Program 2023

28. ožujak - 7. travanj

Raspored 2010

Split

Otvaranje manifestacije

Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelja
Saznaj više...
20. ožujak - 11:00,
subota,
Galerija konzervatorskog zavoda

"Za Križen" - izložba fotografija autora Paula Bunčuge

Izložbu će otvoriti Siniša Vuković Glazbeni program: Pučki pivači iz Jelse Dirigent: Slavko Reljić. Fotograf Paulo Bunčuga na 27 fotografija izložbe „Za Križen“ donosi djelić atmosfere ove tradicionalne hvarske pučke pobožnosti o čijoj ne samo religioznoj, nego i kulturnoj baštini svjedoči i činjenica da je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.
Saznaj više...
20. ožujak - 11:15,
subota,
Galerija konzervatorskog zavoda

Koncert Hrvatskog katoličkog radija

Nastupaju: Vlč. Ljubo Vuković, don Marinko Mlakić i Laudantes, fra Josip Pasariček, Marija Jaramazović, Maja Tadić, Gospa od zdravlja, Bojan Jambrošić, Zorica Kondža, Klapa Šufit Voditelj programa: Domagoj Pejić Već četvrtu godinu zaredom, na dan otvaranja manifestacije, Hrvatski katolički radio organizira koncert u Splitu na kojem gostuju neki od vodećih hrvatskih glazbenika s područja duhovne i zabavne glazbe.
Saznaj više...
20. ožujak - 19:00,
subota,
Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana
21. ožujak - 19:00,
nedjelja,
Katedrala sv. Duje

"Veliko DA životu - ljudsko dostojanstvo i bioetički izazovi", tematska izložba

Izložbu će otvoriti: Petar-Krešimir Hodžić, dr. med. i mr. sc. Lidija Fodor Dostojanstvo osobe valja priznati svakomu ljudskom biću, od začeća pa do naravne smrti. To temeljno načelo, koje izriče veliko “da” ljudskome životu, treba biti stavljeno u središte etičkoga promišljanja nad biomedicinskim istraživanjima, koja u današnjemu svijetu poprimaju sve veću važnost.
Saznaj više...
22. ožujak - 11:00,
ponedjeljak,
HAZU - palača Milesi

"Manji brat - fra Bonaventura Duda" - dokumentarni film

Autorica: Ljiljana Bunjevac Filipović Nastao prigodom 800. obljetnice franjevačkog reda, te 59. godišnjice svećeništva i 85. rođendana Bonaventure Dude, ovaj film pokazuje jedan život doista vrijedan življenja!
Saznaj više...
22. ožujak - 17:00,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

"Spol: izbor ili dar?" Izazovi i opasnosti gender (rodne) ideologije - tribina

Sudjeluju: Anto Mikić, Marijana Petir, mr. sc. don Nikola Radić Nova ideologija seksualnosti (gender ili rodna ideologija) je iza leđa javnosti prodrla u državne institucije, na sveučilišta, u škole, čak i u dječje vrtiće. Pod njezinim utjecajem naglašava se da je svako spolno usmjerenje (heteroseksualno, homoseksualno, lezbijsko, biseksualno i transseksualno) isključivo pitanje izbora te da ga kao takvoga društvo mora prihvaćati i zajamčiti mu sva prava.
Saznaj više...
22. ožujak - 20:00,
ponedjeljak,
HAZU - palača Milesi

"Edita Marija od Križa" - dokumentarni film

Autorica: Nada Šurjak U dokumentarcu novinarke Nade Šurjak “Edita Marija od Križa” u svom vjerojatno zadnjem pojavljivanju u javnosti i pred kamerama progovara Edita Majić, bivša glumica koja je kazališne daske zamijenila karmelićanskim samostanom, njezini bivši kolege, njena obitelj, ali i svećenici koji su obilježili njezin daljnji put.
Saznaj više...
23. ožujak - 18:00,
utorak,
Kino Zlatna vrata

"Slavljenički život za Boga" - dokumentarni film

Autorica: Marina Knežević U Hrvatskoj danas postoji samo jedna muška benediktinska zajednica, priorat Ćokovac kod Tkona na otoku Pašmanu čiji su monasi glavni protagonisti filma autorice Marine Knežević.
Saznaj više...
23. ožujak - 18:30,
utorak,
Kino Zlatna vrata

"Alternativna medicina i kršćanstvo" – tribina i predstavljanje izdanja nakladničke kuće Veritas

Sudjeluju: dr. sc. fra Josip Blažević, fra Ivan Bradarić U svijetu u kojem sve veću pažnju privlače egzotični iscjelitelji i u kojem sve više ljudi poseže za alternativnim medicinskim tretmanima i preparatima, sve se češće postavljaju pitanja: Spadaju li i alternativne metode liječenja također u područje razumne brige za zdravlje? Kako se kršćanstvo odnosi naspram različitih alternativnih tehnika iscjeljenja i liječenja? Mogu li se i na koji način koristiti alternativne metode liječenja?
Saznaj više...
23. ožujak - 20:00,
utorak,
Palača Milesi

