Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2013

Split

"Križni put Vasilija Jordana" - predstavljanje slika križnog puta i monografije akademskog slikara Vasilija Jordana

Sudjeluju: Vasilije Jordan, akademski slikar Milan Bešlić, likovni kritičar Glazbeni program: "Vox animae", mješoviti pjevački zbor iz Splita, Dirigent: Tomislav Veršić, prof. Jordanov Križni put nastao je 2004. godine, a 2005. godine postavljen je u crkvi sv. Frane otaca konventualaca u Splitu. Ovom prigodom, ovaj iznimni rad akademskog slikara Vasilija Jordana bit će zabilježen i u monografiji Križnoga puta te iznova predstavljen javnosti kako bi se obilježio pedesetogodišnji umjetnički rad Vasilija Jordana i njegov sakralni biser – Križni put u crkvi sv. Frane u Splitu.
Saznaj više...
16. ožujak - 11:15,
subota,
Crkva sv. Frane

"Pasija kao slutnja" - izložba slika akademske slikarice Ane Marije Botteri Peruzović

Izložbu će otvoriti: Nevenka Nekić, povjesničarka umjetnosti i književnica
Saznaj više...
17. ožujak - 12:00,
nedjelja,
Stara gradska vijećnica

"Ikona – prozor u nadnaravno" - tečaj ikonopisa

Voditelj tečaja: Josip Ružić Glazbeni program: Zdenka Roglić, violončelo Ured za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije i nakladna kuća Verbum organiziraju tečaj ikonopisa koji će se održati od 18. do 23. ožujka 2013. godine u prostorima Obiteljskog savjetovališta (Split, Gundulićeva 5). Broj sudionika tečaja je ograničen, a detalje o prijavi potražite ovdje. Tečaj ikonopisanja započinje blagoslovnom molitvom koju će predmoliti prof. dr. sc. don Josip Čorić, povjerenik za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, te uvodnim izlaganjem Lidije Piskač, mag. theol. o povijesti i vrstama ikona s posebnim osvrtom na bizantinsku umjetnost koju uglavnom čine ikone i ikonopisanje čija će se tehnika i stil primijeniti i na ovom tečaju. Ikonopisac i voditelj tečaja Josip Ružić posvjedočit će o ulozi i snazi ikone u vlastitom obraćenju, pozivu i načinu življenja svoje vjere.
Saznaj više...
18. ožujak - 09:00,
ponedjeljak,
Obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije

"Split - susret religioznog i svjetovnog" - razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre uz stručno vodstvo

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela - agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća Razgledavanje započinje od makete grada Splita na Rivi Grad pod Marjanom svjedoči stoljetnu dijalektiku svjetovnog i religioznog utkanog u biće grada, a o čemu na osobit način svjedoče spomenici među kojima svakodnevno žive stanovnici Splita i brojni posjetitelji iz svih dijelova svijeta. O čemu svjedoči dijalektika svjetovnog i religioznog bit će moguće saznati svim posjetiteljima programa razgledavanja stare gradske jezgre pod stručnim vodstvom vodiča ICHTIS Travela.
Saznaj više...
18. ožujak - 10:00,
ponedjeljak,
Splitska Riva

"Hvala!" - Izložba knjiga Josepha Ratzingera - Benedikta XVI.

Suorganizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Izložbu će otvoriti: Ingrid Poljanić, voditeljica programa kulturnih aktivnosti Gradske knjižnice Marka Marulića i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik Verbuma Ovu izložbu knjiga Benedikta XVI. objavljenih na hrvatskom jeziku smo odlučili oživotvoriti i uvrstiti u program manifestacije nakon što je obznanio svoje odreknuće od papinske službe, kako bismo njome izrekli svoje skromno i duboko "Hvala!" za sve što je učinio i kao čovjek i kao Papa. Njegova djela sabrana na ovoj izložbi trajan su doprinos kršćanskoj kulturi te će i u vremenima što dolaze biti nepresušan izvor duhovnog i misaonog obogaćivanja za sve koji ih budu čitali. Izložba je otvorena do 31. ožujka.
Saznaj više...
19. ožujak - 12:00,
utorak,
Gradska knjižnica Marka Marulića

"Meštrovićeva pasija"

