Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2013

Split

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Sudjeluju: VIS Izidor (Split, Župa sv. Andrije), VIS Sperantes (Split, Crkva sv. Frane), Papa Band (Solin, Župa Gospa od Otoka), VIS Mihovil (Split, Župa sv. Mihovila), VIS Dominik - generacija 80-ih (Split, Župa sv. Dominika), VIS Gospa od zdravlja (Split, Župa Gospe od Zdravlja), Klapa sv. Juraj HRM (Split) Već nekoliko godina, pod okriljem Dana kršćanske kulture, Hrvatski katolički radio (HKR) priređuje revijalne koncerte kao dar svojim slušateljima, ali i svima ostalima koji vole duhovnu šansonu kao glazbeni izričaj namijenjen svim uzrastima, neovisno o glazbenoj naobrazbi. Ove godine HKR koncert organizira u suradnji sa Vijećem za pastoral mladih splitsko-makarske nadbiskupije.
Saznaj više...
16. ožujak - 19:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

Put križa s pučkim pjevanjem i sv. misa u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Križni put i svetu misu predvodi: fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac Sudjeluju: KUD "Sveti Ilija" iz Kljaka i folklorni ansambl etno udruge "Petrovo polje" (Posjetitelji do Otavica mogu ići besplatnim autobusom iz Splita koji polazi u 9,15 sati s autobusnog kolodvora u Sukoišanskoj ulici, ili vlastitim automobilima) U intimnom okruženju Meštrovićevog kamenog zdanja koje je u Domovinskom ratu i samo proživjelo svoj Križni put, posjetitelji će kroz razmišljanja o Kristovom putu prema Kalvariji imati prigodu na poseban način obogatiti duh i proširiti spoznaju o vlastitoj nutrini. Križni put kojeg će predvoditi župnik župe Gradac, fra Jozo Jukić, a uz pratnju vjernika u autentičnim narodnim nošnjama, počinje od podnožja Glavice pa do njenog vrha na kojemu se nalazi Crkva Presvetog Otkupitelja.
Saznaj više...
17. ožujak - 10:30,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Stala plačuć tužna mati" - koncert duhovne glazbe

Izvodi: Gradski pjevački zbor "Neuma" iz Drniša; Voditeljica: Jelena Prpa, prof. Meštrovićev izričaj duboko je prožet sakralnim motivima, a na njemu svojstven način, u zlokobnom okruženju Prvog svjetskog rata, kroz mnoge je svoje radove provukao temu muke Kristove. Njegova crkva Presvetog Otkupitelja nijemi je svjedok mnogih, uglavnom teških vremena, a prigode u kojima se njena kupola ispunjala glazbom bile su rijetke. Stoga je ovo prava prigoda za jedinstveni doživljaj.
Saznaj više...
17. ožujak - 12:20,
nedjelja,
Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Naš Bog je velik!" - koncert duhovne šansone

Sudjeluju članovi kluba "Prijatelji šansone" iz Splita: Robert Martinov, Ivana Peričić, Ana Ratković, Ema Kuzmanić i Marina Lampalov Glasovirska pratnja: Jurica Karuza, prof. Klub Prijatelja šansone djeluje u okviru udruge Prokultura-Split. Okuplja izvođače i poklonike pjesme prepoznatljive po snazi svog teksta, glazbe i interpretacije. Cilj djelovanja je upoznavanje i istraživanje različitih jezika i kultura te podrška obrazovanju i afirmaciji mladih talenata.
Saznaj više...
17. ožujak - 20:00,
nedjelja,
Pinakoteka Samostana Gospe od zdravlja