Radionica i predstavljanje interaktivnih dječjih slikovnica u izdanju nakladne kuće Verbum

Moderatorica: Ana Lemo Usaditi ljubav prema Bibliji od najranije dobi znači stvoriti dobar temelj za njezino kasnije ozbiljnije upoznavanje bez kojeg se ne može dobro razumjeti i živjeti kršćanska vjera, ali i samo poznavanje Biblije radi njezina umjetničkog i književnog dometa stvar je koja pripada općoj čovjekovoj kulturi.
Saznaj više...
24. ožujak - 11:00,
srijeda,
Gradska knjižnica Marko Marulić

"Otok" - igrani film

Redatelj: Pavel Lungin Film tematizira iskupljenje kao smisao života, koje poništava grižnju savjesti kao prepreku za umiranje, a Pavel Lungin je napravio film koji nas može dodirnuti i o kojem možemo razmišljati još danima nakon što smo ga gledali.
Saznaj više...
24. ožujak - 18:00,
srijeda,
Kino Zlatna vrata

"Večer duhovne šansone", koncert

Sudjeluju članovi udruge "Prijatelji šansone" iz Splita “Prijatelji šansone” su udruga koja okuplja poklonike pjesme prepoznatljive po snazi svojega teksta, glazbe i interpretacije, pomažući odrastanju mladih talenata i njihovoj afirmaciji.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:00,
srijeda,
Gradsko kazalište mladih

Susret s autorom – dr. sc. fra Bernardin Škunca

Sudjeluju: dr. sc. fra Bernardin Škunca, Jelena Hrgović Kako je to napisati svoj prvi roman u zrelim godinama, a uz to ne biti djelatni romanopisac ili književnik, pa još dobiti i književno priznanje za to, kao i o drugim zanimljivim temama, na Susretu s autorom progovoriti će fra Bernardin Škunca, član franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, poznati liturgičar, stručnjak za crkvenu umjetnost, bivši provincijal.
Saznaj više...
24. ožujak - 20:30,
srijeda,
Knjižara sv.Frane

Dan otvorenih vrata Muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika

Slobodan ulaz za grupe i pojedince uz stručno vođenje kustosa muzeja, od 09:00 do 16:00
Saznaj više...
25. ožujak - 09:00,
četvrtak,
Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika

"Andrej Rubljov" - igrani film

Redatelj: Andrej Tarkovski Scenaristi: Andrej Konchalovski, Andrej Tarkovski Film Andrej Rubljov maestralno je ispričana epopeja, svojevrsna ovodobna "svetačka legenda" koja prati život slikara ikona iz 15. stoljeća Andreja Rubljova i to kroz epizode različitih duljina trajanja, s likom Rubljova u raznim fazama svojega života, odnosno u trenucima kada se pred njim pojavljuju neka bitno egzistencijalna pitanja i suštinske dileme.
Saznaj više...
25. ožujak - 18:00,
četvrtak,
Kino Zlatna vrata

Ranokršćanske crkve u srednjodalmatinskom zaleđu - predavanje

Predavač: Ljubomir Gudelj-Velaga, viši kustos M. HAS-a
Saznaj više...
25. ožujak - 19:00,
četvrtak,
Muzej HAS-a

"Teologija tijela - kršćanski pristup seksualnosti", tribina

Sudjeluju: mr. sc. don Damir Stojić Jesu su li spolna ljubav, seksualnost i tjelesnost tabui ili veličanstveni Božji darovi? Kakva je uloga tijela i spolnosti u kršćanskom življenju? Zašto nas je Bog stvorio kao muško i žensko i koja je uloga braka? Ima li za Boga mjesta u našim spavaćim sobama? Predstavlja li učenje Ivana Pavla II. o spolnosti svojevrsnu katoličku „seksualnu revoluciju“?
Saznaj više...
25. ožujak - 20:00,
četvrtak,
Palača Milesi

"Meštrovićeva pasija" - dan otvorenih vrata

10,00-11,00; 12,00-13,00; 14,00-15,00 Posjet traje cca 60 minuta - započinje posjetom Crikvinama-Kašteletu u tri termina - 10, 12 i 14 sati a nastavlja se i završava u sakralnoj dvorani Galerije Meštrović. Za svaki od ova tri termina osigurano je stručno vodstvo. Ulaz je besplatan.
Saznaj više...
26. ožujak - 10:00,
petak,
Meštrovićeve Crikvine-Kaštelet i Galerija Meštrović (sakralna dvorana)

