17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

"Sluga božji Miroslav Bulešić, svećenik – mučenik" – dokumentarni film

Split, 22.ožujka 2013 - 18:00

Kino Zlatna vrata

"Sluga božji Miroslav Bulešić, svećenik – mučenik" – dokumentarni film

Redatelj: Josip Ružić
Trajanje filma: 38 min

Sluga Božji Miroslav Bulešić, čovjek koji je poginuo kao mučenik za vjeru, svećenik čista i neporočna svećeničkog života, idealan je lik i primjer za današnje nasljedovanje, a budući je blaženik prema odluci pape Benedikta XVI. iz 2012. godine.

Istarski svećenik Miroslav Bulešić ubijen je u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine od napadača nahuškanih protuvjerskom mržnjom.

Miroslav Bulešić studij teologije i filozofije pohađao je u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana, a za svećenika je zaređen 1943. godine. Po zaređenju služio je kao župnik u Baderni i Kanfanaru, a početkom školske godine 1946./47. imenovan je podravnateljem i profesorom u sjemenišnoj gimnaziji u Pazinu. Odlikovao se nesebičnim radom i zalaganjem za dobro čovjeka sve do žrtve vlastitog života.
U kolovozu 1947. godine pratio je izaslanika Svete Stolice mons. Jakova Ukmara prigodom podjele krizme u Buzetu i okolnim župama. Međutim, organizirani protucrkveni nasilnici 23. kolovoza 1947. spriječili su dijeljenje krizme u Buzetu, a idućeg dana, 24. kolovoza pokušali su spriječiti misu i krizmu u Lanišću. Kad u toj nakani nisu uspjeli, upali su u župni stan gdje su mučili i zaklali dvadesetsedmogodišnjeg svećenika Miroslava Bulešića. Vlasti su tek 1958. dopustile da se njegovi tjelesni ostatci prenesu u rodnu župu. Već od njegove mučeničke smrti mnogi svećenici i vjernici laici utječu se zagovoru Miroslava Bulešića moleći Božju pomoć po njegovom zagovoru.