnice Todda Burpa “Raj doista postoji” priča je koja prati sasvim običnog oca iz jednog američkog gradića koji mora prihvatiti tvrdnje svoga malenog sina. Naime, nakon što je dječak doživio iskustvo bliske smrti, svima počinje pričati kako je posjetio Raj te doživio neka nadnaravna iskustva. Naravno, okolina je skeptična, ali njegova dječja nevinost uvjerit će ih u suprotno...
Saznaj više...
24. ožujak - 18:00,
utorak,
Kinoteka Zlatna vrata

„Bernadettina pjesma“ – igrani film

Redatelj: Henry King Uloge: Jennifer Jones, Charles Bickford William Eythe Trajanje filma: 156 min. Biografska drama koja govori o životu svete Bernadette Sobirous, koja je doživjela vizije Blažene Djevice Marije u blizini svog rodnog sela Lourdesa u Francuskoj, 1858. godine. Ukupno joj se Gospa ukazala 18 puta, a mjesto ukazanja u Lourdesu postalo je jedno od najslavnijih katoličkih hodočasničkih mjesta u cijelom svijetu. Snimljen 1943. godine film je ovjenčan nizom Oscara, među kojima i onim za najbolju žensku ulogu.
Saznaj više...
25. ožujak - 18:00,
srijeda,
Kinoteka Zlatna vrata

"Susret" - igrani film

Redatelj: David A. R. White Uloge: Bruce Marchiano, Steve Borden, Jaci Velasquez Trajanje filma: 85 min. Pet stranaca, koji nemaju ništa zajedničko, prisiljeni su zbog zatvaranja ceste skloniti se u zalogajnicu “Posljednja prilika” smještenu uz cestu gdje se događa iznimno važan susret. Naime, tamo ih poslužuje vlasnik zalogajnice koji izgleda kao da zna sve o njima... a tvrdi da je Isus.
Saznaj više...
26. ožujak - 18:00,
četvrtak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Bog nije mrtav" - igrani film

Redatelj: Harold Cronk Uloge: Shane Harper, Kevin Sorbo, David A.R. White Trajanje filma: 113 min. Ozbiljna i aktualna drama u kojoj se mladi student odjednom suočava s velikom dvojbom: svjedočiti svoje kršćanstvo ili na komad papira jednostavno napisati “Bog je mrtav”, to potpisati i mirno nastaviti živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Mladom Joshu činilo se da su se svi udružili protiv njega i Boga, no osjećao je da ga Bog poziva da stane u njegovu obranu…
Saznaj više...
27. ožujak - 18:00,
petak,
Kinoteka Zlatna vrata

"Judin lav" - animirani film

Redatelji: Deryck Broom, Roger Hawkins Uloge: Ernest Borgnine, Anupam Kher, Sandi Patty Trajanje filma: 87 min. Avanture janjeta Jude i njegovih prijatelja koji pokušavaju izbjeći žrtvovanje, kojem prethodi raspeće Isusa Krista. Zanimljiv animirani film za cijelu obitelj, a posebno za one najmlađe. Glavni je junak Janje sa srcem lava koji uz pomoć svojih prijatelja biva uvučen u pustolovinu oko koje se vrti raspeće Isusa Krista. Uz čitav niz smiješnih situacija film uspijeva prikazati žrtvu Isusa Krista sa svom ozbiljnošću tako da ga mogu razumjeti svi od najmlađih do najstarijih.
Saznaj više...
28. ožujak - 18:00,
subota,
Kinoteka Zlatna vrata

"Sluga Božji Ivan Peran" - dokumentarni film

Redatelj: Sanjin Badurina Trajanje filma: 52 min. Sluga Božji fra Ivan Peran rođen je u Kaštel Starom 1920. godine. S novicijatom na Košljunu, godine 1937., postaje franjevac, u Dubrovniku studira teologiju i tamo je 1943. zaređen za svećenika. Godine 1946. pozvan je u vojsku, ubrzo lažno optužen za rušenje komunističke države, osuđen na smrt strijeljanjem, potom pomilovan prvo na dvadeset, potom na pet godina strogog zatvora. Nakon održane zatvorske kazne, u žaru vjere provodi čitav život kao odgojitelj mladih franjevaca, kao profesor crkvene glazbe i zborovođa, kao putujući navjestitelj Evanđelja, kao provincijalni ministar, kao voditelj posjetitelja na Košljunu, gdje je proveo najveći dio svojeg redovničkog života. Umro je u samostanu na Poljudu u Splitu 14. rujna 2003.
Saznaj više...
29. ožujak - 18:00,
nedjelja,
Kinoteka Zlatna vrata

„I tebe sam vidio u snovima“ - dokumentarni film

Autor: Matej Sunara Trajanje filma: 35 min. Film progovara o povijesti salezijanaca, salezijanskoj duhovnosti, aktivnosti provincije danas, dolasku don Boscove urne 2013., te donosi kratka osobna svjedočanstva salezijanaca svećenika. Naglasak filma stavljen je na mlade, baš kao što i priliči salezijanskoj karizmi, a i film mladenački odskače od ostalih dokumentarnih filmova ove vrste jer je u 35 minuta stalo više od 20 različitih sugovornika i možemo vidjeti i tri kratka specijalno animirana videospota. Povijest salezijanaca u Hrvatskoj popraćena je arhivskim fotografijama i novinskim člancima, a o aktivnostima i duhovnosti saznajemo preko osobnih svjedočanstava samih aktera. U 35 minuta gledatelj koji prvi put čuje za salezijance može dobiti detaljan uvid u njihove aktivnosti, duhovnost te ostale plodove don Boscova nauka. Pokrovitelj filma jest Hrvatska salezijanska provincija.
Saznaj više...
30. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata

„Drekavac“ – igrani film

Redatelj: Ivan Mokrović Uloge: Mislav Živković, Dora Tolić, Mirela Knežević, Marija Topić, Klara Majstorović Trajanje filma: 25 min. Priča je smještena na kraj 19. stoljeća u malo selo u Hrvatskoj. Lovac Aleksandar u žaru lova slučajno upuca djevojku koja bere cvijeće u šumi. Zbog straha od zakona odbija joj pomoći i ona umire. Njegovo nedjelo probudi Drekavca, mitološko biće koje naplaćuje zlodjela. Otac, čuvši strašne krike zloduha iz šume, upozorava Aleksandra na Drekavca i pita ga što se to zbilo u lovu, no Aleksandar mu ništa ne želi priznati. Sljedeće jutro Aleksandrova kći Zora je nestala, a tragovi upućuju na Drekavca...
Saznaj više...
30. ožujak - 18:35,
ponedjeljak,
Kinoteka Zlatna vrata