"Duhovni velikani crkve u Hrvata - Bl. Augustin Kažotić" - dokumentarni film

Autor: Neno Kužina Redatelj: Neven Mihael Dianežević Scenarist: Željko Scotti Dokumentarni film "Blaženi Augustin Kažotić -Biskup siromaha i pomirenja" govori o Trogiraninu rođenom oko 1260., pripadniku reda dominikanaca, predanom biskupu i duhovnom preporoditelju Crkve zagrebačke u srednjovjekovlju.
Saznaj više...
26. ožujak - 18:00,
petak,
Kino Zlatna vrata

"Duhovni velikani crkve u Hrvata - Petar Barbarić" - dokumentarni film

Scenarist i režiser: Ninoslav Lovčević Živio je vrlo pobožno, govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa...
Saznaj više...
26. ožujak - 18:40,
petak,
Kino Zlatna vrata

"Burik" - predstavljanje romana

Autorica romana: Nevenka Nekić Sudjeluju: Josip Botteri Dini, Antun Ivanković, Nevenka Nekić Stradanje istočnoslavonskog sela Tovarnik i mučko ubojstvo tamošnjeg župnika, vlč. Ivana Burika u agresiji na Hrvatsku 1991. godine – jedinog svećenika ubijenog u Domovinskom ratu - tema je novog romana Nevenke Nekić.
Saznaj više...
26. ožujak - 19:00,
petak,
Palača Milesi

"Aleksandar Komulović" - dokumentarni film

Autor: dr. sc. Tonči Trstenjak Redatelj: Neven Mihael Dianežević Splićanin Aleksandar Komulović (1548.-1608.) po mnogo čemu spada u najveće hrvatske osobe druge polovice 16. stoljeća.
Saznaj više...
27. ožujak - 18:00,
subota,
Kino Zlatna vrata

"Moja tramuntana" - dokumentarni film

Redatelj: Željko Zorica Scenarist: Bosiljko Domazet Snimatelj: Dragan Ruljančić Svijetli primjeri zauzetih svećenika, predanih svojoj svećeničkoj službi i Radosnoj vijesti, zaslužuju u prigodi Svećeničke godine biti stavljeni svima na uvid. Život i djelo svećenika krčke biskupije mons. Bandere koji je jedan od najstarijih aktivnih svećenika na svijetu jer sa svojih 95 godina života i 60 godina aktivne župničke službe još uvijek vitalno okuplja, kako svoje župljane u tri župe tako i mnoge turiste koji ljeti dolaze u Beli, Dragozetiće i Predošćicu, Božji je dar koji je dobro prepoznati.
Saznaj više...
27. ožujak - 18:40,
subota,
Kino Zlatna vrata

"Tu Domine vocasti me", koncert duhovne glazbe – Andro Čalo, orgulje i Marija Buzdovačić, sopran

Sudjeluju: Andro Čalo, Marija Buzdovačić "Tu Domine vocasti me" (Pozvao si me, Gospodine) naslov je glazbeno-molitvene meditacije koja kronološkim glazbenim slijedom tematizira dijalog duše i njenog Stvoritelja.
Saznaj više...
27. ožujak - 20:00,
subota,
Katedrala sv. Duje

"Ljepota izbora" - igrano-dokumentarni film

Autor: Paolo Dalmosso Televizijska novinarka Carla Bassi, u potrazi za ekskluzivnom vijesti odlučuje se na neobičan zadatak. Odlučuje progovoriti o ženskom redovničkom svijetu, fokusirajući se na njegovu navodnu nesposobnost da se odnosi sa stvarnim svijetom.
Saznaj više...
28. ožujak - 18:00,
nedjelja,
Kino Zlatna vrata

"Guadalupska Gospa" - dokumentarni film

Autor: Petar Jurčević Povijest Guadalupskog svetišta započinje 9. prosinca 1531. Gospinim ukazanjem Indijancu Juanu Diegu. Gospa mu se predstavila kao Djevica Marija, majka pravoga Boga.
Saznaj više...
29. ožujak - 18:00,
ponedjeljak,
Kino Zlatna vrata

"Puče moj" - koncert korizmenih pučkih napjeva

Voditeljica programa: Silvana Burilović Sudjeluju pučki pjevači iz južne Hrvatske. Pučki napjevi na jednostavan način unose u srca vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost. Kad se pjevaju, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život.
Saznaj više...
29. ožujak - 19:00,
ponedjeljak,
Konkatedrala sv. Petra

Dodjela nagrade Buvina i svečano zatvaranje

Sudjeluju: nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, Rene Medvešek, dobitnik plakete "Andrija Buvina", predstavnici organizatora i pokrovitelja. Glazbeni program: "Vox Animae", mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu. Dirigent: prof. Tomislav Veršić
Saznaj više...
30. ožujak - 19:00,
utorak,
Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla II.