"Daruj nam mir" - koncert rumunjske violinistice Melinde Dumitrescu

Sudjeluje: Melinda Dumitrescu, rumunjska violinistica (uz orguljsku pratnju) "Violina je moj životni pratitelj, vjerni prijatelj, ali tek poslije Gospodina. To je glas mog srca."... "Živjeti u Međugorju nije isto što i doći na hodočašće kad su neki u sedmom nebu. To je naporan svakodnevni put kroz pustinju u kojem treba tražiti izvor života i smisao postojanja. Svaki dan je pun radosti i suza, sreće i trpljenja. Znam da je Božja nagrada velika. Molitveni ritam ovdje u Međugorju otapa srca. Čak i najtvrđa srca ovdje se otvaraju..." Melinda Dumitrescu o glazbi i svom životu u Međugorju
Saznaj više...
19. ožujak - 20:00,
utorak,
Crkva Gospe od zdravlja

“Glazba barokne lutnje” - koncert fra Antuna Mrzlečkog

Izvodi: fra Antun Mrzlečki, Varaždin "Prvi puta kada sam u ruci imao baroknu lutnju, znajući kako smo učili, da se smatra najzahtjevnijim žičanim instrumentom, to je bio susret divljenja i poštovanja prema kultiviranoj i eteričnoj ljepoti zvuka otmjene lutnje i majstorskom umijeću izrade..."
Saznaj više...
20. ožujak - 20:00,
srijeda,
Crkva sv. Frane

Zborski križni put - razmišljanja uz postaje križnog puta i pjevanje skladbi nadahnutih Kristovom mukom

Sudjeluju crkveni pjevački zborovi: Župa sv. Pavla apostola – Split; Župa Gospe u Siti – Strožanac; Župa Prečistog Srca Marijina, Gospe Fatimske – Split; Župa sv. Roka – Split; Konkatedralna župa sv. Petra – Split
Saznaj više...
21. ožujak - 20:00,
četvrtak,
Crkva sv. Dominika

"O Crux ave, spes unica..." - koncert sakralne glazbe

Sudjeluju: Schola cantorum, mješoviti vokalni ansambl Umjetničke akademije u Splitu; gudački kvartet Umjetničke akademije u Splitu Dirigentica: Sara Dodig, prof. Naslov koncerta upućuje na njegov fokus promišljanja: Kristov križ – poganima izraz stramote, a kršćanima spasenja. U glazbenom smislu koncert obuhvaća širok stilski raspon, počevši od izvornih gregorijanskih napjeva, među kojima se nalaze i oni iz hrvatske baštine (Zagrebački sekvencijar), preko ranog srednjovjekovnog višeglasja i renesanse pa sve do autora 20. stoljeća čijim motetima gregorijanski "cantus firmus" ostaje idejno polazište (Duruflé, Bartolucci). Na repertoaru se nalaze i djela živućih autora, Tomasa Caplina i Rihardsa Dubre, kao odraz aktualnog trenutka u zborskoj glazbi. Naposljetku, publika će imati prigodu doživjeti proizvedbu skladbe "Stabat Mater" za gudački kvartet i Scholu cantorum, splitskog skladatelja Blaženka Juračića, nastavljajući tako već ranije započeti niz praizvedbi djela ovog darovitog skladatelja pod okriljem Dana kršćanske kulture.
Saznaj više...
22. ožujak - 20:00,
petak,
Crkva sv. Frane

"Miserere nobis" - korizmeni koncert orguljaša Johanna Schmelzera

Izvodi: Johann Schmelzer, crkveni glazbenik, zborski pedagog i orguljaš (Koblenz-Njemačka) Na programu su djela J. S. Bacha, F. Mendelssohna i J. Schmelzera koja svojim harmonijama i melodijskim linijama na poseban se način suživljuju sa korizmenim vremenom i Kristovom mukom.
Saznaj više...
23. ožujak - 19:00,
subota,
Katedrala sv. Duje

"Puče moj" - koncert korizmenih pučkih napjeva i predstavljanje CD-a "Puče moj 8"

Voditeljica programa: Silvana Burilović Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske
Saznaj više...
25. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
Konkatedrala sv. Petra