Stručno vodstvo kroz program: fra Ante Branko Periša, akademski slikar i predavač kolegija sakralne umjetnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu; Barbara Kovačić Domančić i Zorana Jurić Šabić, kustosice Muzeja Ivana Meštrovića; Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Stučno vodstvo traje cca 60 minuta – započinje posjetom Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu u dva termina: 10.30 i 12.30 sati (Stručno vodstvo osigurano je za oba termina). Ulaz je besplatan.
Saznaj više...
21. ožujak - 10:30,
četvrtak,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

"Split - susret religioznog i svjetovnog" - razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre uz stručno vodstvo

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela - agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća Razgledavanje započinje od makete grada Splita na Rivi Zašto splitsku prvostolnicu zovu najstarijom katedralom na svijetu i kako se grad pod Marjanom razvio kroz povijest? Kako je rimska carska palača postala sklonište i utvrđeni grad koji je u svojim njedrima okupljao vrsne povijesne ličnosti, umjetnike, pisce, znanstvenike koji su sve svoje talente i vještine upisali u vizuru jedinstvenog grada na svijetu – Splita? Razgled pod stručnim vodstvom započinje kod makete Splita na rivi, a obuhvaća razgled Dioklecijanove palače, Dioklecijanovih podruma, katedrale sv. Duje, krstionice sv. Ivana Kristelja (negdašnji Jupiterov hram) i Perstila, Zlatnih vrata, Grgura Ninskog, Narodnog trga (Pjace) s palačom Cambi te renesansnom vijećnicom i trgom, baroknom plačom Milesi iz 17. st., spomenika Marka Marulića glasovitog Ivana Meštrovića, crkve sv. Frane s raspelom iz 15. st. Blaža Jurja Trogiranina te nadgrobnim pločama glasovitih splićana Tome Arhiđakona, Marka Marulića i Ivana Lukačića gdje razgledavanje završava.
Saznaj više...
22. ožujak - 16:00,
petak,
Splitska Riva

Završetak tečaja ikonopisa - sveta misa i blagoslov ikona

Predslavitelj: prof. dr. sc. don Mladen Parlov, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu Sudjeluje: Vokalno instrumentalni sastav "Božja ljubav" Tečaj ikonopisanja završava euharistijskim slavljem i blagoslovom novonapisanih ikona koje će biti izložene za vrijeme euharistijskog slavlja te će ih se tom prilikom moći i razgledati. Polaznici i voditelj tečaja pozivaju sve koji žele vidjeti i prisustvovati blagoslovu ikona da dođu na zajedničko euharistijsko slavlje nakon kojeg će novi ikonopisci svoje ikone ponijeti u svoje obitelji.
Saznaj više...
23. ožujak - 18:00,
subota,
Katedrala sv. Duje

"Sakralna baština Imote" - obilazak arheoloških lokaliteta imotske krajine

Obilazak završava sudjelovanjem u dramskom prikazu Muke Kristove na ulicama grada Imotskog. Plan izleta: 9.00 Polazak autobusom ili vlastitim automobilima iz Splita (Sukoišanska ulica) 10.00-11.00 Dobranje (Vuletića sklop s crkvicom sv. Ivana Nepomuka, župna crkva sv. Ivana) 11.00-12.00 Cista Velika (Crkvine, arheološki lokalitet, župna crkva sv. Jakova, Crljivica - kasnosrednjovjekovno groblje sa stećcima) 13.00-15.00 Lokvičići-Proložac (Prološko blato s otočićem Manastirom, crkva sv. Mihovila u Postranju, crkva Velike Gospe i Zelena katedrala na Durmiševcu, arheološko nalazište i crkva na Opačcu) 16.00-17.00 Gorica (crkva sv. Stipana Prvomučenika, arheološko nalazište i Muzejska zbirka) 18.00 Imotski (Cvjetnica, misa u crkvi sv. Frane) 19.00-21.00 Imotski (dramski prikaz Muke Kristove na otvorenom) 21.00 polazak iz Imotskog prema Splitu Stručno vodstvo: Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Suorganizator: Skladgradnja d.o.o., Split Broj mjesta u autobusu je ograničen, predbilježbe za ovaj obilazak poslati nakon 16. ožujka 2013. na mail: verbum@verbum.hr ili telefonom na 021/340-260.
Saznaj više...
24. ožujak - 09:00,
nedjelja,
Polazak s kolodvora u Sukoišanskoj ulici